Пізнаєте Правду, і Правда зробить вас вільним

Пізнаєте Правду, і Правда зробить вас вільним

Душевне життя має певну самостійність, а в найбільш напружені моменти, може мати абсолютну автономність. Момент такої автономності, свободи від усього, що відбувається зовні, описав Лев Толстой у своєму романі: «Війна і мир», коли П'єр, перед, здавалося б, неминучою смертю, відчуває особисте безсмертя.


Поруч з цим почуттям все здається сміховинним: - "Мене розстріляти? Мою безсмертну душу? "- думає П'єр... Такі моменти абсолютної свободи трапляються не тільки в прикордонних ситуаціях - вони можуть виникнути несподівано, у відповідь на якусь думку, спогад, або що стала раптом зрозумілою сходинку Євангелія. Людина ніби виявляється в іншому вимірі. У цю мить буття і саме «вимір» інше, саме життя здається наповненою НЕ реаліями світу матеріального, але тим Світлом Істини, який висвічує всі закутки душі, але дозволяє побачити не тільки власний бруд, але і призначення людини у вічності як Божого співрозмовника.

Мені самому довелося випробувати «Присутність Боже», відчуття безмежної Любові та ОЗАРІННЯ у Світлі Нетварному, осягнення сенсу власного існування і ЗНАННЯ Самої Істини = Бог є Любов. «Дух дихає, де хоче, і голос Його чуєш, але не знаєш, звідки Він приходить і куди йде», - залишаючи не тільки світлу по Собі пам'ять, а й бажання повторити цю коротку мить буття, з яких, загалом-то, і складається наше справжнє Життя.

Все, що прагне стати духовним, а не механічним, повинно мати, насамперед, розумний і глибоко обґрунтований характер. Романтичне ставлення до життя з віком стає скептичним. Ще пізніше людина перетворюється на циніка, якщо тільки в душі її не знайде собі благодатний ґрунт Слово Боже - Істина. Тому-то внутрішнє життя і має бути спрямоване не на просте осягнення і відображення в собі реалій тут і зараз буття, але прагнути до спілкування з тим, що лежить ЗА реаліями повсякденності, з справжніми цінностями життя вічного. Як сказав Гете: - правда знайдена давним-давно і зв'язала союзом благородні душі. Міцно тримайся її - цієї старої правди.

Ця «вічна правда» є правдою, незмінною у вічності. Вона не залежить не тільки від зміни епох, політичних режимів, а й від космічних катаклізмів. Як відомо, «небо й земля прийдуть, але слова Мої не прийдуть». Шукати її не треба, вона відкрита давним-давно, з Втіленням самого Слова Божого. Але те, що треба шукати - це себе, такого себе, який здатний її не тільки зустріти, прийняти, зрозуміти, а й відбити в світ Божий, являючи самим собою промінчик слави Церкви Господньої...

1 На початку було Слово,

У грецькій мові, якою було написано Євангеліє від Івана, значень слова «Logos» багато. Це і термін давньогрецької філософії, що означає одночасно «слово» (або «речення», «вислів», «мова») і «сенс» (або «поняття», «судження», «основа»); при цьому «слово» береться не в чуттєво-звуковому, а виключно в смисловому плані. Сенс, - розуміється як щось явлене, оформлене і ліжко «словесне». З побутової сфери в поняття «Логос» увійшов ще момент чіткого числового ставлення - «рахунку», а тому і «звіту» (l; gon did; nai - «віддавати звіт»). Логос - це відразу і об'єктивно даний зміст (ідея), в якому розум повинен «віддавати звіт», і сама ця «звітуюча» діяльність розуму, і, нарешті, наскрізна смислова впорядкованість буття і свідомості. Це протилежність всьому беззвітному і безсловесному, безвідповідальному і безвідповідальному, безглуздому і безформенному в світі і людині. Своєчасне існування Логоса як Ідеї виправдовується, насамперед, самим уявленням про передвічність і нематеріальність самого світу ідей, світу чистої (без носія) інформації. Інформація як неоформленого ще змісту... і ось саме про ідею, не оформлену ще в думку, і йде мова в найперших словах Євангелія Любові.

І Слово було у Бога,

Мислю, отже існую, - дійшов висновку Декарт, прокинувшись у темній глибині голландської печі. Він нічого не бачив, нічого не чув і не відчував нічого. У цій порожнечі лише думки про доброго Бога, який наділив людину здатністю мислити, пізнавати самого себе і світ, дозволили дійти висновку про єдину реальність - власне буття, яке «всередину нас є» і не залежить від ілюзій матеріальності.

Таке буття і є сам процес мислення, властивий лише людині - образу і подобі Божій. Мислячий, мислиме і ставлення мислячого до мислимого, становлять триєдинство, визначене як самосвідомість «Я». При цьому зміна власного ставлення до мислимого і становить змінювану частину реальності. Змінити ідею, або придумати нову ми не можемо, але ми цілком здатні виробити своє ставлення до якоїсь абстрактної ідеї, зробивши це відношення власним змістом.

Такою Ідеєю, здатною в процесі мислення стати не тільки думкою, але здобути форму Слова і ставлення до цього Слова є для розумної істоти Ідеальна Ідея = Бог є Любов. Сповідання цієї Ідеї в якості Істини, дозволяє знайти стрижень ВІРИ в собі самому в надії на те, що Сам Бог сповідує ЦЮ ж Істину:

Розум (Бог Отець) Народжує Слово (Бог Син) і ставиться до Нього з Любов "ю (Дух Святий - Дух Любові), що і становить суть Особистості та САМУ Особистість Бога.

Здатність волі Своєї проводити цю Істину в життя є не тільки «доказ» Всемогутності Божого, але й основа, той самий наріжний камінь, на якому християнин здатний вибудувати самого себе як Храм духу Істини, що живе в ньому.

і Слово було Бог.

Бог - Верховна Особистість, яка самоусвідомлює Себе, Волею Своєю, ототожнює Себе зі Словом Своїм, Істиною = Бог є Любов.

2 Воно було на початку у Бога.
3 Все через Нього почало бути, і без Нього ніщо не почало бути, що почало бути.

4 У Ньому було життя, і життя було світло людей.
5 Світло у темряві світить, і темрява не охопила його.
(Іоан.1:3-5).

Ідея «людини» в процесі Божественного буття виникає як ідея «моделі» самого себе, як те «відображення», яке робить «видимим» себе самого «з боку». «Ставлення» до цього відображення, цієї моделі (образу і подоби) Бога специфічне, це ставлення становить моральний аспект Божественного буття, який (аспект) і покладений в основу взаємин «Образу» і «моделі», Бога і людини. Наділяючи людину здатністю до самопізнання, свободою зробити свій, власний вибір, Бог «залишає відкритим» канал зв'язку з собою. Цей "канал зв" язку з Богом "і є Слово Боже, яке відкривається в нас як Істина = Бог є Любов.

Ми живемо в «намальованому» Богом світі. У цьому світі в силу його матеріальності та односпрямованості вектора часу (в просторі) існують закони самОй намальованості, які ми сприймаємо як «природні». Людина без усвідомленого руху назустріч Богові, без посту і молитви, смирення і покаяння, не може «вистрибнути» зі своєї земної свідомості в силу тисячолітньої звички жити інстинктами. Сама природа підтримує ілюзію життя як «способу існування білкових тіл».

Але світ створений саме таким, щоб дію в ньому Бога було видно тільки тому, хто Духом Святим в акті Народження отримав «код доступу» - Слово Боже - Істину, оскільки необхідно, все-таки, відокремити хліб Господній від плевел. Втілення Бога і Його Воскресіння якраз і є тими СОбуттями в житті людини, які визначають його вибір. Я підкреслюю, не в минулому, а в сьогоденні, в житті САМОЇ людини, в її внутрішньому світі.

Людина, вибери Христа Ісуса, вибери Його Любов, спілкування з Ним, яке і є Життя і будеш з Ним вічно.