Заповіді Блаженства

Заповіді Блаженства

Засуджується ж речове і земне, тому що перше робиться надбанням душі, а останнє може тільки послужити до зворушення почуттів, тому Господь забороняє збирати його, як готове на з'їдення хробакам і на підступах підкопуючим стіни, наказує ж докладати старання про скарби піднесених, до яких не торкається сила 6, 19-21). Сказавши про хробак і крадіжку, Господь вказав на спустошителя скарбів духовних. Тому якщо злидні протиповагається багатству, то, звичайно, за відповідністю повинно прийняти, що злидні буває двояка: одна відкидана, а інша - ублажаемая. Тому хто зубожів цнотливістю або іншим надбанням-справедливістю, або мудрістю, або розсудливістю, або виявляється і жебраком, і нестяжателем, і вбогим за іншою багатостойною коштовністю, той бідує від злиднів і жалюгідностей, бо не стяжав того, що для людини дорого. Але хто добровільно зубожів від усього, що представляється порочним, і не відкладає в свої схованки жодної діавольської коштовності, але горить духом і цим збирає собі в скарб злидні худих справ, той, за вказівкою Слова, - в убогій злиднях, плодом якої є Небесне Царство. Святитель Григорій Нисский (18, 364).


Не ті убогі духом, які зреклися світу і терплять тільки зовнішню бідність, але ті, які залишили всяке зло і невпинно жадають пам'ятання про Бога. Преподобний авва Ісая (34, 84).

Люби убогість Христову в цьому світі, щоб у тому збагатитися тобі Христовим Божеством. Преподобний Єфрем Сирін (27, 16).

Що славетніше за злидні духом, що приносить людині Царство Небесне, рівноцінного якому нічого немає і бути не може ні в справжньому, ні в майбутньому житті? Якщо хто не має більше томливої турботи про земне і тимчасове, яке, думаєш ти, це приносить йому ангельський стан і які приготує вічні блага? Якщо хто зневажає все тимчасове і тлінне, та й майже все необхідне для тіла свого, так що ніколи не заводить суперечок і сварок через це, але зберігає мир і любов в душі своїй, якого він не гідний спорудження, яких вінців і дарувань? Справді вище єства ця заповідь і виконання її вище слова і розуму, тому що Христос буває для людини такою всім і замість всього того, що вона зневажає. І не на одне тільки слово «Христос» звертай тут увагу і не дивись на короткість промовистого, але думай про Славу Його Божества, що перевершує всякий розум і всяке слово, думай про Його невимовну красу, про безмірну милість, про незбагненне багатство, яке Він щедро подає таким людям, і ти зрозумієш, що Його одного достатньо для них, оскільки вони сприймають Самого Бога, Джерела і Подача всякого блага. Тому ніхто з тих, хто спромігся мати Христа, не бажає вже нічого іншого і ніхто з тих, хто наситився любов'ю Божою, не має позиву любити щось інше тут, на землі. Преподобний Симеон Новий Богослов (60, 177).

Ми створені за образом Творця нашого і за Його подобою, і створені для вічних благ, але сатана лукавством своїм позбавив нас всього цього і зробив нас жебраками; і хоча багато хто і рясніє видимим багатством світу цього, проте все перед Богом- жебраки, бо грішники. Гріх веде до правдивого духовного зубожіння. У цю бідність лукавий покинув нашого прабатька Адама і нас, його потомство. Багатій, який багато золота, срібла та іншого тлінного багатства має, але живе в гріхах, нищ, бо не має надії на небесні блага. Бачиш бідність, в якій всі ми, бідні, знаходимося? (104, 1242-1243).

Коли людина подивиться всередину свого серця і розсудить про внутрішній стан свій, то побачить духовну злидні, більш гірку, ніж тілесну. Бо нічого він в собі, крім бідності, окаянства, гріха і темряви, не має. Не має справжньої і живої віри, істинної і сердечної молитви, істинної і сердечної подяки, своєї правди, любові, чистоти, благості, милосердя, лагідності, терпіння, спокою, тиші, миру та інших душевних благ. Так нищ і вбог людина! Але хто має якийсь скарб, від Бога його отримує, а не від себе має; і благодаті Божої, а не своїй силі повинен приписувати його (104, 1243).

Через злидні Христову людина збагачується. Христос Господь прийшов до нас і, будучи багатий, зубожів, щоб нас збагатити. На землі дивувався, щоб нам повернути Небесну Вітчизну. Сприйняв образ раба як Господа, щоб відновити Божий образ. Не мав де голови схилити, щоб нам відкрити будинок Свого Небесного Отця. Нищ був на землі, щоб відкрити нам небесні скарби. Гріхи наші взяв на Себе, щоб подати нам Свою правду. Так Він визволяє нас від бідності нашої і подає багатство Своє. Постараємося, кохані, це багатство від Нього прийняти, перестанемо шукати земне і пошукаємо багатства Небесного. Земне на землі залишиться, і ми скоро втратимо його, але небесне вовіки невідлучно перебуває з нами. Святитель Тихон Задонський (104, 1243-1244).

Причина сліз-бачення і свідомість своєї гріховності... причина сліз-злидні духу, будучи сама собою блаженством, вона народжує інше блаженство-плач, живить, підтримує, підсилює його (108, 194-195).

Злидні духу-блаженства, перше в Євангельському порядку, перше в порядку духовного досягнення, перший стан духовний (108, 520).

Злидні духу - сіль для всіх духовних жертв і всескладів. Якщо вони не осолені цією сіллю-Бог відкидає їх (108, 520).

На пізнанні і свідомості немочі ґрунтується вся будівля порятунку (108, 532).

Для християнина євангельська убогість жадана всіх скарбів світу (109, 146).

Від неперестанної молитви подвижник приходить у злидні духовну: привчаючись безперестанку просити Божої допомоги, він поступово втрачає надію на себе (109, 194).

Постійне прагнення до виконання волі Божої мало-помалу винищить у нас задоволення собою і одягне нас у блаженну злидні духу (111, 28).

Бог зніме молитвам одних вдовиць, тобто одних жебраків духом, сповнених свідомості своєї гріховності, своєї немо-щі, свого падіння, чужих самомніння, яке полягає у визнанні за собою достоїнств, чеснот, праведності (111, 348). Бачачи постійно виникаючі в собі пристрасті, бачачи постійне переважання над собою гріховних помислів і мрій, що приносяться духами, подвижник стяжує злидні духу, заповідану Євангелієм, умертвляється для світу, стає істинною вдовицею в духовному відношенні і від сильного відчуття вдовства, сирітства, одиночки стомлювати Невтомного (111, 350).

Видіння себе є в злиднях духу, а не в самовдоволенні і самовпевненості (111, 456).

Злидні духу є від видіння і свідомості гріхів і гріховності своєї. Єпископ Ігнатій (Брянчанінов) (112, 452)