Любов до Бога. Як відчувати її?

Любов до Бога. Як відчувати її?

Вони можуть бути серйозні в намірі досягти успіху в бізнесі, але, почавши говорити з ними про щось піднесене, ви не знайдете в них ні теплоти, ні доброти, ні простоти.


Пошлість виявите, хамство, лицемірство, ділову хватку, але любові від цього не додасться. А якщо людина займається бізнесом, але при цьому любить Бога, то у неї і гроші водяться, і всіма чеснотами вона наділена, а для своїх підлеглих вона як батько.

Однак не все так просто. Часто люди, які стали на шлях пошуку Бога, поводяться неправильно. Багатьом з нас притаманна така негативна риса, як подвійність - егоїстичне розуміння правди. І неправильна поведінка людини, яка встала на духовний шлях, полягає в тому, що вона думає: «Якщо я люблю Бога, значить, всіх інших я любити не повинен». Ось це і називається подвійністю. І люди, встаючи на духовний шлях, найчастіше саме таку помилку і роблять. Дружина заявляє чоловікові:

"Ти - матеріаліст, більше я не хочу мати з тобою нічого спільного. Ти м'ясо їж, значить, ти м'ясоїд ". Або: "Я не хочу мати з вами нічого спільного, мені така робота не подобається, на ній одні матеріалісти працюють. Я звільняюся, буду спілкуватися з духовними людьми, хочу жити окремо, хочу того, хочу цього ".

Іншими словами, людина починає приміряти свій егоїзм до духовних стосунків. Якщо він поводиться так, то може наламати багато дров. І тільки потім, схаменувшись, почне думати: "Ось я прагнув до Бога, і чого досяг в результаті? Я втратив роботу, дружину, сім'ю. Все втратив, і у мене нічого не залишилося.

Що ж це за любов до Бога, коли нічого не залишається? Щастя в житті стало менше, хоча обіцяно було більше ". Але не любов до Бога розірвала всі його стосунки з людьми. Справа в тому, що він навіть Бога намагався любити корисливо, для себе. Для себе самого він кинув сім'ю, для себе кинув роботу - все кинув заради себе. Навіщо? Щоб полюбити Бога для себе ж.

Є такий феномен: коли людина молиться до Бога щиро, то відчуває до себе любов Бога, і разом з нею в ньому з'являється справжнє почуття власної гідності. Почуття власної гідності робить людину незалежною від прояву чужих недоліків, і вона вже не буде нервувати, стикаючись з ними.

Тому людина, яка щиро любить Бога, не буде засуджувати і недолюблювати тих, хто любить Бога, але служить Йому не так, як він. Усі, хто вороже ставиться до представників інших духовних традицій, насправді є прихованими матеріалістами. Вони не відчувають Божої милості, тому на всіх зляться.

У тих, хто не поважає віруючих інших релігійних традицій, насправді відсутнє справжнє почуття власної гідності. Тому що справжнє почуття власної гідності завжди безкорисливо.

Коли люди втрачають почуття власної гідності, у них проявляється стадний інстинкт. У багатьох людей, які жили за радянської влади, не було почуття власної гідності. Чому його не було? Тому що віра в щастя, в світле майбутнє у більшості людей була неоформленою і трималася на гаслах і агітації.

А віра завжди повинна ґрунтуватися на чистому знанні, перевіреному досвідом багатьох поколінь. Глибина і чистота віри породжує чисту любов, яка посилює справжнє почуття гідності людини. Навіть світська любов посилює почуття власної гідності, що вже говорити про любов духовну.

Так, наприклад, у молодого хлопця, який полюбив дівчину, з'являється почуття власної гідності, і він перестає слухатися батьків. Якщо батьки бачать, що син перестав слухатися їх, поводиться занадто незалежно, значить, швидше за все він в когось закохався. Закохавшись у дівчину, він, сам не розуміючи того, інших людей починає ігнорувати, заявляючи: «Всі ви мені не потрібні, мені і без вас добре».

Людину завжди пов'язують узи його любові. Чому маленька дитина дуже прив "язана до своїх батьків? Він їх любить, тому і прив'язаний до них. Статеве дозрівання відриває дітей від батьків. Після того як син дозрів, він відривається від батьків, і любов його перемикається на дівчину.

Якщо ж до його дозрівання батьки виховували в ньому безкорисливість, то, незважаючи на прив'язаність до дівчини, дорослий син збереже на основі безкорисливої любові і прихильність до батьків. Зберігається між людьми тільки безкорислива прихильність.

Якщо Бога намагається полюбити людина, яка до цього все життя була егоїстом, то його почуття любові до Бога якийсь час буде залишатися егоїстичним. В результаті він всіх кине, спробує від усіх відмовитися, йому на всіх буде наплювати.

Це говорить не про любов до Бога, а про посилення почуття власної гідності, причому в бік егоїзму: «Я такий релігійний!» Такої зовнішньої релігійності слід уникати.

Людина, яка дійсно полюбила Бога, проникається любов'ю і до всіх живих істот, тому що бачить у них прояв Господа. Тому він не збирається ні від кого відмовлятися, а, навпаки, прагне всім допомогти. Він співчуває своїм нещасним родичам, які не відчувають любові до Бога.

Він співчуває всім, навіть собачці, яка живе у нього в будинку; виганяти її він не стане, хоча розуміє, що через неї може прив'язатися до тваринної форми життя. Він думає: «Нехай собачка живе, я буду годувати її освяченою їжею, і в майбутньому вона отримає тіло людини». Про інших людей він думає:

"Кожна людина відчуває щастя по-своєму, і цього її не треба позбавляти. Нехай живе, як може. Треба постаратися дати йому більше щастя, а негативним ставленням до нього цього не зробиш ".

Справжня любов до Бога - це недешева річ. Веди пояснюють, що людина, яка не навчилася виконувати свої обов'язки перед іншими, часто, навіть прагнучи до Бога, збивається з дороги, тому що все ще залишається егоїстом.

Якщо ми справді прагнемо до Бога, то повинні навчитися виконувати свої обов "язки перед оточенням. Треба навчитися діяти безкорисливо і у відносинах з родичами, і з іншими людьми, які нас оточують. В іншому випадку егоїстичне почуття захлесне нашу свідомість, і у нас не залишиться жодних шансів, щоб прогресувати в духовному житті.

Людина повинна вчитися виконувати свої обов'язки перед близькими людьми. Це не головне в житті, але робити це необхідно заради того, щоб очистити серце від егоїзму і залишків корисливості. У «Бхагавад-Гіті» йдеться, що навіть мудреці, які спіткали істину, не повинні відмовлятися від виконання своїх обов'язків.

Як залишки корисливості? Людина хоче від усіх піти, їй ніхто не потрібен. Але корисливість може проявитися, навіть якщо ми стаємо певною мірою відповідальними.

Є й інша крайність - виконуючи свої обов'язки перед оточуючими людьми, ми ненароком можемо прив'язатися до матеріального щастя.

Припустимо, я виконую свої обов'язки, працюю добре, з любов'ю, отримую гроші за свою працю. Веди кажуть, що якщо я прив'язуюся до цих грошей, то мене охоплює матеріальний смак на щастя, і любов до Бога починає танути.

Виконуючи обов «язки перед людьми, людина повинна робити це в ім» я Господа. Працювати не заради зарплати, але в ім'я Бога.

В результаті ми прив'язуємося до того, що допомагає нам отримати вищий смак на щастя. Це не означає, що ми перестаємо любити своїх близьких; ми любимо їх, але безкорисливою любов'ю, ми не чекаємо від них обов'язкової відповідної любові. Чого ми хочемо в глибині свідомості? Ми хочемо досягти любові до Бога.

Олег Торсунов з книги «Сила характеру - Ваш успіх»