Старий Завіт тексти

Старий Завіт тексти

1:24-27). А в наступному ж розділі розповідається інша історія. Вже після створення людини, після її поселення в саду Едемському, після того, як їй було заборонено їсти плоди з древа пізнання добра і зла, згадав бог, що «не добре бути людині одній», і вирішив: «створимо йому помічника, відповідного йому» (Бут.2:18). І вже потім відбулося наступне: "Господь бог утворив із землі всіх тварин польових і всіх птахів небесних, і привів (їх) до людини, щоб бачити, як вона назве їх, і щоб, як нарече людина всяку душу живу, так і було ім'я їй. І нарік людина імена всім скотам і птахам небесним і всім звірам польовим; але для людини не знайшлося помічника, подібного йому "(Бут.2:19, 20).


Протиріччя явне. Звичайно, в даному випадку обидві біблійні розповіді несамовиті, бо ніякого створення богом людини і тварин ніколи не було взагалі і не могло бути. Але навіть людина, яка вірує в таке створення, повинна визнати, що щонайменше одне з двох оповідань неправдиве.

У першій главі книги Буття говориться, що чоловік і жінка створені богом одночасно, притому у вигляді обопільної істоти: "І створив бог людини на образ свій, на образ Божий створив його; чоловіка і жінку створив їх "(Бут.1:27). А в наступній главі (Бут.2:7-23) детально розповідає про те, як бог створив жінку через тривалий час після створення чоловіка, як він приспав Адама, взяв у нього ребро тощо.

Ще більш непослідовне сказання про всесвітній потоп. Бог наказав Ною взяти з собою в ковчег тварин усіх існуючих видів: "Введи також у ковчег... з усіх тварин, і від всякої плоті по парі, щоб вони залишилися з тобою в живих; мужньої статі і жіночої нехай вони будуть "(Побут.6:19). І ще раз підкреслюється: «З усіх по парі увійдуть до тебе». А через десять рядків йдеться про нове розпорядження бога: «І всякої худоби чистої візьми по семи, мужньої статі і жіночої» (Побут.7:2). По одній парі чи семи пар було наказано взяти Ною?

Така ж картина виходить з терміном, протягом якого відбувався потоп. В одному випадку говориться, що дощ лив 150 днів, в іншому - що це тривало тільки 40 днів. В одному випадку говориться, що вода вбивала п'ять з половиною місяців, в іншому - 21 день.

Широко відома легенда про те, як юнак Давид убив філістимського богатиря Голіафа. І менш відома та обставина, що в іншому місці Біблії вбивство Голіафа приписується зовсім не Давиду. Наведемо це місце: «Тоді вбив Елханан, син Ягаре-Оргіма Вифлеємського, Голіафа Гефінянина, у якого деревко списа було, як навій у ткачів» (2Цар.21:19). Можливо, це якийсь інший Голіаф? Ні, всі прикмети збігаються: «Голіаф з Гефа» (тобто гефянин. К.), «древко списа його, як навій у ткачів» (1Цар.17:4, 7). Зрозуміло, що і Давид, і Елханан не могли вбити одного чоловіка принаймні в одному з цих двох випадків у Біблії говориться неправда.

Цікаво, що в іншій «історичній» книзі Старого Завіту - Параліпоменоні видно спробу якось усунути протиріччя між двома свідченнями книги Царств. У ній говориться, що «Елханам, Син Іаїра, вразив Лахмія, брата Голіафова, у якого стародавко списи було, як навій у ткачів» (1Пар.20:5). Тут вже є третя версія однієї і тієї ж події. Звертає на себе увагу та обставина, що таке ім'я як Лахмі, більше ніде не зустрічається; мабуть, його не було у семитічних народів Палестини. Схоже на те, що автор Параліпоменона, намагаючись врятувати версію про геройський подвиг Давида, придумав для Елханана (він називає його Елханамом) іншого супротивника і назвав його першим-ліпшим словом.

Цар Давид воював з царем суворим Адраазаром. Про результат цієї війни розповідається в II книзі Царств і I книзі Параліпоменона. Але в першому оповіданні повідомляється, що «взяв Давид у нього тисячу сімсот вершників і двадцять тисяч осіб піших» (2Цар.8:4). У другому випадку сказано: «І взяв Давид у нього тисячу колісниць, сім тисяч вершників і двадцять тисяч піших» (1Пар.18:4). Вершників, значить, було взято 1700 або 7 тисяч?

Суперечлива історія про те, як цар Давид проводив перепис населення. В одному випадку говориться, що спонукав його до цього бог (2Цар.24:1), у другому - що це зробив не хто інший, як сатана (1Пар.21:1). Те, що Давид, провівши перепис, зробив страшний гріх, ясно з II книги Царств, де розповідається про те, як бог покарав за цей гріх його підданих. Але в наступній книзі Царств категорично заявляється: «Давид робив приємне перед очима господа і не відступав від усього, що заповідав йому, у всі дні життя свого, крім вчинку з Урією Хеттеянином» (3Цар.15:5). Виходить, що з переписом Давид ніякого гріха не вчинив? А за що ж було богом винищено 70 тисяч осіб?

Єврейський цар Саул, говориться в Біблії, мав дочку Мелхола. «І в Мелхоли, дочки Саулової, не було дітей до дня смерті її» (2Цар.6:23). А трохи далі, в тій же книзі Царств, говориться про «п'ятьох синів Мелхоли, дочки Саулової, яких вона народила Адріелу, синові Верзеллія» (2Цар.21:8).

Знамениті десять заповідей існують у Біблії у двох різних випадках. Перші дві заповіді збігаються в обох варіантах. Про третю ж заповіді в одному випадку йдеться: «не промовляй імені Господа Бога свого даремно» (Ісх.20:7), в іншому - «свято опрісноків дотримуйся» (Ісх.34:18). Четверта заповідь збігається в обох варіантах. П'ята знову дається по-різному: у першому випадку: «шануй батька твого і матір твою» (Ісх.20:12), у другому йдеться про посвяту седмиць, свята початку жнив і свята збирання плодів (Ісх.34:19-22). Шоста заповідь у першому варіанті - знамените «не вбивай» (Ісх.20:13), у другому - «тричі на рік має бути вся чоловіча стать твоя перед обличчям владики, панове бога Ізраїлевого» (Ісх.34:23).

Так само різні всі інші заповіді в цих двох варіантах. Наприклад, десята заповідь у першому варіанті свідчить: "не бажай дому ближнього твого; не бажай дружини свого ближнього, ні раба його, ні рабині його, ні вола його, ні осла його, нічого, що у ближнього твого "(Ісх.20:17). У другому ж варіанті раптом з'являється щось досить несподіване: «не вари козеня в молоці матері його» (Ісх.34:26).

Можливо, в одному випадку ми маємо справу з заповідями, а в іншому просто з якимось вказівкою бога людям, адже в Біблії багато разів оповідається про такі назидальні бесіди бога з людьми? Ні, в обох випадках йдеться про письмени, які, як говориться в Біблії, бог висік на кам "яних скрижалях, зроблених Мойсеєм. Перші скрижалі, як ми знаємо, Мойсей розбив у гніві на євреїв за те, що вони вклонилися золотому тільцю. Тоді Бог сказав Мойсею: «Витіши собі дві скрижалі кам'яні, подібні колишнім, і я напишу на цих скрижалях, які ти розбив» (Ісх.34:1). Але слова-то виявилися зовсім не колишні! Які заповіді треба вважати такими, що входять у знаменитий десяток - перші чи другі?