Що таке просфора? Як правильно її зберігати і вживати?

Що таке просфора? Як правильно її зберігати і вживати?

Це слово позначає в перекладі з грецької мови «приношення». У власному логічному сенсі стародавньої Церкви це всяке Літургійне приношення: хліб, вино, вода, ялин, свічки. Диякони записували імена жертводавців просфори-приношення в спеціальний пом'янник і поминали їх на Літургії. Пізніше словом «просфора» став називатися саме хліб, призначений для Євхаристії.


Чому саме хліб? Тому що Господь Сам назвав Себе Хлібом. «Я є Хліб життя» (Ін. 6:48). І під час Таємної вечері саме хліб Господь переломив, сказавши: "Це тіло Моє, їже за ви даємо: це творите в мій спогад "(Лк. 22:19).

Просфора - це круглий невеликий хліб, що складається з двох частин (символ подвійної природи Христа - Божої і людської). Хліб обов'язково дріжджовий або квасний - «живий». Згадаймо євангельську притчу про закваску (Мф. 13:33). Просфора печеться обов'язково з чистого пшеничного борошна. Вона також складається з води (можна хрещенської) і солі. Вгорі просфори є друк. Найчастіше це хрест і літери «Іс»., «Хс.» - Ісус Христос і грецькі «Ніка» - «перемога». Можливі на печатках також зображення Пресвятої Богородиці, святих.

З просфори з Христовою печаткою вирізається Агнець, який на Літургії стане Тілом Христовим, з інших виймаються частинки з поминанням імен живих і покійних православних християн. Просфори після закінчення Літургії виносяться з вівтаря і лунають віруючим. Часто це робиться в свічковій лавці.

До просфори потрібно ставитися як до святині. Це не простий хліб. Він брав участь у богослужінні (Святе святих Православної Церкви) - Літургії.

Вдома його слід зберігати в спеціальному місці, можна біля ікон, споживати зі святою водою тільки натощак зі спеціальною молитвою: "Го ́ споди Бо ́ же мій, та бу ́ де дар Твоїй святі ́ й: Просфора ́ і свята ́ я Твоя вода ́ в остання ́ ніє гріх ́ в мої ́ х, в освіченні розуму ́ мого ́, в укріпленні душе ́ вних і телесенних сил мої ́ х, в здра ́ віє души ́ і ́ те ́ ла мого ́, в покорі ́ й Амі ". Слід уважно ставитися до крихт, намагатися не смітити і не розкидати їх. Запліснява просфора за звичаєм утилізується: викидається в річку - в проточну воду.

Зі свого досвіду скажу, що найбільш зручно зберігати просфору наступним чином. Поки вона свіжа, розрізати її на маленькі шматочки, покласти їх у полотняний мішечок, щоб вони висохли (можна і в поліетиленовий, тільки не закривати його, щоб був доступ повітря). Коли частинки просохнуть, їх зберігають хоч кілька років. Маленькі шматочки зручніше вкушати. Крім того, цільна просфора набагато швидше запліснявіє, тому що всередині її зберігається волога, яка може стати поживним середовищем для суперечок цвілі.

Сенс просфори подібний сенсу антидору. Він також є шматочками просфори, з якої вирізали Агнець. Слово «антидор» у перекладі з грецької означає «замість причастя». Тобто ми не можемо щодня причащатися, але маємо можливість вкушати просфору і пити святу воду благоговійно як якийсь символ причастя. Не замінник. Це не рівнозначні речі. Тіло і Кров Христові незмірно вищі. Але як символ Літургії, символ Святої Євхаристії, овіщеною пам'яттю якої є просфора, і, звичайно ж, при належній вірі, благоговінні і страху Божим просфора оживляє і підтримує наші духовні і тілесні сили.