Молитва подяки перед їжею і після їжі

Молитва подяки перед їжею і після їжі

Будь-яка релігія, широко поширена в сучасному світі або досить стародавня з невеликим колом присвячених, передбачає якийсь кодекс поведінки для повсякденного життя. Обряди і молитви, спрямовані на рядові події, здаються звичайними правилами лише на перший погляд. Для серця віруючої людини молитва на різні випадки життя - це допомога і надія, зцілення, спасіння, заспокоєння - та сила, яка дає все це. І навіть більше.

Що ж стосується процесу прийняття їжі, цей момент у повсякденному житті кожного з нас супроводжується подячними молитвами, і зараз ми спробуємо зрозуміти чому.

Стародавнє коріння традиції дякувати за їжу сили небесні

З тих пір як релігія народилася на Землі, мовчазно і одноголосно, в кожній з конфесій увага прийняттю їжі приділялася практично такій же, як і духовному розвитку. Стародавня молитва перед їжею звучала задовго до становлення цивілізації.

За Шиллером, давній афоризм говорить про ту силу, яку мають любов і почуття голоду над світом. Будучи одними з найважливіших інстинктів (розмноження і самозбереження), ці дві сили визначають все, що живе на землі, яке потребує розвитку. Тому організм створює процес виникнення інстинктів як спосіб дати фізичному і духовному засадам в людині енергетичне підживлення.

Основні релігії світу про процес вживання їжі

У світі кілька основних течій, що охоплюють віруючих і поділяються на буддизм, християнство та іслам, вони численні і широко поширені по всій планеті. Тим не менш, основні положення (хоч релігії і формувалися в різний час і з різних джерел) схожі і говорять про одне і те ж. Та й не тільки в основних релігійних течіях молитва перед їжею має місце і значення. Вчення про гармонійне життя Аюрведа, йога для прийняття їжі та інші течії сучасного світу також спрямовані на те, щоб правильно харчуватися.

Що таке щирість у молитві

Кажуть, що по-справжньому смак їжі і її користь може відчути тільки той, хто її позбавлений, той, хто постійно голодний. Запитайте у будь-якого жебрака в будь-якому кінці планети, чи вдячний він за їжу, подану йому кимось, або за кошти, на які він може їжу купити. Ви побачите в його очах найщирішу і справжню подяку - і тому, хто подав милостиню, і - що ще важливіше - Вищій Силі, яка не залишила його голодувати, а привела своєю потужною рукою до нього порятунок на сьогоднішній день.

Кожен з тих, хто довіряє своє існування Божому промислу, з тих, що живуть одним днем, робить молитву перед їжею, іноді навіть не знаючи вірних слів, у своєму серці. І це - те саме раціональне зерно, якого всі душпастирі світу домагаються від своєї пастви, адже не важливо, яку молитву читати перед їжею, головне, щоб смирення і подяка були справжніми і йшли від самого серця.

Вживання їжі в буддизмі

Процес прийняття їжі в буддизмі передбачає, що людина, яка збирається поснідати, пообідати або повечеряти, метафізично готується до цього за допомогою роздумів. Вони включають аналіз подій про те, які благі справи накопичені, щоб скуштувати їжу з рук інших людей (подяка за приготування їжі), про власне невтомне самовдосконалення, власний розум, контролюючи його таким чином, щоб не затьмарювати від поганих і грішних діянь. Одне з роздумів стосується сприйняття їжі як цілющого засобу і дару, що живить тіло, і наостанок - роздуми про мету (а мета буддиста - досягнення стану Будди).


Візуалізація Будди, якому підноситься їжа, служить її освяченням. Тільки після такого дійства, з мантрами і медитативним настроєм, їжа корисна не тільки як фізично необхідна енергетична складова, але і нематеріальна, метафізична, тобто ще більш важлива, їжа для духовного розвитку. В одній з мантр підкреслюється, що їжа приймається лише для підтримки життя.

Глобальне побажання добра і щастя всім

У буддизмі існує не тільки молитва перед їжею. І після їжі обов 'язково слід висловити подяку всім тим, хто дав їжу і пиття (маються на увазі ті, хто не безпосередньо нагодував, а і всі ті, хто брав участь у процесі, наприклад, випічки пурі), в молитві звучить побажання їм щастя досконалого спокою (тобто досягнення нірвани і стану Будди). У молитві подяки згадуються і недоброзичливці - слова молитви бажають і їм "досягти щастя просвітлення".

Ставлення до їжі в юдаїзмі

Сакральні знання юдеїв, як за формулами записані в П 'ятикнижжі Тори, покликані давати настанови про правильний, кошерний спосіб життя ("кашрут" - звід правил, "кошер" - правильний). Кошерне харчування включає не тільки дуже серйозні правила приготування їжі, але і поведінку до, під час трапези і після її завершення.

Важливість такої процедури, як молитва перед їжею і після їжі, з раннього дитинства прищеплюється народу. Юдеї вважають, що Всевишній, який створив усе живе, дарує людині право використовувати всі ресурси лише на благо, проте право це людина отримує лише після того, як висловить визнання в тому, що вона розуміє, Хто дав їй це все. Іншими словами, подячна молитва перед їжею - це визнання Богові з метою отримати Його благословення і подякувати за те, що їжа і можливість її скуштувати у людини є.

Традиція ця актуальна особливо в суворих армійських буднях. Солдат як ніхто інший розуміє, чого вартий дар їжі під неспокійним небом. Тому після прийняття їжі йде молитва подяки.

Православна молитва перед їжею і після їжі

Православ 'я для віруючої людини наказує в усьому дотримуватися заповідей і жити за ними, прагнути зробити життя своє і оточуючих краще і захистити себе від впливів спокусника Диявола, який на кожному кроці підстерігає і випробовує на міцність віру. Тому правдиво віруюча людина православні молитви перед їжею і після їжі знає напам 'ять. Їх дійсно існує кілька варіантів, на різні випадки життя, і в силу того, що цивілізація набирає обертів в наше прогресивне століття, короткий варіант молитви може включати широко поширену "Отче наш" і "Подячну" з проханням благословити "хліб насущний". А для тих, хто наближений до таїнств православ 'я, неприпустимо замінювати на цей варіант цілий комплекс дій від ранкового обмивання з покаянною молитвою і звернення до Бога в молитвах "Господи, Ісусе Христе, Боже наш, благослови "... або" Благослови, Господи Боже, нас і ці дари "... до побажання всім людям у мирі добра і згадки тих, хто позбавлений даху над головою і їжі в молитві "Ядять убозі, і наситяться"....

Молитва перед їжею християнська, як і у католиків, передбачає, що для віруючих характерно збиратися за столом всією сім 'єю. Якщо хтось із членів сім 'ї запізнюється, затримується, його прийнято чекати. Зібравшись разом за сервірованим столом, сім 'я католиків ув' язнює коло, тримаючись за руки і читаючи молитви, або складає руки перед собою. В юдейській, мусульманській і багатьох інших культурах цей жест традиційний, сакрален, передбачає внутрішню концентрацію на тому, про що людина просить, зосередження на молитві.


У християнській родині православна молитва перед їжею часто звучить з вуст старшого за віком члена сім 'ї (символічно ця людина являє собою наймудрішого і не поспішаючого, а значить, здатного грамотно вимовити молитву, яка буде йти від самого серця і виливати благодать на всіх членів сім' ї). Всі, хто сидить за столом, хрестяться, іноді можна перехрестити їжу, що лежить на тарілці. А ось після трапези порожню тарілку хрестити не потрібно.

Чим цінна молитва перед їжею

Православ 'я говорить про те, що їжа не призначена для чревоугодія, але освячена (благословлена) їжа дасть енергію тілу і розуму, яка підтримає, а випробовувана подяка вчить правильно розставляти пріоритети, і на чолі завжди має бути Божественний початок, тоді і всі справи будуть успішними. Простіше кажучи, людина, яка свій ранок починає з молитви, правильно налаштовує себе на прийдешній день, адже умиротворення від духовно просвітлювальної дії тягне за собою спокій і мудрі роздуми, що не дає можливості спокусі, а значить, і гріху, просочитися в повсякденне життя православної людини.

Значення подячних молитов

Віруюча людина, яка навіть подумки виголошує молитву, освячує їжу і дякує за посланий дар Отця Небесного. Слова молитви, вимовлені поспіхом і механічно, такої процедури не зроблять, тому як вимовляти текст слід від душі.

Священики часто згадують популярну історію про те, як кілька рибин і п "ятьох хліб Ісус нагодував усіх голодних. Притча розповідає про те, як за вірою воздалося кожному, і неважливо було, що кількість їжі дуже мало, адже в підсумку вистачило всім.

Молитва перед трапезою "Очі всіх на Тя, Господи, надіються"..., як і деякі інші на ту ж тематику, служить лише на допомогу, для того щоб всі думки вляглися і налаштувалися на той лад, в якому прийняття їжі стане корисним як для фізичного плану, так і для ментального.


Що робити, якщо ви в гостях

Якщо ви - людина віруюча, але в гостях у тих, хто пропагує атеїзм, не варто вчити когось або переконувати, не варто пускатися в полеміку, якщо це хоч скільки-то може створити негативний фон у вашій компанії. Адже кожна людина приходить до свого рішення, у що вірити і до чого прагнути, в термін, який їй наказаний. Те ж саме стосується і ситуації, якщо ви трапезничаєте в громадському місці. Все тут залежить від вашого бажання і віри. Не потрібно вголос читати молитви і хреститися. Достатньо того, що ви вимовите її у своєму серці, демонстрація завзятої віри не є критерієм її щирості.

Якщо ж ви потрапили у вірну сім 'ю з іншою сповідуваною релігією на трапезу, потрібно дочекатися, поки свої приготування до прийняття їжі, читання молитов закінчать господарі, і якщо ваші релігійні погляди не порушують нічиїх моральних і духовних цінностей, можете теж прочитати короткий варіант молитов і перехреститися.

Навряд чи хтось засудить, а, можливо, і приєднається подумки до вас, якщо ви скористаєтеся цією молитвою: "Благослови, Господи, мене (нас), рабів (ім 'ярок) і цю поживу, яка за благістю Твоєю мене (нас) насичує, і даруй всім людям хліб насущний. Амінь ".

Щоб уникнути незрозумілих ситуацій, можна цього не робити, лише подумки зробити хресний знак і прочитати про себе молитви.

Духовні цінності в православ "ї

Ставлення до Бога стосується сніданку і обіду, коли покаяна молитва і подячна завершується "Молитвами святих Отець наших". Вечеря - останній прийом їжі, однак вона не повинна бути щільною (такі рекомендації ви знайдете і в будь-якому раціональному харчуванні для здоров 'я, і це можна пояснити фізіологічними процесами травлення в організмі людини, що відійшла до сну). Наказано насичуватися вечерею тільки жебраком, і це теж зрозуміло, адже коли наступного разу людина без даху над головою і засобів до існування зможе здобути собі їжу, невідомо. Тому перед вечірнім прийомом їжі варто прочитати молитву: "Ядять убозії, і наситяться, і вихвалять Господа, що стягне Його, жива будуть серця їх у століття століття".


Якщо прийняття їжі не втомлене, наприклад, легкий перекус або чаювання, вважається зайвим, рівносильно гріху, адже насичувати плоть не є метою духовного розвитку. Тому читається молитва про прощення гріхів "Пресвята Трійці, помилуй нас"....

Творення духовних цінностей дисциплінує і виховує, духовно гуртує людей, які навіть не є членами однієї сім 'ї, вчить відчувати подяку і відчувати справжній смак їжі - не в сенсі їжі, а в сакральному сенсі енергетичного джерела для тіла і розуму.