Внутрішнє життя

Внутрішнє життя

Внутрішнє Життя нагадує подорож, яка вимагає вдумливого планування для того, щоб уникнути безплідного повернення до вихідної точки. Всі зусилля, духовні та матеріальні, повинні вміло поєднуватися з такою ж увагою, яку було приділено плануванню і підготовці. Однак різницею між земним і духовним досвідом є те, що земний обмежений заданим інтервалом часу, а духовний є лише кроком довжиною в життя на Внутрішньому Шляху.


Серед численних зобов'язань, що створюють людині перешкоди під час подорожі, існує одна, яку неможливо недооцінити. Його можна зрозуміти як борг по відношенню до інших, свідомий або неусвідомлений, який виявляється численними способами. Цей обов'язок стосується насамперед батьків, подружжя і дітей, і далі друзів, сусідів і всіх, взаємини з ким утворюють мережу наших мирських зобов'язань. Більш того, цей борг збільшується, якщо людина не відноситься до них з належною відповідальністю.

Існує така річ, як «внутрішній суддя», що називається «сумління». На жаль, людина не завжди віддає собі звіт про таємну роботу цього судді, і іноді можна лише шкодувати про відсутність цієї внутрішньої оцінки. Виконання цих зобов'язань важливе не тільки з людської точки зору, але воно також вимагає на Внутрішньому Шляху, будучи першим кроком на шляху до Божест-віденної Свідомості. Коли людина пробуджується до усвідомлення внутрішнього життя, вона намагається бути в гармонії з усіма, якими б не були сфера їх мислення, їх надії, їх інтелектуальний рівень, подібно до того, як батьки беруть участь в іграх своїх дітей, граючись з ними так, як ніби вони самі - діти.

Внутрішнє життя може бути описане як реалізація людського «ніщо», коли серце стає вільним від самості. Водночас серце сповнене присутністю Ідеалу.

Принципи Внутрішнього Життя дуже прості, але в той же час найважче слідувати їм, оскільки постійно втручається наше его, яке ставить перешкоди на шляху подальшого прогресу. На Внутрішньому Шляху людина розмовляє з людьми їхньою власною мовою (це, так би мовити, спілкування з кожним на її власному рівні розуміння), відповідаючи посмішкою на посмішку, розділяючи їхню радість і біль, допомагаючи їм, коли вони спотикаються всебічному самоствердженні; готує себе якнайкраще до тих умов, в які поміщає його життя, і виконує ролі, які йому вготовлені для зовнішньої гри, вивчаючи зсередини трагедії і комедії людської натури. Природно, таке життя здасться містерією для середньої людини, яка не може оцінити самовладання такої позбавленої самості особистості. Ніхто не перебуває вічно на Землі, всі ми приходимо і йдемо. Різниця в тому, що один усвідомлює, що все, що відбувається, ілюзія, тоді як інший дрімає у своїх снах. Обидва аспекти ілюзії, однак, ведуть зрештою до одного і того ж результату. Якщо це так, то як же тоді вибрати дійсну мету подорожі Внутрішнім Шляхом? Можливо, це духовне взаєморозуміння з Богом.

Приймаючи Бога за сам Ідеал, з яким ми встановлюємо зв'язок, називаючи Бога священними іменами, що відповідають його атрибутам, такими як Суддя, Милосердний, Друг і Коханий, так само як і незліченними іншими, традиційно прийнятими різними релігіями, людина осягає в цих об'єктах медитації взаємини з Богом, Віра в Бога стає очевидною реальністю, коли серце відкрито Божій Присутності. Внутрішнє життя означає погляд всередину і назовні. Це пояснює, чому людина бачить в Бозі Владику Правосуддя, коли зруйновані його мирські надії, Бога Всепрощуючого, коли він мучиться від докорів сумління, Друга-Помічника, коли позбавлений підтримки в жорстокому світі, і розглядає Бога як Коханого, коли у нього розбите серце.

Однак, чи релігійна людина або просто благочестива, але якщо вона все ж не розуміє мети свого життєвого шляху, вона живе життям сироти, тоді як той, хто відкриває реальність Божественного Життя у своєму власному серці, стає сам живим Богом. Мета Внутрішнього Життя полягає в тому, щоб жити повнокровним життям у тілі, розумі, серці та душі.

Чому ж тоді дехто не відчуває життя в усій повноті, хоча всі мають тіло, розум, серце і душу? Тому що людина не завжди усвідомлює Божественну Присутність, яка є сама по собі мотивацією, практичним життям на всіх рівнях свідомості і використовує нас як свої передавальні канали. Тому завданням на Внутрішньому Шляху є встановлення Божественних взаємин у нашому житті, і через ці взаємини новий вимір розуміння Бога виявляється для нас. Але той, хто має Божественну свідомість, мало говорить про своє Внутрішнє Життя, в той час як ті, хто дивиться на все з презирством, показують свої сумніви і побоювання в нескінченних дискусіях. У зв'язку з цим сказано: «Порожній глечик гримить як барабан».

Внутрішній Шлях є шлях свободи, і, очевидно, людина не повинна віддаватися на цьому шляху почуттям незадоволеності, дискомфорту або злоби. Тому він намагається звільнити себе від усіх тих звичок, які тягнуть його назад, від жалю про мирські прагнення, славу і нагороди, від мук ревнощів, ненависті, бажання помститися і докорів сумління.

Екіпаж, який використовується для подорожі - це двополюсна енергія, сила волі і мудрість. Ці полярні протилежності повинні бути синхронізовані для підтримки стану досконалого балансу на всіх рівнях свідомості, наприклад, баланс почуття і розуму, баланс думки і дії, баланс активності і духовної гармонії. Тепер, коли екіпаж рухається Внутрішнім Шляхом, передбачається, що мандрівнику можна запропонувати такі цінні скарби, як уявні дії і зразки духовного вдосконалення для тих, хто залишився позаду. Більш того, мандрівник завжди сповнений ентузіазму.

Одягаючись у покриви мовчання з міркувань святості подорожі Внутрішнім Життям, він прощається, залишаючи позаду тільки любов і щасливі спогади, щоб надалі це могло надихнути його доброзичливість. Людина, що живе Внутрішнім Життям, ніколи не самотня, оскільки вона постійно відчуває Божественну Присутність, яка сама по собі є все в усьому. Через реалізацію цього духовного парадоксу прибираються всі неясності. І тільки тоді людина може спіткати Бога як Любов, Люблячого і Коханого. Люблячи Бога, у своїй любові ми виявляємо, що і самі є улюбленими Бога, а потім, як люди, ми усвідомлюємо, що ми в один і той же час і люди і Бог.