Правда про Бога і релігію

Правда про Бога і релігію

Є й такі, хто скаже: Бути Богом означає бути єдиним гідним поклоніння; Отже аналіз поняття «Бог» вимагає від нас встановити з повною ясністю, а що ж це таке - «бути гідним поклоніння». З іншого боку, хтось може думати, що поняття «Бог» - це просто поняття тієї істоти, якою б вона не була, яка в чиємусь улюбленому священному тексті виявилася представленою в ролі верховного владики всього сущого. Коли слово «Бог» вживається в якості імені, воно є простою вказівкою на конкретну особу і нічого не говорить про те, що ж собою являє ця особа. Бути Богом - значить бути цією особистістю і не більше того, а щоб з'ясувати, яка вона, що вона собою являє, нам потрібно придбати відомості про цю конкретну особу. І навпаки, якщо і коли слово «Бог» використовується як звання, ми можемо багато чого дізнатися про те, що таке Бог, через простий аналіз нашого уявлення про ті функції, які пов'язуються з терміном «Бог». Релігія існує давно, також довго, як існує людство. Своєрідні релігії існували в стародавньому світі у вавилонян, єгиптян, євреїв, греків, римлян та інших народів. За визначенням, релігія - це особлива сторона духовного світу, головна ознака якої - віра в надприродні сили і істоти. Та ну його, це визначення! Я вам відкрию, що релігія починається там, де закінчується здоровий глузд. Тому релігійна віра незмінно пов'язана з поклонінням святиням, божествам, служінням їм за допомогою особливих, віруваннями встановлених сакральних дій-ритуалів. Релігійна віра і ритуали становлять органічну єдність, без якої не може бути релігії. Вірування, специфічні для кожної релігії, складають їхнє духовне ядро. Все інше в них - здійснення цього духовного, ідеального початку. Для більшості вірувань характерно багатобожництво, політеїзм, але деякі, особливо розвинені релігії, відрізняє монотеїзм. Бог у них виступає як верховна, над світом піднесена істота, творець і управитель світобудови. Будь-яка релігія вважає саме себе єдиним справжником, а всі інші - вигадкою. Але оскільки вона не в змозі чогось пояснити ні в основах Творіння, ні в будові світобудови і ні в людській природі, то виявляється в глухому куті також як і її сестри, інші релігії.


Частина друга. Чому у людства так багато релігій?

Чому людство має так багато релігій? Та тому, що релігія - це ідеальний засіб підпорядкування людських мас і управління ними. І оскільки всі народи різні, володіють різним менталітетом, мовою, властивостями, то і релігії у них відповідно різні. Ну як ще можна керувати людьми, як стравлювати один з одним цілі народи, якщо, не об'єднавши їх в стада, слухняні вигаданим ідеалам і принципам їх пастухів? Так пастухи, воюючи один з одним, чужими руками проводять розділ територій, збагачуються і знову обіцяють кожен своєму стаду мир і процвітання в цьому житті, і вічну насолоду і спокій в житті загробній. А чому б і ні? Все одно ніхто це спростувати не зможе. І тут вже у кого скільки вистачить уяви, розписують райський світ, та так, що і Голлівуд позаздрить. І якщо життя у людей важке і погане, так вже хоч після смерті нехай у них все славненько буде!.. Здавалося б, кожна овечка могла б і запитати: а навіщо мені-е-е-е власне мучитися в цьому житті, відразу віддам кінці і буду насолоджуватися в раю! Та не тут-то було, адже якщо вона так піде, віддавши кінці без згоди пастуха, так і райське життя втратить. А якщо питання почне ставити про світобудову і справедливість, то інші овечки її швидко розуму навчать! Ось і змушена наша овечка страждати і мучитися, несучи на свій шиї тягар рабства, беззаперечно виконуючи волю пастуха. До яких пір? Та поки копита не відкине, сама чи за наказом пастуха, освячуючи, мовляв, ім'я Всевишнього. Ну, це так треба значить, всі ми смертні мовляв, вдень раніше, вдень пізніше... Та яка різниця?

Частина третя. Яка правда про Бога?
З релігією розібралися. Яка ж правда про Бога? Забудьте про релігію, про всі поняття про Бога які ви коли-небудь чули, очистіть свої розум і серце від всіх стереотипів і визначень, сядьте зручніше і приготуйтеся почути щось, чого ви не очікували!.. Тоді поїхали.

Ніякого Бога в якості вищої всемогутньої всесильної досконалої істоти немає, і бути не може, його не існує! У будь - якому розумінні Бога не Творця, а створіння чи істота. Чому? У Всесвіті, як і у будь-якого Творіння, є Творець. Наш Всесвіт, все Світобудова живе і підкоряється різним законам, і в першу чергу законам простору і часу. Значить його Творець - поза простором і часом, оскільки їх і створив, тобто Він трансцендентний. Все в нашому Всесвіті побудовано на енергії, тут можна говорити не тільки про матеріальний бік Всесвіту, але і про його духовну сторону, і в нашому розумінні їй немає меж. Отже, її Творець нескінченний. Причому Його нескінченність багаторівнева, яка також нескінченна. Що означає нескінченність? Нескінченність означає абсолютну незбагненність і недосяжність. А тепер увага!!! Як тільки ми вводимо поняття Бога, ми починаємо формулювати це поняття, тобто ставимо безмежному кордону, робимо нескінченне кінцевим. Ось і отримуємо створення або істоту замість Творця. Нам неможливо осягнути або навіть визначити нескінченне, безмежне, вічне, і навіть обговорювати Його безглуздо! Тепер краще стане зрозумілим вираз: у кожного народу свій бог, а можна і додати: свій бог є у кожної людини, і у всіх людей вони різні. Але проблема в тому, що вони не боги, а персонажі, або істоти, або створення, або плоди людської уяви. Все сказане вірно і для матеріального Всесвіту, і для духовного Всесвіту, і для нескінченного числа Всесвітів інших рівнів. Саме тому ми маємо справу не з самим Богом, а з Його проявами. Кажучи: Бог Великий, треба мати на увазі прояв Його величі, кажучи: Бог Страшний, треба мати на увазі прояв Його гніву, кажучи ж: Бог Милосердний, треба мати на увазі вияв Його милосердя, і так далі. Таким чином ми можемо констатувати п'ять фактів про Бога: існування Бога, Його першопричинність, Його вічність, Його безмежність, Його незбагненність.