Навіщо Богу матеріальний світ: ведична концепція

Навіщо Богу матеріальний світ: ведична концепція

Згідно з Ведами, стародавніми святими писаннями, є духовний світ і матеріальний, в якому ми і перебуваємо зараз.


Чому Бог створив матеріальний світ?

Цілком логічне запитання, і відповідь, яка дається у Відах, полягає в тому, що Богові матеріальний світ не потрібен, оскільки Він самодостатній і ні в чому не потребує. Але Бог створив його для певної категорії душ.

У духовному світі всі душі, будучи невід "ємними частинками Бога і усвідомлюючи це, служать Цілому. Тобто, вони живуть для Бога, або служать Богові, який є Джерелом і першопричиною всього. Служачи Богові, душі відчувають всевозростаюче блаженство і повністю задоволені таким станом речей. У духовному світі немає страждань, хвороб, старості і смерті. Там все вічно, сповнено знання (мудрості) і блаженства.

Однак іноді у душі з'являється бажання пожити для себе, тобто, прибрати Бога з центру свого життя, і поставити в цей центр себе. А оскільки в духовному світі це неможливо (оскільки природною природою і діяльністю душі є служіння Цілому), Бог, щоб дати можливість душам спробувати здійснити їхнє бажання, створив матеріальний світ і позбавив їх пам'яті про Себе. Таким чином, прийшовши в матеріальний світ, душа забула, що є Бог, якому потрібно служити, і тепер може здійснити своє бажання - служити собі, жити для себе.

Що з цього вийшло - можна бачити навколо. Кожен живе для себе, з усіма наслідками - радощами і стражданнями матеріального існування, народженням, хворобами, старістю і смертю. І так знову і знову - під контролем закону карми і реінкарнації.

Матеріальний світ - містичний сон Бога

У Брахма-самхіті сказано, що Маха-Вишну (один із проявів Бога) возлежить у Причинному океані (є частиною духовного світу) і занурений у містичний сон, званий йога-нідра. Це не просто сон у звичайному людському розумінні. Йога-нідра означає особливий стан на межі сну і бадьорювання, і ті, хто входив у цей стан, практикуючи йога-нідру, може краще зрозуміти, про що йдеться. Причинний океан - це особлива сфера духовного буття.

З кожним видихом з пір трансцендентного тіла Маха-Вишну виходять незліченні всесвіти, а з кожним Його вдихом всі ці всесвіти втягуються в Його рот і таким чином знищуються. Це складно зрозуміти розумом, так у матеріальному світі все не так, як у духовному, і тут ми не зустрічаємо нічого подібного. Майже неможливо уявити собі розміри Маха-Вишну, якщо з кожної пори на його тілі виділяється крапелька поту розміром зі всесвіт.

Кожним таким всесвітом керує Брахма, який є вторинним творцем всесвіту, а також Вишну і Шива. Тобто, на кожен всесвіт припадає по одному Брахмі, Вишну і Шиві. У кожного своя сфера контролю. Брахма творить, Вишну підтримує, а Шива руйнує.

Термін існування матеріального світу становить 311 трильйонів років - саме стільки живе Брахма, і саме стільки триває цикл «видих-вдих» Маха-Вишну. Коли цей цикл існування закінчується, слід новий, і так нескінченно.

Вибір матеріального тіла
Матеріальне тіло - це найбільш груба оболонка душі, а більш тонкі тіла - це розум, розум і помилкове его. Всі ці тіла ніби огортають душу, визначаючи подальше майбутнє людини відповідно до тих способів життя і бажань, які вона має.

Згідно з Відами, душа перероджується в матеріальному світі в різних тілах - їй доступно для втілення 8 400 000 тисяч форм життя, з них людські (наділені можливістю самоусвідомлення) - це 400 тисяч форм життя. Решта 8 мільйонів - це інші форми, які можна підрозділити на п'ять категорій: рослини, комахи, мешканці вод, звірі та птахи, які не володіють можливістю самосвідомості і живуть інстинктами, відпрацьовуючи погану карму.

Як вже говорилося вище, душі дають те тіло, яке найбільше підходить для способу життя, яке вона веде, і втілення її бажань, якими б вони не були. Це окрема тема, але суть в тому, наші бажання і спосіб життя формують наше майбутнє втілення в тому чи іншому тілі. Наприклад, люди, які не використовують людську форму життя за призначенням, і ведуть свинячий спосіб життя, сильно ризикують в наступному житті отримати тіло свині. Ті, хто сильно прив'язаний до статевих стосунків, можуть отримати тіло мавпи або собаки, оскільки ці форми життя найбільш пристосовані для отримання задоволень від такого роду діяльності. Таким чином, всі бажання душі здійснюються.

У пошуках щастя
Таким чином душа в пошуках щастя поневіряється по різних всесвітах матеріального світу, отримуючи різний досвід у вигляді нескінченного числа задоволень і наступних за ними страждань, перероджуючись знову і знову, і не знаходячи шуканого. Веди кажуть, що в матеріальному світі справжнього щастя немає, тут є лише його тінь, яка вічно вислизає і залишає нас у стані незадоволеності. Чого б ми тут не досягли, це завжди не те, інакше б ми не прагнули до чогось ще. Тимчасове задоволення не може замінити вічного всевозростаючого блаженства і справжнього знання, яке панує в духовному світі.

Природа душі - це вічність, знання і блаженство, але цих речей у фізичному світі немає, тому ми завжди чимось незадоволені. Ведичні писання, які прийшли до нас з духовного світу, закликають нас залишити всі ці марні пошуки щастя в матерії і повернутися додому, до Бога.

Перш ніж людина вирішить повернутися в духовний світ, вона проходить стадію так званого пересичення матеріальним існуванням. Він починає усвідомлювати, що в матеріальному житті неможливо знайти те, чого він хоче в глибині свого серця. На цій стадії його егоїстичне бажання жити поступово трансформується в бажання жити для Бога, відкриваючи перед ним ворота в духовне царство - мир мудрості, вічності і щастя.

Повернення в духовний світ
У кожній релігії дається свій шлях до Бога, і всі вони ведуть у духовний світ, якщо правильно йти. Духовний світ сповнений різноманітності, і кожен потрапить у те місце, куди прагне його душа. Хтось потрапить до Ісуса Христа, хтось до Будди, хтось до Аллаха. Бог один, але Він має безліч експансій, і якщо вам подобається певна форма та Ім'я, саме до неї ви і притягнетеся.

Тому можна вибрати той шлях, який вам здається найбільш правильним на даний момент.

Дорога додому - це служіння Богові. Релігія - це інструмент. На своєму шляху в духовний світ можна використовувати будь-який відповідний інструмент. Немає сенсу сперечатися, який інструмент правильніший. Краще вибрати той, який вам подобається, і використовувати його, надавши іншим теж зробити свій вибір.