Мета і сенс життя

Мета і сенс життя

Який сенс життя людини з погляду ісламської моральності?


Все для блага людини, в ім'я людини - такий девіз реального соціалізму, що втілює в життя вчення наукового комунізму. Головний девіз ісламу - все в ім'я аллаха, для прославлення його імені. Молитися, виконувати обряди, працювати, вчитися і навіть любити і ненавидіти людина повинна лише в ім'я аллаха.

Вищий моральний обов'язок, першочергове життєве завдання людини відповідно до ісламського віровчення - це служіння богу, його вихваляння. Все інше є другорядним, малозначним, несуттєвим.

Таким чином, сенс людського життя, виявляється, не в прагненні до здійснення реальних земних ідеалів, спрямованих на створення умов для всебічного розвитку всіх членів суспільства, а в постійному служінні надприродній силі, в невпинному прагненні заслужити прихильність цієї сили, яка одна і може забезпечити індивіду царство небесне.

На відміну від марксизму, який вважає людину найвищою цінністю у світі, іслам визнає цінність людини лише ліжко, оскільки вона створена богом і служить їй. В силу, цього сенс і мета людського життя іслам бачить не у всебічному і гармонійному розвитку людини, не в розгортанні її дарувань і здібностей в ім'я суспільного прогресу, а в служінні богу, в вимолюванні у нього милостей. "Метою життя мусульманина є наближення до бога, - читаємо ми в одній з публікацій Всесвітньої федерації ісламських місій. - Мусульманин живе не для себе, він живе в ім'я бога, і всі його дії як мусульманина повинні вести до цієї мети... " При цьому богослов вважає, що, «чим більше уваги людина приділяє цьому, тим значніше стає її духовний і моральний розвиток». Такі судження прямо випливають з установлень Корану, в якому від імені аллаха говориться: «Адже я створив джиннів і людей тільки, щоб вони мені поклонялися» (51:56). А щоб було відомо, як часто це повинна робити людина, в Корані вказується: «Прославляй хвалою свого господа до сходу сонця і до заходу, і в часи ночі прославляй його і серед дня, - можливо, ти будеш задоволений» (20: 130).

Релігія спотворює зміст і цінність людського життя. Вона вимірює їх тим, наскільки побожна людина, наскільки глибока її віра в божество, наскільки багато часу і здібностей він віддає служінню надприродній силі. І саме життя, за вченням ісламу, дається людині для того, щоб вона поклоніннями, смиренням і терпінням прагнула заслужити милість аллаха, а разом з нею надію на вічне блаженство в раю. Отже, сама єдина, неповторне земне людське життя ніякої самостійної цінності не має. Вона лише випробування на шляху в потойбічний світ. Коран попереджає: «Тутешнє життя - тільки гра і забава...» (6: 32). Хто ж хоче користуватися її благами, тому «немає в майбутньому житті нічого, крім вогню, і марно те, що вони зробили тут, і порожньо те, що вони творили» (11:19).

Такого роду установки підводять віруючого до думки про те, що існування людей, які не поклоняються аллаху, не тільки не має сенсу, але і не виправдане. І подібні висновки робилися правовірними в минулі століття, що полегшувало можливість експлуататорським класам піднімати під прапорами ісламу трудящих-мусульман на боротьбу і знищення трудящих-іновірців.

Досягнення особистого щастя як сенс людського життя також відкидається віровченням. Людина повинна пожертвувати особистим щастям в ім'я служіння аллаху, бо земне життя - «тільки користування оманливе» (57:20), а «ваше майно і діти - тільки спокуса, і у Аллаха велика нагорода» (64: 15). Заслужити право споглядати аллаха на тому світі - ось вище щастя для правовірного. Досягти цього можна знову ж таки тільки невтомними молитвами і дотриманням всіх приписів релігії, відмовою від земних спокус і спокус.

Такі установки про мету і сенс людського життя могли виникнути і виникли в експлуататорському суспільстві, де у трудящої людини, задавленої соціальним гнітом і позбавленнями, не було ніякої надії виплутатися з ситуації, що склалася. Сподіватися на щастя в земному житті він не міг. Не могли і не хотіли давати йому таку надію і панівні класи, а також релігійні ідеологи, що стояли на сторожі інтересів останніх. Проповідуючи страх Божого покарання і залишаючи якусь надію на можливість набуття щастя «на тому світі» в обмін на смирення і терпіння в земному житті, служителі культу допомагали панівним класам тримати у вузді експлуатованих.

Соціалізм усуває антагоністичні суперечності між особистістю і суспільством, створює умови для гармонійного поєднання їхніх інтересів. Соціалістичне суспільство робить все для того, щоб життя кожної людини було осмисленою, духовно багатою, щоб природне прагнення людини до щастя знайшло своє максимальне задоволення. У таких умовах у людини з'являється не тільки можливість всебічного розвитку своїх здібностей і дарувань, але і потреба їх всілякого використання на благо суспільства. По суті справи, формування і розвиток здібностей іду та їх використання на користь суспільства стають двоєдиним процесом. Благо суспільства і благо нагороди в умовах соціалізму взаємопов'язані. І сенс життя людини тут полягає в боротьбі за суспільне та особисте благо.

У зіткненні з дійсністю реального соціалізму, з науково-матеріалістичною концепцією сенсу життя уявлення ісламу з цих питань зазнають певної еволюції. Позначається на зміні позиції релігійних організацій і трансформація моральної свідомості віруючих. Питання про набуття щастя на землі нині так гостро ставиться пересічними людьми, що релігійні діячі не можуть уникнути його. Досягнення щастя в земному житті стає складовою частиною розроблюваних богословами нових концепцій соціального розвитку і морального вдосконалення. Думка про необхідність «поєднувати релігійне життя з прогресом і щасливим земним життям» (Мусульмани Радянського Сходу, 1971, № 3-4, с. 12) досить часто звучить у виступах мусульманських богословів нашої країни. Однак і сьогодні богослови ставлять цінність «майбутнього життя» вище цінності земного існування. І сьогодні з мінбарів мечетей звучить заклик любити бога більше людей, більше людства. Коли релігійні діячі говорять про можливість здобуття людиною щастя в земному житті, то ця думка незмінно пов'язується з сповіданням ісламу. При цьому виявляється, що соціальна система не має ніякого значення. З точки зору захисників релігії, іслам здатний забезпечити своїм послідовникам щастя за будь-якого суспільного ладу.