Успіння праведної Анни, матері Пресвятої Богородиці

Успіння праведної Анни, матері Пресвятої Богородиці

Пам'ять про них нерозривно пов'язана з Дівою Марією, Яка народила Боголюдність Ісуса Христа. Раз від Її утроби втілився і з "явився світу Син Божий, значить, і Вона народила не просто людську природу Сина, але Саму Особистість, Обличчя та Іпостась нетлінного Бога Слова. А раз Марія - Богородиця, то і Її батьки не просто дід і бабця Ісуса, але - батьки Самої Богородиці і, таким чином, самі - Боговідці.


У богослужбових текстах сьогоднішнього свята обидва вони - Йоакім і Анна - нерідко позначаються одним словом - батьки, свята двійця, Боговідці. Хоча народжує тільки Анна, але Йоакім ніби народжує разом з нею; хоча батьком у власному розумінні слова є тільки Йоакім, але Анна, як нерозлучна з ним, поминається в тому ж слові - Боговідець. Двоє - як одне, свята двійця народжує, живить, виховує і вводить у храм Божественну Отроковицю.

Вони вже не двоє, але одна плоть (див.: Мф. 19: 6). Святі Йоакім і Анна є прикладом виконання заповіді, яку Бог дав Адамові в Раю: "Залишить людина батька свого і мати свою і приліпиться до дружини своєї; і будуть [два] одна плоть "(Побут. 2: 24).

При цьому вони були не тільки єдиною плоттю, а й єдиною душею і єдиним духом. Їхній шлюб був не юдейським обов'язком продовження роду, не обов'язком перед суспільством про вирішення демографічної проблеми. Їх поєднувало благодатне, не піддається описам, глибоке взаємне безоглядне романтичне почуття, яке ми називаємо любов'ю. Їхня взаємна любов тривала до глибокої старості, до самої смерті.

Ці риси людської любові між чоловіком і дружиною дуже зворушливо зображуються на православних іконах. Іконописці створили дивовижний і як би зовсім не релігійний образ подружнього єднання і злиття - не тільки духовного, але й плотського. Портрет святих Боговідців Іоакіма та Анни - унікальний випадок, коли Церква прославляє в фарбах подружню любов.

Ось у маленькому зображенні навколо ікони новгородського листа «Введення в храм Пресвятої Богородиці з життям» ми бачимо, як первосвященик виганяє з храму Іоакіма за бездітність, у наступних двох зображеннях Йоакім і Анна порізно сумують: він у пустелі, а вона в лісі. Йоакім, як проклятий, йде в пустелю, оскільки священик не прийняв його жертви. Птахи, що в "ють гнізда на деревних гілках, нагадують Анні те, про що вона плаче. Але їх страждання поодинці в пустелі і в лісі полегшується баченням ангела-втішителя, який звіщає прийдешню радість.

На іконах типу «Зустріч Іоакіма і Анни біля Золотих воріт» Єрусалима Йоакім і Анна представлені в повний зріст, спрямованими назустріч один одному, їх руки сумнівнуті в обіймі, лики стикаються, немов в поцілунку.

На іконі «Зачаття Анни» суто інтимний сенс сцени, завдяки цнотливості образу, не здається соромним. Споглядаючи ікону, глядач не відчуває почуття незручності і не відчуває себе підглядаючим за завісу балдахіна подружньої спальні. Від обійми святого подружжя віє неймовірною чистотою, і тому лицезрення ікони «Зачаття Анни» виявляється навіть повчальним для тих, кому призначений цей урок любові.

На старовинних іконах псковських храмів у зображенні «Різдва Пресвятої Богородиці» можна бачити, як Йоакім і Анна ласкують новонароджене немовля і білі голуби злітаються дивитися на сімейну радість. Домашні птахи - гусь і качка - повідомляють картині характер щасливої сімейної ідилії, в центрі якої - взаємна любов чоловіка і дружини.

Як сонце від сонця і місяць від місяця, народжується Свята Марія від святих, сповнених любові батьків. Богослужбові піснеспіви свята ставлять Йоакіма і Анну вище всіх інших батьків на землі. Вони долають старозавітну залежність щастя подружжя від факту наявності або відсутності дітей. А в часи Христа, між іншим, чоловік міг дати розвідну, якщо дружина лише пересолить їжу.

На думку старця Паїсія Святогорця, Христос прийшов би на землю і раніше, якби раніше на землі з'явилася така чиста цнотлива подружня пара, якою були святі Йоакім і Анна. При цьому старець Паїсій Святогорець називав їх найбільш безпристрасною подружньою парою, оскільки «у них не було мирського мудрування». Святі Боговідці були вже в похилих літах, їм було понад 60 років, коли вони зачали Марію. У їх взаємному потязі вже не було юнацької пристрасності. Вони страждали від того, що не мали дітей, і тому палко молилися до Бога, щоб Він дав їм дитину. Після молитви і благовісті від ангела вони зійшлися як подружжя «не за плотською похотою, - писав Паїсій, - але за слухняністю Богові».

Судячи з давніх переказів, святі Йоакім і Анни любили один одного безроздільно, але безпристрасно. Їхня любов характеризується такими словами, як вірність, співчуття і ніжність один до одного. Вони хотіли дитину не від похоті плоті, а від взаємної любові.

Апостол Павло написав, що якщо в одному тілі «страждає член, страждають з ним всі члени, і якщо прославляється один член, з ним радіють і всі члени тіла» (див.: 1 Кор. 12: 26). З житія святих Боговідців ми бачимо, як зворушливо вони ховають біль один від одного (і Йоакім йде в пустелю, і Анна - подалі від дому) і як щасливі ділитися один з одним радістю (біжать назустріч один одному і стискаються в обіймах).

Як їх портрет не схожий на те, що ми бачимо сьогодні!

Розуми багатьох в наші дні заражені тією ідеєю, що ідеал чоловіка - мішок з грошима, а жінки - топ-модель з обкладинки журналу. На народження дитини, а це, як кажуть, іноді відбувається «випадково», штовхає пристрасть, але аж ніяк не любов. Слова «вірність» і «відданість» зараз не в моді, головне - щоб мені «було з ним добре». І якщо вже й наважуються молоді люди «пов'язати себе законним шлюбом» (зверніть увагу на негативний сенс кожного слова: себе, зв'язати, закон, шлюб), то сім'я стає не центром щастя, а простором, де кожен по-своєму «відпочиває» від зовнішнього світу. Поза, на роботі в трудовому колективі, кожен намагається тримати себе «в рамках», здаватися «хорошим». Але будинки, в чотирьох стінах невеликої квартири, кожен дозволяє собі «розряджатися», метати блискавки на свою ж другою половину, вбиваючи тим і її, і себе.

Майже в кожну третю сімейну сповідь нам, священикам, доводиться чути скаргову історію про майбутнє розлучення. Нерідко така сповідь не прагнення зміцнитися в бажанні зберегти сім'ю, не швидка реакція на те, що на міліграм змінилися взаємні почуття, але - спроба знайти в священику гідного співвоздихателя своїм скаргам, коли все вже фактично вирішено. І при цьому цілком можливо, що скаржник через внутрішню духовну сліпоту колись сам поступово вбив почуття у своїй другій половині. Він або вона, чекаючи любові від іншого, самі не мають вже ні грама любові в собі.

«Любов не шукає свого, не радіє неправді, все переносить, все покриває, всьому вірить», - писав апостол Павло (див.: 1 Кор. 13: 5–7). Якби у нас був такий образ думок: "я вірю йому, тому що він мій чоловік", "я покриваю його проступок, так як я можу помилятися "," я переношу його недоліки, так як сама далеко не ангел ", «Я не радію його недолікам, так як його біль - це і мій біль», «я бажаю йому щастя і заради цього дарую йому свою любов», - то, можливо, така сім'я не опинилася б на межі розлучення.

Подружжя Йоакіма і Анни - це приклад своєчасного, невпинного звернення один до одного, постійної один до одного спрямованості, яка, всупереч ворожості світу, залишається такою до кінця життя. Все, що відбувається навколо святих подружжя (новини, суспільство, робота), - все вторинне в порівнянні з їх ставленням один до одного. Кожен з подружжя шукає себе у своїй другій половині, в ній «самореалізовується», хоче всю гармонію світу бачити в її особі, хоче себе їй подарувати.

Образ такої спрямованості один до одного - це образ Божественної любові. Бог шукає в людині Свій образ, Бог хоче відбитися в людині, Бог бажає людині Себе подарувати.

Якщо ми зможемо знайти любов, хоч трохи подібну до любові Йоакіма та Анни, то станемо на одну хвилю з любов "ю Божественною. Але якщо ми підшукуємо собі молитви «про подружжя» і при цьому холоднокровно гребуємо своєю другою половиною - ми марно витрачаємо час і свого, і священика. Бог не дурний, і Він бачить, чи є в нашому серці хоч крапля любові. Якщо ж у глибині душі подружжя або дружина вже панує «розлучення» - Бог не може нічого їй або йому більше дати.

Нехай же, дорогі брати і сестри, приклад святих праведних Йоакіма і Анни, яких ми щодня поминаємо на богослужбовому відпусті, буде для нас зразком того, яка повинна бути любов подружжя: любов поза простором і часом, любов до сивого волосся, любов вічна.

Святі Боговідці Йоакімі та Анно, моліть Бога про нас!

Амінь.