Підготовка до Великого посту

Підготовка до Великого посту

Притча, яку, за євангельським сюжетом, Ісус розповідав «декотрим, які були впевнені, що вони праведні, і знищували інших», розповідає про те, як фарисей і митар молилися в храмі.


Фарисеї (від др.-єврейськ. - «відокремилися») - послідовники релігійно-суспільної течії, які проживали в Стародавній Юдеї. Фарисеї претендували на володіння унікальними знаннями, нібито переданими їм Мойсеєм, і ретельно виконували зовнішні обряди. Тому багато людей вважали їх мудрими і благочестивими, тобто «відокремленими» від інших. А митарі, збирачі царських податків, які часто зловживали своїми повноваженнями, були повсюдно ненавидимі і зневажені.

Фарисей молився так: "Дякую Тобі, що я не такий, як інші люди, грабіжники, кривдники, безпутні, або як цей митар. Пощусь два рази на тиждень. Жертву десяту частину з усього, що купую ".

Митар же від сорому перед Богом за своє неправедне життя «не змів навіть підняти око своїх до неба» і лише молив Його про прощення гріхів: «Боже, будь милостивий до мене, грішного» (церк.-слав. - «Боже, милостивий буди мені грішному»). Ці слова виділені в окрему «Молитву митаря», яка прийнята православною церквою як загальновживана.

Ісусова притча завершується твердженням, що "митник пішов більш виправданим у дім свій, ніж фарисей. Тому що кожен, хто підносить себе сам, буде принижений, а той, хто принижує себе, піднесеться ".

У цей день церква закликає християн до роздумів про покаяння істинне і показне, коли засуджений себе (митар) буде виправданий Богом, а піднесений себе (фарисей) - засуджений. "Фарисейського уникнемо високолаголення (запорошеного багатослов" я) ", - говориться цього дня," навчимося висоті смиренних слів митаря "..., бо немає без смирення справжнього покаяння.

У Першу седміцу посту немає, тому вона називається «суцільною». У середу і п'ятницю християнам дозволено вкушати скоромну (заборонену до вживання в більшість інших днів посту і підготовчих седмиць) їжу на знак викриття цим горделивого посту фарисея.

На Тиждень про митар і фарисеї в храмах звершується Божественна Літургія, яка має такі особливості: 1) спів на ранки після Євангелія особливих покаяних тропарів (молитовних піснеспівів); 2) приєднання до піснеспівів Октоїха піснеспівів Постної Тріоді; 3) читання притчі про митар і фарисею; 4) заміна недільних кондаків кондаками Тріоді, іноді Мінеї.

Тижні про блудного сина і Страшний суд

У Неділю, 31 січня починається Тиждень про блудного сина. Притча, яку читають за літургією цього дня, розповідає про справжнє покаяння грішної людини і милосердя Божого до неї.

Молодший син зажадав у батька свою частину спадщини і пішов на «країну далече». Там все розтратив і повернувся назад - попроситися до батька хоча б рабом. Батько зі сльозами радості прийняв його, прийняв як сина. Ця євангельська притча про добровільний відхід від Бога і про те, що Бог завжди нас, розкаяних, прийме. Тому що Батько не може не прийняти сина, а всі ми - діти Божі. І цього тижня Церква нагадує нам про те, що ми покинули і втратили, що пішли ми далеко, що є Отчий дім, де завжди нас чекають.

7 лютого - Тиждень про Страшний суд, з 7 по 13 лютого - Сирна седмиця (Масляна). Як випливає з євангельського уривка, Господь нічого не запитає нас про нашу віру, наші переконання або про те, як ми зовні намагалися Йому догодити. Він запитає нас: чи були ви людяні? Нагодували ви голодного, коли бачили його? Подумали, як дати тепла бездомному? Повернулися до незаможного і дали те, що є зайвого у нас? І це - все, що Господь запитує, коли говорить про Страшний суд. Якщо ми не можемо бути людянами, як ми можемо думати про божественне?

Церква нагадує нам про Страшний суд і говорить про те, що миті достатньо, щоб змінити своє життя і повернутися до Бога. Зробимо щось нескінченно просте, але цього простого малого добра буде достатньо, щоб інша людина залишилася в живих, щоб вона могла дихати, а не прірва.

Цей тиждень називається м'ясопустним, тобто м'ясне вже є не належить. Рибу, молочні продукти, яйця ще вживати можна, і тому тиждень носить ще й інші назви - сирна і маслена. У Масляну ми печемо млинці і ходимо один до одного в гості. У храмах починають здійснювати великопісні служби. У середу і п'ятницю не відбувається Божественна літургія, читається великопісна молитва святого Єфрема Сиріна: "Господи і Владико живота мого, дух свята, зневіра, любоначалія і святкословства не даждь мі! Дух же цнотливість, смиренномудрія, терпіння і любов даруй мі, рабу твоєму. Ей, Господи Царю, дай мы зрети моя прегрешения и не осуждать брата моего, яко благословен еси вовеки веков. Амінь ". Ця молитва багаторазово повторюється за всіма великопісними богослужіннями.

Остання неділя перед початком Великого посту називається Церквою Тижнем сиропусним, оскільки саме в цей день закінчується вживання в їжу молочних продуктів. Інша його назва - Прощена неділя. Цей підготовчий тиждень до Великого посту присвячений у християнському сенсі одній меті - примиренню з ближніми, прощенню образ, підготовці до покаянного шляху до Бога.

У цей день церква згадує вигнання Адама з раю. На початку Посту ми уподібнюємося до Адама, який вчинив гріх і тому очутився поза раєм. Прощення ж - справжнє вторгнення Царства Небесного в наш грішний і падший світ. Простити - значить відкинути всі рахунки і розрахунки людських відносин, надавши їх Христу. Простити - це означає і бути прощеним Отцем Небесним, значить опинитися в раю.

У цей день після вечірнього богослужіння в храмах відбувається особливий чин прощення, коли священнослужителі і парафіяни взаємно просять один в одного прощення, щоб приступити до Великого посту з доброю душею, зосередитися на духовному житті, і з чистим серцем зустріти Великдень - день Воскресіння Христового.