Нікейський собор: значення. Перший Нікейський собор

Нікейський собор: значення. Перший Нікейський собор

Божественне походження Святої Церкви неодноразово піддавалося сумніву. Єретичні думки висловлювали не тільки прямі її вороги, а й ті, хто формально її складав. Нехристиянські ідеї приймали часом найрізноманітніші і витончені форми. Визнаючи спільні тези незаперечними, деякі з парафіян і навіть тих, хто вважав себе душпастирями, вносили смуту сумнівним трактуванням святих текстів. Вже через 325 років після Різдва Христового відбувся перший (Нікейський) собор представників християнської церкви, скликаний для того, щоб усунути багато спірних питань і виробити єдине ставлення до деяких розкольницьких аспектів. Суперечки, втім, тривають і понині.

Завдання Церкви та її єдність

Церква, безсумнівно, має божественне походження, але це не означає, що всі її конфлікти, зовнішні і внутрішні, можуть вирішуватися самі собою, за помахом правиці Всевишнього. Завдання духовного окормлення і пастирського служіння доводиться вирішувати людям, які страждають цілком земними слабкостями, якими б преподобними вони не були. Часом інтелекту і душевних сил однієї людини просто не вистачає для того, щоб не тільки вирішити проблему, але навіть і правильно її позначити, визначити і докладно описати. З часу святкування Христового вчення пройшло зовсім небагато часу, а перше питання вже виникло, і полягало воно у ставленні до язичників, які вирішили прийняти віру православну. Учорашні гонителі й гонімі мали стати братами й сестрами, але не всі готові були визнати їх такими. Тоді в Єрусалимі зібралися апостоли - вони ще були присутні на грішній Землі - і змогли виробити правильне рішення багатьох неясних питань на своєму Соборі. Через три століття така нагода покликати учнів самого Ісуса була виключена. До того ж перший Вселенський Нікейський собор був скликаний через виникнення куди великих розбіжностей, що загрожували не тільки деяким формам обрядування, але навіть самому існуванню віри християнської і церкви.

Суть проблеми

Необхідність і нагальність вироблення єдиної думки викликав один з випадків прихованої єресі. Якийсь Арій, який послав видатним священиком і богословом, не просто засумнівався, але і зовсім відмовив Христу в єдності з Отцем-Творцем. Іншими словами, Нікейський собор мав вирішити, чи Ісус був Божим Сином або простою людиною, яка нехай володіла великими чеснотами і здобула свою праведність любов і заступництво самого Творця. Сама по собі ідея, якщо міркувати відверто, зовсім не така вже й погана.

Адже Бог, заступаючись за власного сина, поводиться дуже по-людськи, тобто таким чином, що дії його цілком вкладаються в логіку звичайної людини, не обтяженої обширними теєзькими знаннями.

Якщо Всевишній врятував звичайного, рядового і нічим не примітного проповідника добра і наблизив його до себе, то тим самим він виявляє воістину божественну милість.

Однак саме це, здавалося незначним, відхилення від канонічних текстів викликало серйозні заперечення з боку тих, хто зазнав численних гонінь і тортур, страждаючи в ім 'я Христа. З них значною мірою складався перший Нікейський собор, а каліцтва і сліди тортур служили вагомим аргументом їх правоти. Вони страждали за самого Бога, а не за його творіння, нехай і найвидатніше. Посилання на Святе Письмо ні до чого не приводили. На доводи спірними сторонами висувалися антитези, і диспут з Арієм і його послідовниками зайшов у глухий кут. Назріла необхідність у прийнятті якоїсь декларації, що ставить крапку в питанні походження Ісуса Христа.

Символ Віри

Демократія, як зауважив один з політичних діячів двадцятого століття, страждає безліччю вад. І дійсно, якби всі спірні питання завжди вирішувалися більшістю голосів, ми досі вважали б землю плоскою. Однак кращого способу безкровного вирішення конфліктів поки що людство не винайшло. Шляхом винесення початкового проекту, численних правок і голосування був прийнятий текст головної християнської молитви, яка зібрала церкву воєдино. Нікейський собор у працях і суперечках, але затвердив "Символ Віри", виконуваний понині у всіх храмах під час літургії. Текст містить усі основні положення вчення, короткий опис життя Ісуса та іншу інформацію, що стала догмою для всієї Церкви. Як ясно з назви, документ перераховував усі безперечні пункти (їх дванадцять), в які має вірити людина, яка вважає себе християнином. Серед них Свята, Соборна та Апостольська Церква, воскресіння мертвих і життя майбутнього століття. Можливо, найважливіше рішення Нікейського собору полягає в прийнятті поняття "одностайності".

Зміст і аналіз молитви

У 325 році від Різдва Христового вперше в історії людства був прийнятий якийсь програмний документ, не пов 'язаний з державним устроєм (принаймні, в той момент), що регламентує дії і життєві принципи великої групи людей в різних країнах. У наш час таке не під силу більшості суспільних і політичних переконань, але цього результату домігся, незважаючи на багато суперечностей (що здавалися часом непереборними), Нікейський собор. "Символ Віри" дійшов до нас у незмінному вигляді, і він містить такі основні пункти:


  1. Бог єдиний, він створив небо і землю, все, що можна побачити, і чого не можна. У нього належить вірити.
  2. Ісус - його син, єдинородний і одноносний, тобто той же, ким і Бог-Батько, який є за своєю суттю. Народжений він "перш за всі століття", тобто жив до свого земного втілення і буде жити завжди.

Далі йдуть три пункти, в яких дуже коротко, буквально конспективно викладено його земне життя:

  1. Зійшов з небес заради людей, втілившись від Святого Духа і Діви Марії. Став одним з людей.
  2. Розплять за нас при Пілаті, страждав і похований.
  3. Воскрес на третій день після страти.
  4. Зійшов на небеса, тепер сидить одеську (по праву руку) Бога-Отця.

Пророцтво міститься в наступному пункті: знову прийде судити живих і мертвих. Царству його кінця не буде.

Далі знову про те, у що повинен вірити справжній християнин:

  1. Святий Дух, що дає життя Господь, походить від Отця, який співпоклоняється з Ним і з Сином, який говорить устами пророків.
  2. Єдина свята, Соборна та Апостольська Церква.

Що він сповідує: єдине хрещення для прощення гріхів.

Чого чекає віруючий:

  1. Воскресіння тілесного.
  2. Вічного життя.

Закінчується молитва вигуком "Амінь".

Коли в храмі співають цей текст церковнослов 'янською, враження це справляє величезне. Особливо на тих, хто і сам у цьому бере участь.


Наслідки Собору

Дуже важливу сторону віри відкрив Нікейський собор. Християнство, яке раніше спиралося лише на чудотворні прояви Божого промислу, почало все більше набувати наукових рис. Суперечки та диспути з носіями єретичних ідей вимагали недюжинного інтелекту та якомога повнішого знання Святих Писань, першоджерел теєзьких знань. Крім логічних побудов і чіткого усвідомлення християнської філософії, можливим ініціаторам розколу святі отці, відомі праведним способом життя, більше протиставити не могли нічого. Цього не можна сказати про їх супротивників, які мали в арсеналі і негідні методи боротьби. Найбільш підготовленого теоретика, який вміє бездоганно обґрунтувати свої погляди, їхні ідейні опоненти могли оббрехати або вбити, а святителям і сповідникам залишалося лише молитися за грішні душі своїх ворогів. Таким злив Афанасій Великий, який лише недовгі роки служив єпископом у перервах між гоніннями. Його навіть називали тринадцятим апостолом за глибоку переконаність у своїй вірі. Зброєю Афанасія, крім молитви і посту, стала філософія: за допомогою влучного і гострого слова він припиняв найзапекліші суперечки, перериваючи потоки богохульства і лукавства.

Нікейський собор завершився, справжня віра восторжествувала, але єресь не була повністю переможена, як не сталося цього і тепер. І справа зовсім не в кількості адептів, адже не завжди більшість здобуває перемогу, як і не у всіх випадках вона право. Важливо, щоб хоча б якась кількість пастви знала істину або прагнула до неї. Тому й служили Афанасій, Спірідон та інші батьки Першого Вселенського Собору.

Що таке Трійця, і чому Filioque - єресь

Для того щоб оцінити важливість терміну "одностайний", слід дещо заглибитися у вивчення основоположних категорій християнства. Воно базується на понятті Святої Трійці - це начебто відомо всім. Однак і для більшості сучасних парафіян, які вважають себе людьми цілком освіченими в теоруському сенсі, які вміють хреститися і навіть часом повчальних інших, менш підготовлених побратимів, залишається неясним питання про те, хто ж є джерелом того самого світла, що осяяє наш бренний, грішний, але і прекрасний світ. А питання це аж ніяк не порожнє. Через сім століть після того, як важко і спірно пройшов Нікейський собор, символ Ісуса і Отця-вседержителя був доповнений якимось, на перший погляд теж малозначною тезою, що отримала назву Filioque (перекладається з латини як "І Син"). Документально цей факт підтверджений ще раніше, в 681 році (Толедський собор). Православне богослов 'я вважає це доповнення єретичним і хибним. Суть же його полягає в тому, що джерелом Святого Духа служить не тільки сам Бог-Отець, але і його син Христос. Спроба внести правку в текст, що став у 325 році канонічним, призвела до багатьох конфліктів, поглибивши прірву розколу між ортодоксальними християнами і католиками. Нікейський собор прийняв молитву, в якій прямо вказується на те, що Бог-Отець єдиний і являє собою єдиний початок всьому суті.

Здавалося б, порушується монолітність Святої Трійці, але це не так. Святі отці пояснюють її єдність на дуже простому і всім доступному прикладі: Сонце одне, воно є джерелом світла і тепла. Відокремити ці дві складові від світила неможливо. Але оголошувати тепло, світло (або щось одне з двох) такими ж джерелами неможливо. Не було б Сонця, не було б і іншого. Саме так трактував Нікейський собор символ Ісуса, і Отця, і Святого Духа.

Ікони

На іконах Свята Трійця зображується так, щоб її могли розуміти всі віруючі, незалежно від глибини їх телізьких знань. Бога-Отця живописці зазвичай малюють у вигляді Саваофа, благоподібного літнього чоловіка з довгою бородою в білих одязі. Нам, смертним, важко уявити собі вселенський початок, а тим, хто покинув бренну землю, можливість розповісти про побачене в кращому світі не надається. Проте в обличчі легко вгадується батьківський початок, що налаштовує на благостний лад. Образ Бога-Сина традиційний. Як виглядав Ісус, нам, здається, всім відомо з багатьох його зображень. Наскільки вигляд достовірний, залишається загадкою, так це, по суті, не так вже й важливо, оскільки справжній віруючий живе за його вченням про любов, а зовнішній вигляд - справа не першорядна. І третій елемент - Дух. Його зазвичай - знову ж таки, умовно - зображують голубом або якось інакше, але обов 'язково з крилами.


Людям технічного складу розуму зображення Трійці може здатися схематичним, і це частково так. Оскільки зображений на папері транзистор насправді напівпровідниковим приладом не є, він стає таким після того, як проект реалізований "у металі".

Так, по суті, це - схема. За нею християни живуть.

Іконоборці і боротьба з ними

У місті Нікеї пройшло два Вселенських Собори Православної Церкви. Інтервал між ними склав 462 роки. На обох вирішувалися дуже важливі питання.

1. Нікейський собор 325 року: боротьба з єресю Арія і прийняття спільної декларативної молитви. Про нього вже написано вище.

2. Нікейський собор 787 року: подолання єресі іконоборчества.


Хто б міг подумати, що церковний живопис, який допомагає людям вірити і відправляти ритуали, стане причиною великого конфлікту, що зайняв після тверджень Арія щодо небезпеки для єдності місце № 2? Нікейський собор, скликаний 787 року, розглядав питання іконоборства.

Передісторія конфлікту така. Імператор Візантійський Лев Ісавр у двадцяті роки VIII століття часто конфліктував з прихильниками Ісламу. Особливе роздратування войовничих сусідів викликали графічні зображення людей (мусульманам заборонено споглядати навіть намальованих тварин) на стінах християнських храмів. Це спонукало Ісавра зробити якісь політичні ходи, можливо, в певному сенсі і виправдані з геополітичних позицій, але абсолютно неприйнятні для Православ 'я. Він почав забороняти ікони, моління перед ними і їх створення. Його син Костянтин Копронім, а пізніше і онук Лев Хозар продовжили цю лінію, що отримала назву іконоборства. Тривали гоніння шість десятиліть, але в роки правління овдовілої (вона до цього була дружиною Хозара) імператриці Ірини і за її безпосередньої участі був скликаний Другий Нікейський собор (взагалі-то він був Сьомим, але в Нікеї - другим) 787 року. Участь у ньому взяли нині шановні 367 Святих отців (на честь них є і свято). Успіху досягнуто було лише частково: у Візантії ікони знову стали радувати своїм благолепством віруючих, але прийнятий догмат викликав невдоволення багатьох видних володарів того часу (в їх числі найперший - Карл Великий, король франків), які ставили політичні інтереси вище вчення Христа. Другий Нікейський Вселенський собор закінчився вдячним обдаровуванням єпископів Іриною, але повністю іконоборство на ньому розгромлено не було. Сталося це лише за іншої візантійської цариці Феодора 843 року. На честь цієї події щороку у Великий Піст (перша його неділя) святкується Торжество Православ 'я.

Драматичні обставини і санкції, пов 'язані з Другим Нікейським Собором

Імператриця Ірина Візантійська, будучи противницею іконоборства, поставилася до підготовки Собору, який планувався 786 року, дуже ретельно. Місце патріарха пустувало, колишній (Павло) почив у Бозі, потрібно було обрати нового. Кандидатура була запропонована, на перший погляд, дивна. Тарасій, якого Ірина хотіла бачити на цій посаді, духовного чину не мав, але відрізнявся освіченістю, мав адміністративний досвід (складався при урядовці секретарем) і, крім цього, людиною був праведним. Існувала тоді й опозиція, яка стверджувала, що Другий Нікейський собор не потрібен зовсім, а питання з іконами вже вирішене в 754 році (вони заборонені), і знову піднімати його не варто. Але Ірина зуміла наполягти на своєму, Тарасія обрали, і сан він отримав.

Імператрицею до Візантії був запрошений папа Адріан I, але він не приїхав, надіславши листа, в якому викладав незгоду з самою ідеєю майбутнього Собору. Втім, у разі його проведення він заздалегідь попереджав про загрозливі санкції, в числі яких були вказані вимоги повернення деяких раніше поскаржених патріархату територій, заборону на слово "вселенський" по відношенню до Константинополя та інші суворі заходи. Того року Ірині довелося поступитися, але Собор все одно відбувся, 787 року.

Навіщо нам сьогодні все це знати?

Нікейські собори, незважаючи на те що між ними лежить часовий проміжок у 452 роки, здаються нашим сучасникам хронологічно близькими подіями. Вони відбулися давно, і сьогодні навіть учням духовних навчальних закладів іноді не зовсім ясно, навіщо так детально їх розглядати. Що ж, це і справді "віддання старовини". Сучасному священику доводиться щодня виконувати треби, відвідувати стражденних, когось хрестити, відспівувати, сповідувати і проводити літургії. У його багатотижневій справі і ніколи задуматися про те, яке значення Нікейського собору, що першого, що другого. Так, було таке явище, як іконоборство, але воно успішно подолане, як і арієва єресь.


Але сьогодні, як і тоді, є небезпека і гріх розколу. І зараз отруйне коріння сумніву і зневіри оплітає основу церковного древа. І в наші дні противники Православ 'я прагнуть демагогічними своїми промовами внести сум' яття в душі віруючих.

Але є у нас "Символ Віри", даний на Нікейському соборі, що пройшов майже сімнадцять століть тому.

І нехай береже нас Господь!