Про молебнів. Як служити молебнем у православній церкві

Про молебнів. Як служити молебнем у православній церкві

Після літургії в недільні та святкові дні відбувається святковий молебень - на нього подаються записки про здоров'я. Подячний молебень - подяка Богові, Божій Матері або святому за явлену від них допомогу. Існують також молебні «На початок всякої справи», «Про подорожуючих» та інші.


У храмі молебні відбуваються зазвичай після закінчення літургії. Однак молебні не пов "язані з нею і можуть виконуватися в будь - який час, коли в цьому є потреба. Молебні бувають просительными, коли моляться про те, щоб Бог виконав будь-яке прохання, допоміг у потребі, і подячні, коли дякують Йому за милості і дари, які Він нам посилає. Ці два види молебнів пов'язані: один ніби починає справу, а другий її закінчує. Якщо, отримавши просиме, ми не дякуємо Богові (а це буває, на жаль, дуже часто), то з яким сумлінням ми будемо знову просити Його, адже це, звичайно, станеться? І чи можемо тоді сподіватися на сповнення нового прохання? Тому, здійснюючи прохальний молебень, треба пам'ятати і про вчинення подяки.

Чи ми хворіємо? Чи починаємо важливу справу? - На молебні попросимо допомоги Божої. Чи вирушаємо в дорогу? Чи настав день іменин, і хочеться старанно помолитися своєму святому? Замовимо йому молебень. Чи починається навчальний рік, і нашим дітям пора до школи? Чи Господь послуговувався нашою молитвою, і ми хочемо піднести хвалу?

Крім приватних молебнів, існують і загальнонародні молебні співи. Церква містить безліч таких - водосвятний і новорічний; під час безвідміну (при негоді) і бездождія (при посухі); молебні про страждаючих від нечистих духів і від недугу пияцтва; урочисті чини в першу неділю Великого Посту (Торжество Православ'я) і в Різдво Христове...

Часом до молебнів додають акафісти, канони. Часто священики, завершуючи богослужіння, помазують освячених єлеєм, окроплюють святою водою.

По вірі нашій Господь подає Свою допомогу дуже скоро після молебню. Тому не треба зловживати цим священнодійством, замовляючи з одного приводу молебень кілька разів (виняток - молитва про хворих і служіння молебнів по обітниці).

Молебні здійснюються з потреби будь-якої однієї людини, але є такі, які служаться для всіх, наприклад, з нагоди храмового свята або під час стихійних лих. Такі громадські молебні бувають і з хресною ходою.

На хресній ході попереду йдуть співачки, за ними несуть ліхтар, потім попарно запрестольний хрест та ікону, святкові та інші храмові ікони, потім йде духовенство з Євангелієм і хрестом, а далі народ.

Як і кожне богослужіння, молебень починається вигуком священика: Благословенний Бог наш завжди, нині, і насно і на віки століть. Цим закликаються всі, хто молиться до подяки Бога нашого Творця і Покровителя, від Якого залежить наше життя і благополуччя і в ці дні, і на віки століть. Після цього ті, хто молиться, звертаються до Святого Духа, просячи Його прийти і вселитися в їхні душі. Співається Трісвяте - послідовність молитов: спочатку три рази повторюється: Святий Боже, Святий, Міцний, Святий Безсмертний, помилуй нас. Потім - Слава Отцеві та Синові і Святому Духу і нині і насно на віки віків. Пресвята Трійця помилуй нас; Три рази Господи, помилуй; Знову Слава... і нині; Закінчується Трисвяте молитвою Господньою: Отче наш!

12 разів повторюється Господи, помилуй і звучить заклик Прийдіть, вклонімося Царьові нашому Богу. Прийдіть, вклонімося і припадемо Христу, Царьові нашому Богу, Прийдіть, вклонімося і припадемо Самому Христу Царьові нашому Богу.

Читається псалом 142: Господи, почуй молитву мою, вселяючи моління моє в істині Твоїй... Слава і нині Алілуя три рази.

Знову звучить заклик звернутися до Бога і слідувати за Ним: Бог Господь, і з'явись нам, благословенний грядий в ім'я Господнє... Співається двічі

тропар (коротка молитва кому служиться молебень) і якщо служиться молебень про ніспослання здоров'я читається додатково тропар і кондак про недужих.

Читається псалом 50: Помилуй мя, Боже, по велицей милости Твоей и по множеству щедрот Твоих очисти беззаконие мое....

Потім ми звертаємося тричі до святої особи, якій служиться молебень. Якщо Ісусу Христу, то: Ісусе Солодкий, спаси нас. Якщо Богородице, то: Пресвята Богородиця, спаси нас. Якщо святому то, наприклад: преподобний отче Сергіє, моли Бога про нас. Після співу цих приспівів співається (або читається) молитва кому служиться молебень. За цим слідує ектення: Паки і паки (ще й ще) миром Господу помолимося. Восглас священника Ты бо еси Царь мира и Спас душ наших, и Тебе славу возсылаем, Отцу и Сыну, и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков.

Читається акафіст (не завжди). Акафіст (від грецького акафістос - несідальний, тобто під час читання не можна сидіти). Це хвалебна пісня на честь Христа, Богородиці та святих. Зразком є акафіст Пресвятої Богородиці, написаний у 7 столітті з нагоди позбавлення Константинополя від навали персів і аварів. Акафіст складається з 25 пісень, з них 13 кондаків і 12 ікосів, кожен з яких закінчується словами: Радійте...

Кондак коротко викладає зміст свята або життя святого. Перший кондак закінчується словами, які повторюються у всіх наступних ікосах.

Ікос - богословська пісня, що вихваляє і прославляє вшановуваної святого або святкується церковної події. Має однаковий за змістом вміст з попереднім кондаком, але розвиває і розширює його тему.

Після закінчення акафіста диякон або священик виголошує Прокимен - (від грецького попереду йде) - назву віршів повторюваних співів на кліросі перед читанням Апостола, Євангелія і паремії. Текст прокимна зазвичай запозичений зі Святого Письма, коротко викладаючи зміст подальшого читання або служби. Так, наприклад, прокимен у молебні Спасителю повторює перші слова 142 псалма, що читається на початку молебню, а в молебні Богородиці співається: Пом'яну ім'я Твоє у всякому роді і роді.. Свої прокимни мають молебні апостолам, святим, мученикам...

Диякон закликає: Господу помолимося і священик відсилає славу Отцеві і Синові та Святому духу. А потім відголошується: Всяке дихання хвалить Господа і промовляється прохання сподобитися чуттю Святого Євангелія. Священик звертається до всіх присутніх: Мир всім.

Читається Євангеліє. Для кожного виду молебню встановлено певні євангельські тексти.

Після читання Євангелія читається Трисвяте і співаються тропарі. Слідом за цим читається прохальна ектенія:

Помилуй нас, Боже, по велицей милости Твоей, молим Ти ся, услыши и помилуй. Після кожного вигуку тричі на посилення прохання повторюються слова Господи, помилуй. Ми просимо про всі братів наших у Христі, починаючи зі Святішого Патріарха; про нашу країну, владу і воїнство; про братії святого храму або обителі, де здійснюється молебень, і особливо про благополуччя тих живих християн, заради яких замовлявся молебень. Особливо молимося про хворих, про всяке місто і країну, просячи позбавити їх від голоду, стихійних лих, навали іноплемінників і міжусобної війни. Священик вигукує: Почуй нас, Боже, Спаситель наш, Надія всіх кінців землі... і милостивий будь, Владико, про гріхи наші і помилуй нас. Ми твердо віримо в милосердя і Божу людину, і посилаємо славу Отцеві, Сину, і Святому Духу, нині і присно, і на віки віків.

Наприкінці молебню читається молитва, кому служиться молебень. Якщо Ісусу Христу, то вона передується вигуком: До Господа нашого Ісуса Христа помолимося і хор співає Ісусові солодкий, спаси нас. Якщо Пресвятої Богородиці то: До Пресвятої Владичиці Діви Богородиці помолимося і хор: Пресвята Богородиця, спаси нас. Якщо молебень святий, то хор співає Святителю отче (ім'я святого), моли Бога про нас. Читана слідом молитва є заключною молитвою в акафісті святому обличчю, якому служиться молебень. Потім, можливо, прочитана молитва про хворих.

Закінчуючи молебень, священик виголошує: Мудрість, Пресвята Богородиця, спаси нас. Хор співає молитву Чесну херувім і найславетнішу без порівняння Серафим, без закінчення Бога Слова рідшу, сущу Богородицю Тя величаємо.. Священик вигукує: Слава Тобі, Христе Боже, Надія наше, слава Тобі.

Кінцем молебню є Відбіг, тобто повідомлення всім, що молебень закінчено. У ньому стверджується, що Христос правдивий Бог наш, молитвами Богородиці, (якщо молебень святому, то називається і його ім'я), і всіх святих помилує і врятує нас тому, що Він благ і Людинолюбець.