Про Духовний і Матеріальний світ за Відами

Про Духовний і Матеріальний світ за Відами

У Відах говориться, що є два світи - духовний і матеріальний, і вони сильно відрізняються один від одного. Матеріальний світ складається з ілюзорної енергії Бога, і, по суті, є відображенням духовного світу, оскільки тут все навпаки, все перевернуто.


У матеріальному світі душа переживає народження, хвороби, старіння і вмирання тіла, але в духовному світі це не так, тому що там немає грубих матеріальних енергій, тому немає народження, старіння, хвороб і вмирання. Духовний світ складається з духовної енергії Бога, і в ньому немає місця для матеріального існування.

Як тільки душа потрапляє в матеріальний світ, у неї відразу ж починаються проблеми. Немає сенсу їх перераховувати, бо вони очевидні і всім відомі.

Чому душа залишає духовний світ і приходить у матеріальний? Щоб відповісти на це непросте запитання, потрібно зрозуміти природу душі і природу Бога, а також їхні взаємини.

Якщо коротко, то душа є невід "ємною частиною Бога, і в духовному світі вона природно служить Богові (Єдиному Цілому). Це можна порівняти з тим, як окремі частини тіла і його органи служать всьому тілу - це природний процес служіння в ім'я блага всього організму.

Але чомусь відбувається так, що в якийсь момент у душі виникає бажання жити не заради блага всього організму, тобто для Бога, а пожити для себе - заради власних задоволень і насолоди. Оскільки в духовному світі це неможливо, а всі бажання душі (за законами Бога) повинні бути сповнені, Бог і створив матеріальний світ.

Потрапляючи в матеріальний світ, душа забуває свою справжню природу (вічність, знання і блаженство), Бога і свої взаємини з Ним. Завдяки цій забудькуватості, вона може отримати бажаний досвід - жити для себе. Для душі це ніби відчути себе Богом, хоча й в ілюзорному світі. Ми потрапляємо в матеріальний світ, щоб отримати цей досвід, розчаруватися в ньому, і повернутися назад у світ духовний.

Сам матеріальний світ містить унікальний механізм виходу з нього, і цьому механізм називається «розчарування і страждання». Розчарування ми отримуємо постійно, оскільки в матеріальному існуванні немає справжнього щастя, до якого так прагне душа, а швидкоплинними задоволеннями душа не може задовольнитися, оскільки її справжня природа - вічність, знання і блаженство (і тільки це може принести душі задоволення).

Що стосується страждань, то їх теж предостатньо в матеріальному існуванні, і це не тільки чотири перерахованих вище. Також страждання можуть спричиняти інші істоти, природні стихії та катаклізми, а також наша карма (результати минулих вчинків).

Коли душа підходить до повного розчарування і втрачає інтерес до матеріальних «благів», у неї також зникає матеріальна концепція життя - ідея і бажання жити для себе. Це дуже сприятливий момент для того, щоб почати цікавитися позамежним, вивчати езотерику і мудрість про природу душі і Бога, займатися самопізнанням і самовдосконаленням.

Таким чином людина пізнає, що матеріальне існування - це хвороба, а духовна практика - це лікування, яке забезпечує повернення душі в духовний світ.

Життя людини призначене для самоусвідомлення, і пізнаючи себе, свою справжню природу, вона отримує можливість повернутися в духовний світ, де немає страждань, де вона перебуває в гармонії, вічності, щасті і знанні - тільки це може принести душі повне задоволення. Ніщо в матеріальному світі не зможе замінити цього.