Книга Ісаї

Книга Ісаї

У книзі Ісаї спочатку ще тільки віщується вавилонське полонення, книжка Єремії припадає на період війни з Вавилоном, а автор книги Єзекіїля сам був у вавилонському полоні. Правда, і в книзі Ісаї ми знаходимо прямі вказівки на перського царя Кіра, який жив через багато часу після подій, описаних в основних главах книги Ісаї. Про що це свідчить, ми будемо говорити далі, у зв "язку з розбором історії біблійних книг.


Кожна з трьох пророчих книжок має свої характерні риси. Книга Ісаї видається своєю високою літературною майстерністю, в книзі Єремії звертають на себе увагу спотворені прокляття і, можна навіть сказати, своєрідна релігійна істеричність тону. У книзі Єзекіїля більше, ніж в інших пророчих книгах, туманних і незв "язних видінь, темних іносказань. Однак, по суті, зміст усіх трьох книг в основному збігається, тому ми і розглядаємо їх разом.

Основне місце в них займають викриття та обвинувальні промови. Пророки звинувачують євреїв у всіляких гріхах і злочинах, насамперед у відпаданні від Яхве і в поклонінні чужим богам. Надзвичайно багатослівно, з масою повторень пророки твердять один і той же мотив: Яхве вивів євреїв з Єгипту, віддав їм країну, поточну млеком і медом, всім, чим тільки можна, облагодіяв їх, а вони безперестанку змінювали йому і продовжують змінювати.

Між богом і єврейським народом пророки порівнюють стосунки між люблячим чоловіком і розпусною дружиною, яка на кожному кроці змінює свого чоловіка. Страшні загрози вивергають пророки на своїх слухачів і читачів. Яхве, стверджують вони, помститься євреям так, що здригнуться всі народи світу. Чотири роду страт обіцяє Ієремія «обраному народу»: «меч, щоб убивати, і псів, щоб терзати, і птахів небесних і звірів польових, щоб пожирати і винищувати» (Єре.15:3). Як головну з цих страт усі пророки висувають меч. Вони вбачають караючу руку Яхве в Ассирійській і Вавилонській державах.

У книзі Ісаї яскраво зображується картина неминучого прийдешнього нападу Ассирії, який з'явиться тільки здійсненням волі Яхве. А Єремія в настільки ж страхітливих фарбах розписує міць вавилонської зброї, закликаючи народ не думати про опір і покірно здаватися завойовникам, бо через них діє сам бог. Якщо зовнішні вороги є лише знаряддям в руках Яхве, то не тільки марно, але навіть грішно чинити їм опір.

Ісая і особливо Єремія вимагають від євреїв цілковитої покірності завойовникам. Коли вавилонське військо осідало Єрусалим, Єремія переконував оточених перейти на бік неприємника (Єр.21:8, 9). Він спробував сам зробити це, але був заарештований. Не дивно, що, коли вавилоняни взяли місто, вони негайно звільнили Єремію і обійшлися з ним. У всякому разі, всі три пророки закликали євреїв до того, щоб покірно і покірливо виносити всі біди, оскільки вони є покараннями, ніспосланними Яхве. І тоді, якщо євреї перестануть грішити, «блудити» з чужими богами, почнуть беззаперечно і точно виконувати всі вимоги яхвістського культу, тоді прийде спасіння. Яхве грізний, але він і милостивий. Він не забуде свого народу і раніше або пізніше прийде йому на допомогу. Ізраїль буде врятовано, євреї будуть вознесені над усіма іншими народами, і взагалі настане щаслива ера.

Ісая описує її найспокусливішими фарбами, як еру загального світу і благоденства. З тексту не зовсім ясно, що мається на увазі: благоденство і щастя єврейського народу або всіх людей. Досі в Старому Завіті єврейський народ розглядався як єдиний обраний богом. Але в Ісаї вже зрідка звучать інші ноти. Після всіляких кар "єрів, які він обіцяє Єгипту, Ісая пророкував йому про правдиву віру. Те саме буде з Ефіопією та Ассирією. У день, коли визволиться той самий Ісая, об "єднаються Ізраїль і Юдея і спільними силами обрушаться на інші народи. "І полетять на плеча філістимлян до заходу, і пограбують всіх дітей Сходу; на Едома і Моава накладуть руку свою, і діти Аммона будуть підданими їм "(Іс.11:14).

Говориться, правда, про те, що до євреїв «приєднаються іноземці, і приліпляться до будинку Якова», але тут же дається пояснення, що «будинок Ізраїлю засвоїть їх собі на землі господньою рабами і рабинями, і візьме в полон пленивших його, і буде панувати над гнобителями своїми» (Іс.14:2). І ось тоді-то настане на землі абсолютна благодать, тоді-то і почнеться панування загального світу: "вовк буде жити разом з ягням, і барс буде лежати разом з козеням; і теля, і молодий лев, і вол будуть разом, і мале дитя буде водити їх... " (Іс.11:6, 7).

Хто ж проведе людство до цього жаданого стану? Звичайно, бог Яхве, але не власноруч, а через свого посланця, свого помазанця. Ісая говорить про гілку, яка «станеться від кореня Єссеєва», тобто з роду царя Давида, і стане вождем, спасителем єврейського народу, месією. Гілка по-давньоєврейськи називається «нецер». Це слово згодом зазнало всіляких переробок і набуло вигляду слова «назорей», яким у Новому Завіті іменувався Христос.

В іншому випадку Ісая передрікає народження спасителя, якого назвуть Еммануїлом. На це місце теж будуть надалі посилатися автори Нового Завіту. Щоб прискорити прихід месії, пророки рекомендують євреям бути вірними Яхві. Але в чому повинна полягати ця вірність, не зовсім ясно. У трьох книжках пророків ми знаходимо дві різні лінії в цьому питанні. З одного боку, у Ісаї йдеться про те, що найважливіше не жертвопринесення і не виконання формальних вимог культу, а моральне життя: "До чого мені багато жертв ваших? - говорить господь. - Я пересичений всесвітженнями вівнів і туком відгодованої худоби; і крові тільців і агнців і козлів не хочу... Куріння (мається на увазі богослужбове куріння ладаном та іншими ароматичними речовинами. К.) огидно для мене; новомісячний і субот, святкових зборів не можу терпіти "(Іс.1:11-13). Замість цього бог вустами Ісаї вимагає: "Перестаньте робити зло; навчіться робити добро; шукайте правди; рятуйте пригнобленого; захищайте сироту; заступайтеся за вдову "(Іс.1:16, 17).

Однак, як було вище, це не єдина лінія в проповідуванні пророків і навіть не основна. У книзі Єзекіїля ми знаходимо докладно розроблений церемоніал жертвоприношень, курінь та інших елементів звичайного для Старого Завіту служіння Яхве.