Міжнародне Товариство Християнської Медитації

Міжнародне Товариство Християнської Медитації

Ісус Христос розкрив переваги споглядального виміру буття в історії про Марфу і Марію. Ми покликані до болю глибокого осягнення Євангелія і нашого власного християнського життя для досягнення гармонії і взаємодії різних сторін християнської духовності. Ісус заохочував усіх стати досконалими в любові і співчутті, як Отець, залишивши своє его, «я» і відкинувши пріоритет матеріальних проблем, а потім звернутися до споглядання, прийнявши Його і «безперестанку молячись». Споглядання - це основа життя всіх людей. Марфа і Марія - сестри, але це не просто два образи - це символ двох, що доповнюють один одного вимірювання особистості. Без спокою Марії, що сидить біля ніг Вчителя і слухає Його, ми стаємо подібні до Марфи: дратівливими, незадоволеними, розсіяними. Зрештою, навіть будь - яка наша праця, не вкорінена у внутрішньому Божому спокої і ніколи не зупиняється споглядальному пильнуванні, втрачає свою продуктивність. Насправді і Марія, і Марфа працюють одночасно: одна зовні, а інша внутрішньо. Споглядання - частина нашої роботи, що допомагає нам робити іншу її частину кращою. Марія і Марфа - це дві кімнати в нашому серці. Вони не просто доповнюють один одного, вони потребують один одного для реалізації повноти життя.


Отець Джон Мейн знайшов у навчанні перших християнських ченців IV століття простий, практичний і універсальний підхід до медитації. Сьогодні його можуть використовувати люди будь-якого віку і роду занять. За допомогою цього простого способу він відкрив двері відродженню споглядального виміру життя християн усіх традицій: східної та західної, католицької та реформованої. Також він ще ширше відкрив вікна для зустрічі в діалозі між споглядальними релігіями Азії і християнством.

Як медитувати?

Медитація так само природна для духу, як дихання для тіла. Ця давня духовна практика, глибоко вкорінена в християнській традиції, в досвіді споглядальної молитви отців-пустельників, являє собою простий шлях до миру з самим собою і до єдності з Духом Христа. Медитація - це спосіб молитви. Існує багато видів молитви: ми молимося розумом, розмірковуємо про Бога, говоримо з Богом, молимося за допомогою тіла, молимося в літургії і таїнствах, і, нарешті, знаємо сердечну молитва. Серце це центр нашої особистості, в якому мешкає Христос. Тут ми знаходимо пряму і безпосередню єдність з Христом. Воно не приходить за допомогою слів, або символів. Церква з самого початку говорила про важливість з'єднання розуму і серця. І ми молитовно возносимо розум і серце до Бога. Коли ми медитуємо, ми рухаємося від розуму до серця. Або, можна сказати, що ми очищаємо серце за допомогою медитації. Ми відкриваємо сердечні очі. Христос говорив: «Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать». У цьому очищенні серця і полягає шлях медитації. Що означає ця чистота? Те, що ми вільні про егоїзм. Ісус навчав нас відкидати себе. У медитації ми перекладаємо увагу від себе до Бога. Дійсно, в медитації ми втілюємо на практиці вчення Ісуса Христа про молитву. Він навчає нас йти в молитві далі зовнішніх форм. Він говорить нам йти всередину серця, не бути багатослівним, залишити тривогу і страхи і направити свій розум на Царство Боже. Ісус вчить нас жити в сьогоденні. Якщо ви з'єднаєте всі ці елементи разом, то прийдете до споглядання. Це дар благодаті. Але цей дар необхідно отримати! І в медитації ми знаходимо його. Медитація, безумовно, не заміщує інші форми молитви і благочестя. Вона просто надає іншим формам більш глибокий сенс.

Ми пропонуємо просту практику медитації, розроблену батьком Джоном Мейном. Все, що вам потрібно, - це сісти прямо, розслабитися, покласти руки на коліна, закрити очі і повторювати про себе коротку молитовну формулу. Ви можете використовувати в якості такої молитовної формули арамейське слово «Maranatha» («Ма-ра-на-фа», що означає «Господь, прийди» мовою, якою говорив Ісус) або Ісусову Молитву (Господи Ісусі Христі, Сину Божому, помилуй мене грішного) Не замислюйтеся про якість своєї медитації, не звертайте увагу на думки і образи, що приходять в голову, сконцентруйтеся на молитовній формулі, на її глибині. Думки будуть приходити і йти, але не намагайтеся придушувати їх або чинити опір ім. Просто дозвольте їм вільно переміщатися. Коли Ви відчуваєте, що Ваша свідомість розсіюється, і думки і враження знову привернули Вашу увагу, просто з вірою і любов'ю поверніться до молитовної формули. Медитуйте двічі на день (в ідеалі рано вранці і рано ввечері). Оптимальна тривалість медитації - 30 хвилин, але можна почати з 20, і поступово довести до 25 хвилин або до підлоги години. Будьте терплячі і прості.

- Знайдіть тихе місце;
- Прийміть зручну позу, тримайте спину прямо;
- Прикрийте очі;
- Сидіть спокійно, наскільки це можливо;
Дихайте глибоко, рівномірно і спокійно, будучи одночасно розслабленими і при цьому пильнуючи;

- Почніть повільно про себе повторювати Вашу молитовну формулу. Прислухайтеся до слів, повторюючи їх. Під час медитації ви можете використовувати чітки;

- Продовжуйте повторювати молитовну формулу спокійно і з вірою, протягом усього часу медитації;

- Повертайтеся до повторення, якщо воно перервалося;
- Повторюйте одну й ту саму молитовну формулу протягом усієї медитації день за днем.

"Якщо Ви вирішили почати займатися медитацією, то хотілося б дати кілька порад. Перш за все, не оцінюйте рівень свого прогресу. Відчуття невдачі або успіху може стати найбільшим подразником. Не шукайте ніяких особливих «відчуттів» в медитації - Ви не повинні очікувати, що станеться щось особливе. Відчуття можуть здаватися дивними на перший погляд, оскільки досвід мовчання не знайомий більшості з нас, і сильно відрізняється від того, що ми зазвичай передбачаємо під молитвою. Ми також не звикли бути простими. Мовчання, спокій і простота, тим не менш, є найвищою метою. В одній зі своїх притч, Ісус порівняв Царство з насінням, посадженим кимось у землю. Людина живе звичайним життям, а насіння мовчки росте в землі так, «що про це ніхто не знає». Те саме відбувається з нами, коли слово вкорінюється в наших серцях. І як у притчі, прийде час, і воно дасть про себе знати. Не завжди це буде помітно в медитації, але Ви обов'язково відчуєте це в житті. Ви почнете пожинати плоди Духа, Ви виявите, що зростаєте в любові. Якщо Ви коли-небудь призупините Ваші заняття - на день, на місяць або на рік - просто поверніться до них знову в надії на щедрість Духа, який перебуває серед усіх нас.

Отець Лоренс Фрімен, керівник Міжнародного Товариства Християнської Медитації

Архієпископ Кентерберійський про Джона Мейна і християнську медитацію

"Одне з основних настанов, яке я почерпнув від Джона Мейна і з християнської споглядальної традиції - це те, що він допоміг мені відновити важливість особливого виду стабільності і вірності в щоденній практиці медитації. Необхідно бути вірним практиці і мантрі, яку ми повторюємо. Це безпосередньо пов'язано з тим, що говорили про стабільність батьки-пустельники. Вся практика повторення мантри і заняття медитацією, повторення молитовної формули, має сенс у контексті життя, про яке говорили батьки-пустельники. Це життя, в якому ми постійно намагаємося скласти разом наші турботи і самобичування, наші обов'язки ". (Rowan Williams, «Silence and Honey Cakes»)