Молитви про самогубців

Молитви про самогубців

Зазначене правило святого Тимофія Александрійського було спрямоване проти відпадлих членів Церкви. Проте в даний час велика частина тих, хто наклав на себе руки, це люди охрещені, але не отримали ні церковного виховання, ні церковного окормлення. Вони переривають своє життя не внаслідок свідомого протистояння Богові і Церкві, а будучи «поза розумом», хоча це не зафіксовано медичними свідоцтвами. Священику, який не знав померлого в його житті, неможливо вирішити, як ставитися до такої смерті, а родичі і близькі самогубці, зустрічаючи відмову священика здійснити відспівування, ще далі відходять від Церкви, не отримуючи втіхи.


Окрім вчинення запропонованого чину родичі та близькі можуть взяти на себе, з благословення духівника, келейне читання молитви преподобного старця Льва Оптинського. Найбільше таким померлим допомагає роздача милостині за них і побожне життя їхніх рідних і близьких.

Молитва преподобного Льва Оптинського для келейного читання

В основу молитви за самогубців покладено випадок, що стався в Оптиній пустелі. Одного разу до Оптинського старця Леоніда (у схимі Льву, який помер 1841 року), звернувся учень у невтішному горі про загиблого батька-самогубця, з питанням, чи можна молитися за нього і як. На що старець відповів: Вручай як себе, так і долю батька волі Господньої, премудрою і всемогутньою. Молися Преблагому Творцю, виконуючи тим обов'язок любові і обов'язки синів, за духом чеснотливих і мудрих так:

Стягни, Господи, загиблу душу раба Твого (імярек): аще можливо є, помилуй. Невидимі долі Твої. Не поставь мені в гріх молитви цієї моєї, але нехай буде свята воля Твоя.

Молись же просто, без випробування, зраджуючи серце твоє в правицю Вишняго. Звичайно, не було волі Божої на таку сумну смерть батька твого: але нині він абсолютно у волі Могутнього і душу і тіло вкинути в печь вогняну, Який і змиряє і висить, мертвить і живить, низводить у пекло і зводить. При цьому Він настільки милосердний, всемогутній і люблячий, що добрі риси всіх земнородних перед Його височайшею благістю - ніщо. Для цього ти не повинен надмірно сумувати.

Ти скажеш: «Я люблю мого батька, чому і сумую невтішно». Справедливо. Але Бог без порівняння більше, ніж ти, любив і любить його. Отже, тобі залишається дати вічну участь батька свого доброти і милосердя Бога, Який, якщо спокусить помилувати, то хто може противитися Йому? ".

Інший Оптинський старець, ієросхімонах Амбросій писав одній черниці: За церковними правилами поминати самогубцю в церкві не слід, а сестра і рідні можуть молитися про нього келейно, як старець Леонід дозволив Павлу Тамбовцеву молитися про батька його. Випиши цю молитву... і дай її рідним нещасного. Ми знаємо багато прикладів, що молитва, передана старцем Леонідом, багатьох заспокоювала і потішала і виявлялася дійсною перед Господом.

Про нашу вітчизняну подвижницю схимонахину Афанасії розповідає, що вона, за порадою Дивіївської блаженної Пелагеї Іванівни, тричі постилася і молилася по 40 днів, прочитуючи щодня по 150 разів молитву Богородиці Дево радійте за свого в п'яному вигляді повісився брата і отримала одкровення, що за її молитвою

Такі молитви слід творити тільки з благословення духівника, оскільки молитва за самогубців викликає нападки демонів. Якщо людина духовно слабка, священик не дасть благословення. Були випадки, коли, самовільно молячись за самогубців, впадали в багато гріхи - пияцтво, ігроманію, наркоманію "

Є історія, записана зі слів архімандрита Кирила Бородіна:

Один молодий чоловік, духовне чадо батюшки, через особисту драму скінчив життя самогубством. Сталося це в Ризі напередодні Нового року. Старець, провидячи духовний стан свого пасомого, не хотів відпускати його від себе, але той ослухався і поспішив на свято, де побачив свою подругу в обіймах іншого, після чого, піддавшись почуттям, повісився на паркані. Батько Кирило в розмові з батьком Віталієм Кондратовим розповів про цей випадок наступне:

- Бачу петлю, і годинник показує одинадцять. Я зрозумів, що станеться біда. Скільки я не запитував цього молодого чоловіка побути зі мною до одинадцятої години, він не погоджувався. Прийшовши в ресторан, він побачив свою кохану з іншим, після чого сталося страшне...

Батько Кирило говорив, що якби юнак не пішов на свято і затримався хоча б на одну годину, все могло бути інакше. Журись про нещасне, старець згадував сказані колись митрополитом Йосипом слова про молитву за самогубця. Міцний духом і досвідчений у духовній брані владика не радив навіть і дерзати на подібну молитву: "Можна спробувати, але помста буде страшна - все пекло підніметься. Я, наприклад, якось сам зухвалий на це, та й то ледве-ледве двадцять днів протримався. Більше ніколи не буду цього робити ". Але батько Кирило все ж зухвалий вимолити своє духовне чадо. Щоб біси не вдаряли його по обличчю, він клав на нього хрест, а для пом'якшення ударів навіть одягав ватники, в яких і проводив всю ніч, молячись за самогубцю і з великими труднощами стримуючи натиск бісовський. Помста дійсно була страшною: ніколи ще так сильно ворог не нападав на батюшку. Але батько Кирило тримався і на двадцятий день у тонкому сні побачив своє чадо з білою плямою на лобі. Це був духовний знак, щоб продовжувати молитву за нещасного юнака. На сороковий день юнак з'явився старцю вже весь світлий, завдяки йому, а батько Кирило був на той час ні живий ні мертвий. «Більше я ніколи не буду молитися за самогубця, - сказав старенький, - і нікому зі священства цього робити не раджу!»



Чин молитовної втіхи спільників живіт свій самовільно помер

Благословенний Бог наш:

Трисвяте по Отчі наш:

Алілуя, глас 6. Вірш 1: Господи, та не люті Твоїй викриєш мене ,/нижче гнівом Твоїм покараєш мене. Вірш 2: Помилуй мя, Господи ,/яко немічний есмь.

Тропарі: Помилуй нас, Господи помилуй нас:

Слава: Господи, помилуй нас:

І нині: Милосердя дверей:

Псалом 50-й.

І абіє антифон, глас 3:

Вірш: Помилуй нас, Господи, помилуй нас ,/яко помногу виконаємося зневаги (Пс. 122:3).

Отче Небесный ,/Любвеобильне, Человеколюбче ,/Милостив, милостив, милостив буди нам ,/о, вся Объемлющий/и всех Приемлющий! (Кондак прп. Романа Сладкопевця в Вел. Четв.).

Вірш: Промові божевільний у серці своєму: нести Бог (Пс. 52:1).


Отче Небесный ,/Любвеобильне, Человеколюбче ,/Милостив, милостив, милостив буди нам ,/о, вся Объемлющий/и всех Приемлющий!

Слава:

Коли, Судді, сядеш яко Благоутробен, і покажеш страшну Славу Твою, Спасе: о, який страх тоді, печи палаючої, всім, хто боїться нестерпного суду Твого! (Вел. Пік. Канон.Чт., п. 8, тр. 4).

І нині:

Не имамы иныя помощи ,/не имамы иныя надежды ,/разве Тебе, Владычице ,/Ты нам помози ,/на Тебе надеемся/и Тобою хвалимся ,/Твои бо есмы раби, да не постыдимся.

Господу помолимося.

Боже, помилуй.

Молитва

Владико, Господи, Милостивий і Людинолюбний, до Тебе волаємо: согрешихом и беззаконновахом перед Тобою, преступихом спасительныя Твоя заповеди и любви евангельския отчаявшемуся брату нашему (отчаявшейся сестре нашей) не явихом. Но не яростью Твоею обличи ны, ниже гневом Твоим накажи ны, Человеколюбче Владыко, ослаби, исцели сердечную скорбь нашу, да победит множество щедрот Твоих грехов наших бездну, и Твоя безчисленныя благости пучина да покрыет горькое слез наших

Їй, Ісусові Солодкий, ще молимося, подрікай рабом Твоїм, сродником живіт свій самовільно померлий, у скорботі їхня втіха і на милість Твою тверде сподівання.

Яко Милостив і Людинолюбець Бог єсі, і Тобі славу відсилаємо з Безначальним Твоїм Отцем і Пресвятим і Благим і Животворящим Твоїм Духом, нині і насно і на віки століть. Амінь.

Мудрість.

Пресвята Богородиці спаси нас.

Чесну Херувім:

Ім'ям Господнім благослови, отче.

Звичайний (малий) відхід.