Шістсот тисяч душ

Шістсот тисяч душ

І насправді, немає в світі нічого, крім однієї єдиної душі, як сказано в Берешит: «І вдихнув у його ніздрі дихання життя». І та ж душа знаходиться в будь-якому з синів Ізраїлю - в кожному повністю, немов в Адамі Рішон. Адже духовне не ділиться і не розсікається на частини, як це властиво матеріальному. А на 600 тисяч частин і безліч духовних іскор душа поділяється егоїзмом людини. Спочатку егоїстичне тіло виштовхує і віддаляє від себе світло душі. Але якщо за допомогою вивчення каббали тіло виправляється, то в міру його виправлення починає світити в ньому спільна душа.


Тому, щодо матеріального тіла, є два стани:

1.

Людина відчуває свою приватну душу і не розуміє, що вона спільна душа для всього Ізраїлю. І це насправді великий порок, який і призводить до всього цього поділу.

2.

По-справжньому ще не світить йому спільна душа Ізраїлю у всю свою силу, а тільки частково - тобто в мірі його виправлення і єднання з душами.

І це ознака повного виправлення тіла, коли людина відчуває, що її душа перебуває в усьому народі Ізраїлю, в кожному з них, а тому вже не відчуває себе відокремленою від інших частиною, адже вони залежать один від одного. І тоді стає досконалим, без всякої вади, і світить у ньому душа достеменно у всю свою силу, як в Адамі Рішон, про що сказано: «Той, у кого вдихнув Він дихання».

Звідси, три періоди духовного зростання людини:

1.

Іскра душі, яка то спалахує, то гасне, на що натякає фраза: «можна і заборонено».

2.

Приватна душа - коли він відчуває себе, як частина з 600 тисяч душ (частина загальної душі), яка залишається з ним постійно, але поки ще не позбулася свого пороку. Тобто тіло не в змозі прийняти спільну душу і відчуває себе відокремленим, що викликає в ньому величезні страждання любові. А потім наближається він до досконалості, тобто до таїнства спільної душі, оскільки повністю виправилося все його тіло (егоїстичне бажання) і більше не служить мірою обмеження і перешкодою, дозволяючи йому абсолютно злитися із спільністю народу Ізраїлю.

Сказано: «І навіть якщо одна людина наблизиться до досконалого повернення до Творця, тепер же прийде цар Машіах».

І пояснюють це словами: «Один Моше рівноцінний 600 тисячам душ». І як би виходить, ніби два рази є по 600 тисяч душ: душа Моше і душі Ізраїлю? Але насправді, немає нічого, крім однієї душі, як з'ясовується по мірі виправлення кожної душі, яка очищається від свого бруду.

Тому, щоб підготувати душі, притягнули до них, до кожної душі, всю вищу душу світу Ацилут - адже духовне неподільне, і тоді «буде Творець царювати над усією землею» (Захарія 14:9). Але якщо залишилася невиправленою хоча б одна душа, то бракує її світла в усіх душах Ізраїлю.

А також кожна душа, виправляючись, притягує все світло спільної душі, і цим викликає виправлення душ всього покоління. І так залежать всі душі один від одного, як сказано: «Гідний він був, щоб Шхіна запанувала в ньому, та тільки не було його покоління готове до цього» (Санедрін 11).

Будь - яка душа, виправившись, докладає зусиль підняти все своє покоління і просить за нього, поки не підніме його на свій духовний рівень.

І в цьому сенс сказаного: «Один Моше рівноцінний 600 тисячам душ». Адже оскільки був їхнім вірним поводирем, то мав усю святість, яка призначалася всьому тому поколінню, і зрозумій це.

І дійсно, в кожному приватному знаходиться спільне, тому що в підсумку, врешті-решт з'єднаються всі душі в одну, повернувшись до своїх духовних коренів. А тому, кожна приватна душа переживає все ті ж чудеса і пригоди, пройдені всім цим світом за шість тисяч років. І хороша душа вбирає в себе всі властивості святості, які є до неї і після неї, а погана душа - навпаки.

Ці часи, що змінюються для неї, - і є покоління, кожне з яких діє, корячись своєму власному судді і розуму судді, одержуваному від святості в цей час.

Тому кожна душа готова прийняти в себе душу Моше, Аарона, Шмуеля, Давида і Шломо, немов проходячи через ці часи. При виході з Єгипту і отриманні Тори розкривається в ньому душа Моше, вірного поводиря. А в сім років завоювання землі Ізраїлю - душа Ієшуа Бен Нун. А при будівництві Храму - душа царя Шломо.

Маються на увазі не приватні душі - а вся спільність, адже існує правило, що духовне - неподільно. І як тільки удостоюється людина душі, отримує спільну душу Ізраїлю відповідно до свого місця і міри виправлення. І тому коли трапляється з ним це диво, він отримує в себе все світло розкриття тієї душі, а тому зветься ім'ям володаря її розкриття.

Сказано: «Весь Ізраїль - це сини царя» (Трактат Шаббат) і «Кожен з Ізраїлю гідний успадкувати за царем його царство» (Єрусалимський Талмуд). І укладено в цьому велике таїнство, адже у всіх минулих поколіннях лише велася підготовка для царювання, оскільки потрібні були особливі келім, щоб прийняли в себе своїх суддів - такі як душа Моше, Шмуеля та інших. Однак досягнення кінцевої мети залежить від усього народу Ізраїлю. Адже поки не вистачає самої крихітної частини від маленької іскри, доти не може розкритися кінцевий задум, і тому кожен з Ізраїлю гідний царювання, бо всі, з цієї істинної точки зору, рівні, і немає ніяких особливих келім для отримання цієї досконалості, а кожен, хто виправляє себе і очищає свою душу, буде гідний розкрити Малхут (Царство Творця) світу і назветься царем Давидом. І про це сказано: «Давид, цар Ізраїлю - живий і існує!», бо не помер, і клі його перебуває в кожній душі Ізраїлю. Тоді як душа Моше - тільки в каббалістах цього покоління, а також у пророках і первосвящениках.

І тому сказано: «Кожен з Ізраїлю гідний успадкувати за царем його царство», і він знімає провінцію з багатьох людей.

«І помножиться нахабство перед приходом Машіаха» (Трактат Сота) і «будуть гнобити люди один одного і кожен - ближнього свого, і буде юнець поводитися зухвало перед старцем і презрений - перед поважним» (Пророк Ієшаягу). Тобто і хлопець, і презирлива людина будуть мужньо боротися в своїй душі, прагнучи встановити Його царство над світом, ніби були старцями і гідними людей цього покоління.

«Презрений» - тобто володіє низькою і найменшою душею відповідно до свого кореня. Але якщо спрямує своє серце до віддачі і виправить свої дії на гідні, то притягне до своєї душі всю спільну душу святого народу, з усіма чудесами, що розкрилися цьому святому народу до цього дня - адже все це було не більше, ніж підготовкою до досягнення цієї досконалості. А тому зобов'язана також і ця приватна душа все випробувати і знайти свій світ відразу, і завдяки чудовій силі цього покоління притягнути Кетер Малхут - корону царства Творця, в якій ув'язнено абсолютно все. Як сказано: "Усе потрібно, щоб протистояти гріху, і цей обов" язок лежить на кожній приватній душі "(Талмуд, Брахот).

І про це сказано: «І навіть якщо одна людина наблизиться до повного повернення до Творця, тепер же прийде цар Машіах». Тобто навіть якщо одна людина в поколінні досягла спільної душі, вона може виправити все своє покоління. Адже кожен виконуючий свій обов'язок знімає провінність з усього свого покоління, і може помножити свою молитву і постояти за нього, поки не заслужить позбавлення для всього цього покоління.

Але інакше було у всіх інших визволеннях, які були лише підготовкою і не ставилися до кожної приватної душі. Наприклад, дарування Тори відносилося саме до покоління пустелі і їх ватажка Моше, а всі інші покоління, які могли бути навіть більш чистими, не притягнули цього світла, як і ніяка інша людина, крім Моше, адже одне залежить від іншого.

Однак сила Машіаха готова для будь-якого покоління і тому приготована також для будь-якої приватної душі, щоб дати їй притягнути світло Машіаха, що зобов'язаний зробити кожен.

І сенс в тому, що світло Машіаха відноситься до спільного виправлення і для нього всі келім рівні, адже вони розрізняються тільки своїми келім ХАБАД (Хохма, Біна, Даат), своїм рівнем. А тому всі інші, хто побачить обличчя Царя, служать цій меті на рівних, щоб повернути атара ле-яшна, і тут не мають значення ніякі відмінності в їх рівнях.