Символ віри

Символ віри

Перший Вселенський Собор відбувся в місті Нікеї в 325 р. за Різдвом Христовим для утвердження справжнього вчення про Сина Божого проти помилкового вчення Арія, який вважав, що Син Божий створений Богом Отцем. Другий Вселенський Собор відбувся в Константинополі в 381 р. для утвердження справжнього вчення про Святий Дух проти лжевчення Македонія, який відкидав Божественну гідність Духа Святого. По двох містах, в яких збиралися отці Першого і Другого Вселенських Соборів, Символ носить назву Нікео-Цареградського. Під час вивчення Символ віри поділяють на 12 членів. У 1-му члені йдеться про Бога Батька, з 2-го по 7-й член йдеться про Бога Сина, у 8-му члені - про Бога Духа Святого, у 9-му - про Церкву, у 10-му - про хрещення, в 11 - 12-му - про воскресіння мертвих і про вічне життя.


ТЕКСТ СИМВОЛУ ВІРИ

Вірю в єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого.

І в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, Народженого від Отця передусім усіх століть: Світла від Світла, Бога правдивого від Бога правдивої, народженої, не створеної, однієї істоти з Батьком, Їм же все створене.

Заради нас людей і заради нашого спасіння зійшов з небес і прийняв плоть від Духа Святого і Марії Діви, який став людиною.

Розп'ятого ж за нас при Понтійському Пілаті, який і страждав, і похованого.

І воскреслого в третій день, згідно з Писаннями.

Восшедшего на небеса и сидящего по правую сторону Отца.

І знову прийдешнього зі славою, щоб судити живих і мертвих. Його царству не буде кінця.

І в Духа Святого, Господа, що дає життя, від Отця вихідного, з Отцем і Сином співпоклоняемого і співрославленого, який говорив через пророків.

В єдину Святу, Соборну та Апостольську Церкву.

Визнаю одне хрещення для прощення гріхів.

Очікую воскресіння мертвих,

і життя майбутнього століття. Амінь (правдиво так).

У що вірять православні християни згідно з символом?

Бог є повнота досконалості: Він є Святим Духом, безначалим, вічним, всемогутнім і мудрим. Бог усюди знаходиться, все бачить і знає раніше, ніж що-небудь станеться. Він нескінченно добрий, справедливий і всесвятий. Він ні в чому не потребує і є першопричина всього існуючого.

Бог - єдиний по суті і троїчний в Особах: Батько, Син і Дух Святий є Трійця одностайна і нероздільна. Батько не народжується і не походить від іншої Особи, Син передвічно народився від Отця, Дух Святий передвічно виходить від Отця.

Усі Особи або Іпостасі Божі рівні між Собою за Божими досконалостями, величчю, владою і славою, а саме - Отець є справжній всесовершений Бог, і Син є правдивим всесовершеним Богом, і Духом Святим є справжній всесовершений Бог. Тому в молитвах православні одночасно прославляють Отця, Сина і Святого Духа як єдиного Бога.

Весь видимий і невидимий світ створені Богом. Спочатку Бог створив невидимий, великий ангельський світ або зване в Біблії «небо», а потім наш матеріальний або фізичний світ (Біблія - «земля»).

Фізичний світ Бог створив з нічого, але не відразу, а поступово протягом періодів, що називаються в Біблії «днями». Бог створив світ не за потребою або потребою в ньому, але за Своїм усеблагим бажанням, щоб інші створені Ним істоти насолоджувалися життям. Будучи безмежно добрим, Бог все створив добрим. Зло у світі походить від зловживання вільною волею, якою Бог наділив ангелів і людей. Так, наприклад, діавол і біси колись були добрими ангелами, але повстали проти Бога і добровільно стали злими.

Ці непокірні ангели були вигнані з раю і утворили своє темне царство, яке називається пеклом. Відтоді вони підбурюють людей на гріх і є ворогами спасіння людства.

Бог все містить у Своїй владі, то залишок Він усім керує і все веде до доброї мети. Бог любить і дбає про людей, як про свою дитину. Тому нічого поганого не може статися з людиною, яка сподівається на Бога.

Син Божий Ісус Христос для спасіння людства зійшов з небес на землю і втілився від Святого Духа і Діви Марії. Він, будучи Богом від вічності, за днів царя Ірода сприйняв людське єство - душу і тіло, тому Він є одночасно правдивий Бог і справжня людина, або Богочеловік. Він в одній Божій Особі поєднує два єства, Божу і людську.

Ці два єства назавжди перешкодять у Ньому без зміни, не зливаючись і не перетворюючись одне на інше.

Господь Ісус Христос, живучи на землі, Своїм вченням, прикладом і чудесами просвітив світ, тобто навчив людей у що вони повинні вірити і як повинні жити, щоб успадкувати життя вічне. Своїми молитвами до Отця, досконалим сповненням волі Його, стражданнями і хресною смертю Він переміг діавола, спокутував світ від гріха і смерті. Своїм воскресінням Він поклав початок воскресінню людства. Вознісшись з плоттю на небо, що сталося на 40-й день після воскресіння з мертвих, Господь Ісус Христос сів «одеську (по праву сторону) Бога Отця», тобто прийняв як Богочеловек одну владу зі Своїм Батьком і відтоді разом з Ним керує долями світу.

Дух Святий, виходячи від Бога Отця, від початку світу, разом з Отцем і Сином дає тварям буття, життя і всім керує. Він є джерелом духовного благодатного життя, як для ангелів, так і для людей, і Духу Святому личить слава і поклоніння нарівні з Отцем і Сином. Дух Святий у Старому Завіті говорив через пророків, потім, на початку Нового Завіту, говорив через апостолів, а нині діє в Христовій Церкві, наставляючи в істині її пастирів і православних християн.

Ісус Христос для спасіння всіх віруючих у Нього створив на землі Церкву, ніспослав на апостолів Духа Святого в день П'ятидесятниці. Відтоді Святий Дух перебуває в Церкві, в цьому благодатному товаристві або союзі віруючих християн, і зберігає її в чистоті Христового вчення. Крім того, благодать Духа Святого, яка перебуває в Церкві, очищає каються від гріхів, допомагає віруючим досягати успіху в добрих справах і освячує їх.

Церква є єдина, свята, соборна і апостольська. Вона єдина тому, що всі православні християни, хоча і належать до різних національних помісних церков, але складають одну сім'ю разом з ангелами і праведниками на небі. Єдність Церкви ґрунтується на єдності віри і благодаті. Церква свята тому, що вірні чада її освячуються словом Божим, молитвою і священними таїнствами. Церква іменується соборною тому, що призначена для людей усіх часів і всіх національностей. Церква називається апостольською тому, що вона зберігає апостольське вчення і апостольську священичу спадкоємність, яка з апостольських часів безперервно до нашого часу передається від єпископа єпископу в таїнстві рукоположення. Церква, за обіцянкою Господа Спасителя, перебуває нездоланною від ворогів її до кінця існування світу.

У таїнстві хрещення прощаються віруючому всі гріхи і через це таїнство віруючий стає членом Церкви. Члену Церкви відкрито доступ і до інших рятівних її таїнств. Так, у таїнстві миропомазання дається вірному благодать Святого Духа; у таїнстві покаяння або сповіді прощаються гріхи, зроблені у зрілому віці після хрещення; в таїнстві причащення, що здійснюється під час Літургії, віруючі причащаються правдивого Тіла і Крові Христової; в таїнстві одруження встановлюється нерозірваний союз між чоловіком і дружиною; і таїнстві священства рукополагаються служителі Церкви; диякони, священики та єпископи; а в таїнстві соборування подається зцілення від духовних і фізичних хвороб.

Перед кінцем світу Ісус Христос знову прийде на землю в славі. Тоді всі, за Його словом, воскреснуть з мертвих, тобто станеться диво, в якому душі померлих людей повернуться в їхні тіла, які вони мали до смерті, і всі померлі оживуть. При загальному воскресінні тіла праведників, як воскреслих, так і живих, оновляться і стануть одухотвореними за образом воскреслого тіла Христового. Після воскресіння всі люди постануть на суд Божий, щоб кожному отримати відповідно до того, що він робив, коли жив у своєму тілі, добре чи худе. Після суду підуть нерозкаяні грішники в борошно вічне, а праведники - в життя вічне. Так почнеться царство Христове, якому не буде кінця.