Взаємозв "язок між духом, душею і тілом

Взаємозв "язок між духом, душею і тілом

Все живе жваво тільки цим постійним рухом. У клітинах безупинно відбуваються обмінні процеси. Електрони обертаються навколо атомних ядер. Планети рухаються навколо своїх сонць. Неможливо собі уявити життя без цього руху, як неможливо, уявити, щоб рух раптом припинився.


Дух

Духовною енергією створений весь Всесвіт. І ця духовна енергія - любов Творця. Як писав свого часу святитель Лука:

«Любов не може полягати в собі самій, бо основна властивість її - потреба виливатися на кого-небудь і на що-небудь, і ця потреба призвела до створення Богом світу».

Лука Войно-Ясенецький

Дух - це божественний вогонь, що виливається з Першоджерела і вдихає життя в застиглу форму. І подібно до того, як енергія не може існувати в спокої, так і природа духу - є вічний рух. Дух безсмертний, як безсмертна та енергія.

Енергія перетворюється на матерію, матерія перетворюється на енергію. Енергія ніколи не зникає, а лише змінює свою форму. Тому дух божественний скрізь і в усьому. Недарма в безлічі традицій Бога уподібнювали Сонцю, яке дає життя всьому земному. Рослини використовують енергію фотонів, випромінюваних Сонцем, у побудові власних хімічних зв'язків. На прикладі рослинного світу ми явно бачимо, як енергія, зливаючись з матеріальною формою, народжує життя. Все та ж енергія світла, множинно перетворюючись, проходить весь ієрархічний ланцюжок світу природи, створюючи на своєму шляху буйне розмаїття видів. І в усьому, абсолютно в усьому ні на мить не припиняється рух. Так себе виявляє присутність духу.

Фотон світла може бути поглинений електроном, змінивши стан останнього - вивівши його на новий енергетичний рівень. Але одного разу електрон повернеться на вихідну позицію, і звільнить захоплений фотон. Смерть фізичної форми - це зовсім не кінець, а тільки чергова трансформація животворящої енергії, коли дух залишає своє тимчасове вмістилище і повертається в початковий світ світла. Тіло одного разу повернеться туди, звідки воно вийшло - в лоно природи, а дух, який є енергія, знову знайде свободу, і вільним потоком попрямувати туди, де його чекає нове втілення.

Коли дух покидає тіло, матерія розсипається на цеглинки: атоми і кванти. Тільки присутність духу може об'єднувати ці цеглинки в єдину систему. Система ж спостерігається у всьому: як у Мікро-, так і в Макрокосмі. Атом, клітина, організм, сонячна система - все це системи різних рівнів реальності. Разом вони складають ієрархію світів.

Дух присутній на всіх рівнях. Рух є знаком присутності духу. У світі фізики такий рух. виражено енергією кванту. У вільному стані енергія проявляється, наприклад, як потік фотонів світла. У стані «захопленості» квант передає свою енергію електрону, формуючи магнітне поле навколо ще більш щільного ядра. Смерть фізичного означає вивільнення енергії квантів у вигляді фотонів світла або електромагнітного поля.

Душа

Душа народжується при зустрічі божественної іскри і матеріальної форми - духу і тіла. Вона так само безупинно рухається, як і все живе. І шлях її за замовчуванням спрямований у бік розвитку та еволюції. Душі живих істот крок за кроком проходять довгий шлях перероджень, щоб з кожним разом ускладнюючись і вдосконалюючись, одного разу народитися в людському вигляду.

Так, душею володіє все. Але тільки душа людини, як вершина еволюції біологічного світу, наділена повною мірою свободою вибору свого шляху. Вибір - це найвищий дар Творця. І саме можливість самовизначення робить нас подібними до Бога.

Не було б у людини вибору, не було б зла, страждань і брехні. Але тоді не було б індивідуальності і творчості. Бо для кожного шлях був би тільки один. Життя було б подібне до суворого алгоритму дій. Таке життя не мало б сенсу і було б схоже на життя біороботів, які не ставлять собі запитань, не мислять, не відчувають, не аналізують, а просто роблять те, що задано кимось вшитою програмою.

По правді, вищеописане і так досить схоже на сучасний світ. Адже багато людей, не використовують свою можливість вибору. Але, незважаючи на це, кожен володіє багатовимірною структурою, званою душею. І кожен в силах направити свою душу на шлях еволюції.

Тіло

Тіло - лише тимчасове вмістилище більш тонких структур людської суті. Хтось його відносить до смертних тіл душі, хтось називає його тільки лише інструментом душі на шляху еволюції. Вірно і те, і інше. Але при цьому, варто пам'ятати про те, що дух, душа і тіло нероздільні, поки людина є людиною. Без тіла ми не зможемо взаємодіяти з матеріальним світом. Але без духу і душі тіло перетворюється на прах.

Так, фізична форма - лише відображення душі, і вона не вічна. Але не праві ті, хто применшує важливість збереження тілесної оболонки протягом життя. Тіло дано нам Матір'ю Землею для того, щоб у нас була можливість набувати досвід в її світі, потрібний для еволюції нашої душі. І недбале ставлення до свого тіла - таке ж порушення, як і недбалість до світу тонкого. Тому немає нічого поганого в турботі про своє тіло. Навіть навпаки це важливо і потрібно. Слід утримувати його в чистоті, давати йому належний відпочинок і прислухатися до його бажань. Адже багато бажань походять з інстинктів, які дано нам з метою виживання в світі матерії. Ігнорування інстинктів може призвести до небажаних наслідків, так само, як і надмірне слідування лише тільки одним інстинктивним поривам. Пам'ятайте, життя - це постійний пошук золотої середини. І наше втілення у світі матерії - це тренувальний майданчик, де душі методом проб і помилок вчаться відшукувати свій серединний шлях.

Фізична форма - відображення душі, крайній ступінь матеріалізації тонкого в щільному.

Дух, душа і тіло становлять кожну індивідуальну одиницю світу: будь це атом, тварина, людина або планета. Все живе - є свідомість. Якась одиниця свідомості пішла далі в своєму розвитку, якась менше. Адже з рівня планети, можливо, здається, що і людина - ніби мікрочастинка з обертовими навколо ядра електронами.

Тільки ці три елементи світобудови разом організовують рух життя, виявлений у розвитку та вдосконаленні. Одне без іншого не існувало б. Адже і світло видно тільки тоді, коли йому є, від чого відбиватися.