Про Любов і смерть

Про Любов і смерть

Fortis est ut mors dilectio


Я сказав латиною вислів, написаний у Пісні Пісень; німецькою воно говорить; любов сильна, як смерть.

Цей вислів якраз підходить для вихваляння люблячої Христа великою любов'ю святої Марії Магдалини, про яку стільки писали святі євангелісти, що слава про неї поширилася по всьому християнському світу, і так далеко, як це рідко буває. І хоча багато достоїнств і чеснот її заслуговують прославлення, але палка і велика любов її до Христа горіла в ній з такою невимовною силою і так в ній діяла, що саме цю любов і дію її по всій справедливості можна порівняти з непохитною смертю. Тому і може бути сказано про неї; «Сильна, як смерть, любов».

Три речі, які роблять в людині смерть тіла, робить любов в людському дусі. По-перше, смерть викрадає і забирає у людини всі спадні речі, так що не може вона вже, як раніше, ні володіти, ні користуватися ними. По-друге, попрощатися потрібно йому і з усіма духовними благами, що раділи тіло і душу: з молитвою, з спогляданням і чеснотою, зі святим паломництвом, словом, з усіма хорошими речами, які дають втіху, ускладнення і радість духовній людині; нічого цього не може він більше робити подібно до того, хто мертвий на землі. По-третє, смерть позбавляє людину всякої нагороди і гідності, які вона могла б ще заслужити. Бо після смерті не може він вже більше ні на волосся рушити в Царство Боже: він залишається з тим, що вже тут придбав. Ці три речі повинні ми прийняти від смерті, бо вона - розставання тіла з душею. Але якщо любов до Господа нашого «сильна як смерть», вона також вбиває людину в духовному сенсі і по-своєму розлучає душу з тілом. Але відбувається це тоді, коли людина цілком відмовляється від себе, звільняється від свого «я» і таким чином розлучається сама з собою. Відбувається ж це силою безмірно високої любові, яка вміє вбивати так любовно. Називають її недугою солодкою і смертю жвавою. Бо таке вмирання є виливом життя вічним, смерть тілесного життя, в якому людина завжди прагне жити для власного свого блага.

Але ця солодка, відрадна смерть виробляє в людині все це лише тоді, коли вона настільки сильна, щоб дійсно вбити його, а не тільки зробити його хилим, як трапляється це з багатьма людьми; які довго хиріють, перш ніж померти. Інші хиреють не довго. А ще інші помирають смертю раптовою. Також часто буває, що люди довго вагаються і міркують перш, ніж подолають себе настільки, щоб для Бога цілком відмовитися від себе. Бо часто роблять вони так, немов хочуть покласти свою душу і померти, але знову повертаються до колишнього і жадібно шукають ще хоч якоїсь малої для себе вигоди; так що роблять вони не виключно заради Бога, а дещо залишають і для себе. І доти вони все ще не мертві по-справжньому, але, вмираючи, чахнуть проти волі своєї; доки нарешті благодать Божа, тобто любов, не здолає і вони не помруть цілком для себялюбства. Бо ніщо не може умертвити себялюбства і корисливості, які суть життя і природа людини, крім любові сильної, як смерть, інакше ніяк не можуть бути умертвлені ці властивості. Тому і терплять таке борошно ті, що в пеклі. Бо вони жадають тільки свого, жадають, як би звільнитися їм від борошна! І ніколи не може їм бути дано це. Тому й помирають вони вічною смертю, що спрага своекорыстия не померла в них і ніколи померти не може. І ніщо в світі не може їм допомогти, крім однієї любові; якої вони зовсім непричетні.

Таким чином, любов не тільки сильна, як тілесна смерть, вона набагато сильніша за пекельну смерть, яка не може допомогти засудженим, як та любовна смерть, що одна дійсно вбиває життя бажання і своєкорисливість. І відбувається це на трьох щаблях.

На першій розлучає ця смерть, тобто любов, людини з наступним, з друзями, майном, почестями і всіма творіннями, так що нічим він більше не володіє і не користується заради себе і навмисне не рушить жодним членом з власної волі і заради власної користі. Коли це досягнуто; душа негайно починає шукати благ духовних і звертається до них, до молитви, благоговіння, чесноти, захоплення, до Бога. Про них навчається вона радіти і ними навчається насолоджуватися з упоєнням, воно ж вище всіх насолоди; якими втішалася вона раніше. Бо ці духовні блага по природі своїй більш властиві їй, ніж блага речові. І тому, що Бог так створив душу, що вона не може бути без втіхи, а від речових радощів вона відмовилася, щоб звернутися до духовних, вони дають їй таку відраду, що набагато важче їй розлучитися з ними, ніж було їй раніше розлучатися з речовими. Бо той, хто сам це випробував, добре знає, що часто буває набагато легше відмовитися від усього світу, ніж від однієї якоїсь втіхи, одного задушевного почуття, яке іноді дається в молитві або іншому якому духовному подвигу.

Але все це лише початок у порівнянні з тим, що слід далі і для чого любов діє в людині. Якщо любов дійсно сильна, як смерть, то вона діє й інакше: вона змушує людину відмовитися і розлучитися також з усякою духовною втіхою і подібними благами, про яких вже сказано вище; щоб людина вільно і вільно погодилася покинути для Бога все, що досі радувало його душу, щоб відмовитися насолоджуватися цим або бажати цього.

Боже! Хто й не зміг би цього досягти, того б примусила до того любов до Тебе; відмовиться він від Тебе, Тебе заради, і відмовиться від Тебе, заради Тебе. Яку ж кращу й дорогоціннішу жертву заради Нього могли б принести Богові, як не Його Самого! Але чи не дивно це, що Йому в дар приносиш Його ж і платиш за Нього Їм же Самим!

На жаль, існує небагато таких людей, які згодні відмовитися від наступних речових благ, бо, відмовившись, часто все ж відчувають потяг до речей зовнішніх. Але наскільки рідше зустрічаються такі люди, які охоче залишають духовні блага, у порівнянні з чим всі речові блага - ніщо. Бо Тобою володіти, Господи (каже один учитель), це - найкраще, що коли-небудь міг дарувати світ, що коли-небудь дарує, від початку століть і до Страшного Суду!

Але як не безмірно висока і рідкісна така відрішеність, є ще один ступінь, що піднімає людину на більш горду висоту досконалості в досягненні її кінцевої мети. Це робить любов, яка тоді сильна, як смерть, що розбиває наше серце! І це буває, коли людина відрікається і від вічного життя, і від скарбів вічності - від усього, що вона могла б мати від Бога і Його дарів; так що вічне життя для себе і заради себе він ясно і свідомо ніколи вже не приймає за мету і не радіє про неї; коли надія на вічне життя його більше не хвилює, і не радує, і не полегшує йому тягаря. Лише це - справжній ступінь справжнього і досконалого рішення. І тільки любов дає нам таке рішення, любов, яка сильна, як смерть; і вона вбиває в людині його «я», і розлучає душу з тілом, так що душа заради користі своєї не хоче мати нічого спільного з тілом і ні з чим йому подібним. А тому розлучається вона взагалі і з цим світом і відходить туди, де її місце по заслугах її. А що ж інше заслужила вона, як не піти в Тебе, о Бог Передвічний, якщо заради цієї смерті через любов Ти будеш її життям.

Щоб це сталося з нами, в тому хай допоможе нам Бог! Амінь.