Августин Блаженний і його універсум

Августин Блаженний і його універсум

Августин Блаженний і розвиток християнської філософії

Розвиток християнської філософії в II столітті нашої ери відбувався як у боротьбі з античними школами думки, так і в процесі асиміляції багатьох їхніх положень. Суперниками і водночас натхненниками нової богословської рефлексії були і такі синкретичні течії, як гностицизм з маніхейством. Однак після Нікейського собору в 325 році і прийняття християнських догматів розвиток цієї філософії набув більш жорсткого характеру "боротьби з уклонізмом".

У той же час труднощі деяких богословів виявлялися більш впливовими, ніж інші. Це були твори Отців Церкви, а їхню творчість прийнято називати патристикою. До них, як правило, належать Григорій Ніський, Амвросій, Ієронім і Августин Блаженний.

Аврелій Августин. Життя і творчість

Життя цього великого християнського філософа було досить сумбурним. Він захоплювався різними концепціями: маніхейством, скептицизмом, стоїцизмом, платонізмом, неоплатонізмом. Нарешті він опинився в лавах християн. Але деякі його біографи виразять, що він ніколи не позбувся маніхейства, яке наклало глибокий відбиток на всі його роботи. Головними працями, якими прославився Августин Блаженний, є твори "Про Трійцю", "Сповідь" (де він сам розповідає про своє життя) і "Про град Божий". З точки зору цього богослова, Бог є найвищою сутністю, благом і формою. Він причина всякого буття. Він створив світ і продовжує творити його (в історичному процесі). Бог також є остаточним предметом усякого знання і дії. Створюючи світ, Він, з одного боку, встановив ієрархію існування, а з іншого - вічні ідеї, що підтримують в ньому порядок (у чому дуже помітно вплив Платона).

Августин Блаженний. Філософія віри, знання і благодаті

Дискутуючи зі скептиками, філософ зазначає, що пізнання можливе. Але ні почуття, ні розум, ні навіть розум не можуть призвести до правди. На це здатна тільки віра. Вона веде до Бога, а він - щастя для людини. Августин згоден з Тертулліаном: людська душа за природою своєю є християнкою. Отже, вона близька Богові, а найвище знання спрямоване на саму людину та її внутрішні глибини. Тобто воно рівнозначне вірі. Сама ж людина являє собою мікрокосм. Августин Блаженний також згоден з Арістотелем в тому, що у людей є вегетативна душа, а є і її вища частина. Остання має свободу волі, яка є двоякою (спрямованою на зло і на добро). Це сутність людського духу. Зло носить чисто людський характер, і люди самі несуть за нього відповідальність. Августину належить розробка навчання про благодаті. Сама по собі людина не здатна зробити нічого хорошого - вона тільки думає, що може це. Насправді в ньому діє благодать, і добро творить Бог. Останній допускає зло для існування гармонії і заздалегідь зумовлює, потрапить людина в рай або в пекло (вчення про передестинацію).

З цього приводу Августин Блаженний довго дискутував з філософом Пелагієм, який вважав, що люди самі можуть досягти благодаті.

Вчення про час і два царства

До створення світу, як вважав Отець Церкви, часу не існувало. І взагалі, з його точки зору, це суто психологічне поняття. Ми пізнаємо його, пов 'язуючи минуле з пам' яттю, а майбутнє - з надією. Богові підвладне все, тому Йому час не потрібен. З цього випливає філософія Августина Блаженного про два царства або "гради" - земне і Боже. У часі вони співіснують і борються. Град земний з "явився тому, що Адам вибрав земні речі, а не вічне блаженство. У цьому світі найкращим втіленням граду Божого є Церква, але якщо вона відступить від свого шляху до Бога, то людина може врятуватися і без неї, якщо вона до цього призначена. Теологія Августина визначала розвиток всієї християнської філософії Західної Європи аж до Фоми Аквінського.