Біблійна притча про блудного сина: короткий зміст і сенс

Біблійна притча про блудного сина: короткий зміст і сенс

Притчу про блудного сина розповідає Ісус Христос своїм учням. Вона наведена в п "ятнадцятому розділі Євангелія від Луки. Сюжет притчі використовується в багатьох творах світового мистецтва.

Нижче буде розказано короткий зміст притчі про блудного сина. Вона є найбільш популярною у християн, незалежно від їх конфесії, оскільки вчить прощення.

Біблійна притча про блудного сина: короткий вміст

У батька було двоє синів. Один взяв свою частину майна і далеко від сім 'ї промотав все. Коли підступила потреба, він голодував і вирішив повернутися до батька, щоб стати у нього найманцем, оскільки відчував свою провину. Але його батько був щасливий, що син повернувся неушкодженим, і влаштував бенкет з цього приводу. Старший брат був незадоволений, що батько так добре прийняв безпутного молодшого. Але батько сказав, що нічим не обмежує його, адже він завжди був поруч у задоволенні і володіє всім разом з батьком; молодший же син був як мертвий невідомо де, і тепер потрібно радіти його поверненню.

Сюжет притчі, детальний переказ

Один чоловік мав двох синів. Молодший попросив віддати йому належний спадок, і батько поступився синові, поділивши майно між братами. Через деякий час молодший взяв своє і пішов у далеку країну, де кутив і розплутував.

Витративши все, що мав, він став бідувати. Найнявся він у послуження, став пащі свиней. І радий був би він поїсти хоча б те, що їли свині, але не давали йому. І тут він згадав батька, який у нього багатий маєток і скільки слуг не мають потреби, і задумався: навіщо помирати від голоду, повернуся до батька і попрошу прийняти мене в найманці, адже сином йому називатися вже недостойний.

І попрямував до батька. А батько побачив його ще здалеку і пошкодував сина, побіг до нього назустріч, обіймав і цілував. Молодший син сказав: "Батько, на мені гріх перед небом і тобою, і сином тобі я вже бути недостойний" ". А батько наказав рабам принести йому найкращий одяг, взуття і перстень на руку і заколати вбраного теля, щоб їсти і святкувати. Тому що був його молодший син мертвим, але став живим, був зниклим безвісти, але знайшовся. І стали всі веселитися.

Старший син тим часом був у полі, коли повернувся, почув з дому пісні і радісні вигуки. Покликавши слугу, він запитав, що сталося. Відповіли йому, що повернувся брат і батько від радості, що син неушкоджений, заколов ціле теля. Старший син осерчав і не захотів увійти до святкуючих, а батько вийшов, щоб його покликати. Але старший син сказав: "" Стільки років я з тобою, працюю, завжди слухаюся тебе, але ти навіть козла мені не давав, щоб попувати з друзями; а цей син, який прокутив усе твоє майно з розпусницями, повернувся, і ти відразу для нього заколов упитаного телиця "". Батько ж відповів на це: "Син, ти завжди був поруч і все моє належить тобі, а радіти потрібно тому, що молодший твій брат був мертвим і став живим, був зниклим безвісти і знайшовся" ".

Притча про блудного сина: в чому сенс?

Короткий вміст притчі про блудного сина і її переказ були представлені вище. У цій притчі Господь Ісус Христос іносказливо показує ставлення Бога до людей і до наших падінь, відходження від віри, Його милосердя і прощення.


Чоловік, знайомий з християнством, який вірить у Бога, який є Батьком всього живого, може відійти від віри, спокусившись земними розвагами і метушнею. Взяти своє майно і піти в далеку країну - відійти далеко від Бога, втратити з ним будь-який зв 'язок. Якийсь запас благодаті і духовної сили у нього буде, як були гроші спочатку у блудного (або заблудшого) молодшого сина. Але з плином часу сили вичерпаються, на душі стане порожньо і тужливо. Прийде голод, як прийшов він до молодшого сина, тільки не фізичний, а духовний. Адже люди, за християнським вченням, створені Богом для спілкування і єднання з Ним і один з одним.

І якщо людина тоді, зневірившись, згадає про свого Батька Небесного, то захоче повернутися. Але буде відчувати каяття і недолугість бути Сином Божим, як і молодший син у притчі відчував, що недостоїн називатися сином. Тоді ми повертаємося до Бога з покаянням, благаючи його допомогти, втішити нашу спустошену душу, наповнити її світлом віри хоч трохи - вже не в якості дітей Божих, а хоча б як його найманці (не дарма в православних молитвах говориться "раби Божі").

Але Бог є любов, як сказано в Євангелії від Івана. І Він у своїй любові не гнівається на нас і не згадує наших згрішень - адже ми згадали про Нього, побажали Його добра, повернулися до Нього. Тому Він радіє нашому прозренню і поверненню до правди. Ми були мертві в гріху, але ожили. І що покаялися, які повернулися до віри людям Господь дає багато чого, часто щасливо влаштовуючи долі, і завжди посилаючи в змучені душі спокій і благодать. Також як батько в притчі дав синові все найкраще, що мав.

Образ старшого брата тут - люди, які формально не відходили від віри, не здійснювали важких гріхів, але забули головну заповідь - про любов. Старший брат з образою і ревнощами говорить батькові, що він намагався все робити правильно, а молодший син ні. За що ж йому шана? Так буває і у віруючих, які засуджують "грішників" і можуть у церкві обговорювати чужі наряди, що не йдуть до випадку, або невірну поведінку. І забувають при цьому, що якщо людина прийшла до церкви, звернулася до віри - потрібно радіти за неї, адже всі люди - наші брати і сестри, також створені Господом, який нескінченно радий їх поверненню з темряви.

Ще один сенс притчі

Притчу про блудного сина, короткий зміст особливо, можна розглядати і більш прямолінійно. Вона стосується не тільки Божих людей, але й тих, хто любить одне одного. Можна сказати, що це притча про любов.

Кожна близька людина може нас покинути - чоловік або дружина, дитина, друг, навіть батьки часом кидають дітей. Але якщо серце в нас чисте і в душі є любов, то ми станемо подібні до батька з притчі і зможемо пробачити зраду. І тоді, зустрічаючи безпутного сина, який змінив чоловіка, зниклого батька, який забув про нас друга, навіть в голову не прийде звинувачувати їх або слухати недобрих людей, які не розуміють християнського всепрощення - нам достатньо буде того, що вони поруч, знайшлися, повернулися, живі.