Добро.

Добро.

Ісус казав: Отче. прости їм, бо не знають, що роблять.


Лку. гл. 23, ст. 33 - 34

2

Ніхто ніколи не втомлювався доставляти собі всілякі блага. Але ж найбільше благо, яке людина може собі доставити, це діяти відповідно до своєї вищої природи [Людська природа добра, адже ми створені за образом і подобою Божою! (7.04.2004)], а вища, божественна природа твоєї душі наказує тобі не втомлюючись робити добро іншим, як найвище благо для самого себе. [Робити добро іншим не альтруїзм, а вищий «егоїзм», адже цим ти робиш справжнє, єдине справжнє добро собі! (7.04.2005)]

Марк Аврелій

3

Плати добром за зло.

Талмуд

4

Чим помститися своєму ворогові? Намагатися робити йому якомога більше добра.

Епіктет

5

Перемагай гнів лагідністю, зло добром, скупого щедрістю, брехуна правдою.

Дхаммапада

6

Поводячись з ближніми так, як вони того заслуговують, ми робимо їх тільки гіршими. Поводячись з ними так, ніби вони кращі від того, що вони насправді, ми змушуємо їх ставати кращими.

Гете.

7

Відповідай добром за зло - і ти знищиш у злій людині все задоволення, яке вона отримує від зла.

8

Навчай своє серце, а не вчись у нього.

Буддійський вислів

Той, хто хоч раз відчув радість відплатити добром за зло, той ніколи вже не пропустить випадку отримати цю радість.

ТИЖНЕВЕ ЧИТАННЯ

ДОБРО

У світі зовнішньої природи, у рослин, у тварин немає ні добра, ні зла [Лев, що поїдає зебру, не злий!]; немає також цього і в живому, неосмисленому тілі людському. Грань ця, що відокремлює добро від зла, починається в душі Людини її здатністю усвідомлювати і розуміти. У душі людини з юних років йде безперестанкова боротьба зі злом. І там, і тільки там, у своїй душі, боротьба зі злом і властива людині, і плідна. [Ніякої зовнішньої боротьби!! Тільки боротьба з собою!!! (7.04.2005)] Боротьба ж зі злом поза цією областю і не властива людині, і непогана. Це саме і говорить заповідь Христа про непротивлення злу насильством. Заповідь про непротивлення злом злому, точно і ясно визначає місце для боротьби зі злом. Місце це - в самому собі.

Межі насильства для кожної розумної людини обмежуються своїм тілом, своєю плоттю, тому що в цьому насильстві духу над плоттю полягає робота і харчування душі. [Повернути тіло в рамки здорових потреб. (7.04.2005)] Інша людина, чужа плоть має свого однорідного господаря, і насильство, спрямоване на неї, не має розумного виправдання; воно не потрібне. Вчення про непротиву злому має саме цю саму мету - мету виявлення непотрібності насильства, спрямованого на іншого. [Ненасилля!]

Хто візьметься стверджувати, щоб людина сама, своєю волею, не могла керуватися сама в собі, щоб вона не могла розуміти і робити все те, що потрібно від неї для життя того світу, в якому вона живе? Стверджувати це - означає заперечувати дану Богом людину свободу життя, свободу врятувати себе або погубити, заперечувати свою розумну істоту, стверджувати це - означає заперечувати людину. [Людина = Розму + Свобода] Воля людини може простягатися за межі її істоти, але хто зважиться стверджувати, щоб вона була там необхідна? Хто вирішиться стверджувати, щоб у житті світу міг бути збиток від його людського особистого невтручання? Стверджувати це - означає говорити про недостатність волі Божої, означає заперечувати Бога. Мирське зло саме в тому і полягає, що люди простягають свою вовк? за межі своєї істоти, тобто ставлять свою волю на місце волі Божої. [Причина зла!] Святотатство це виявляється заповіддю про непротивлення злому.

Успіх виправдовує справу: переміг, так і прав; правда в перемозі. Така плотська, тварина, язичницьке розуміння про істину - поняття, за яким слово «істина» тільки порожній звук. "Що таке правда? Ось ужо повісять тебе з твоєю істиною! "- сказав Пилат. Але Христос бачить істину, і бачить її на протилежному кінці: правий переможений. Якщо ти особисто в боротьбі з людиною переміг силою, то знай, що не правий неодмінно ти, що істина не на твоєму боці. Правда в Божому переможеному, переможеному Богом, переконаний втілює в собі поняття про Боже панування - перше і основне поняття розумної істоти. Таке становище людини на землі, і єдиний шлях з цього на перший погляд сумного становища - це не противитися злому, не боротися з людиною, визнати себе назавжди переможеним заздалегідь, бути назавжди переможеним Богом, - шлях, який висвітлюється і возвеличується справжньою релігією, розумінням про життя людини.

Непротивлення, усуваючи боротьбу, звільняє ймовірність і можливість заспокоєння, звільняє поле для іншої, духовної взаємодії, в якому вже інші сили та інші інтереси. Покликання людини на землі, як це показано в Євангелії спокусою Ісуса від диявола і розмовою з Никодимом, саме в тому і полягає, щоб визволяти і вище всього звеличувати в світі людей божественну здатність усвідомлювати і розуміти, [Розум - головне в людині!] - звільняти і звеличувати цю розумну свідомість, цього Не противитися - значить пробуджувати, воскрешати сина Божого, воскрешати Христа; противитися - гнітити, розпинати Його. Людина - розумна істота. Благо розумної істоти - в торжестві і пануванні розуму. Для торжества ж і панування розуму необхідно насамперед заспокоєння пристрастей плоті. [Пристрасті приборкати. (7.04.2004) Подолати залежність. (7.04.2005)] І як в житті однієї людини, так і в суспільному житті народів ніколи не може утвердитися панування розуму на ґрунті пристрастей, гордості, суду, влади, насильства. Заповідю про непротивлення злому досягається здійснення в житті цієї аксіоми мудрості.

Розуміння і свідомість закладено Богом у душі всіх людей, [Розуміння = розуміння, розрізнення істини, належного. Свідомість = відображення в психіці, сприйняття реальності. (7.04.2005)] і Євангеліє вселяє цінувати це найдорожче. "Хто скаже братові своєму: «раку», підлягає суду, а хто скаже: "божевільний", підлягає геєні вогняній ". Тільки душі людські знаходять у свідомості і розумінні єднання і любов; у зовнішньому ж світі кожна істота любить сама себе найбільше решти світу. Заповідь про непротив злому, визначаючи місце для боротьби зі злом, руйнує питання вічного протиріччя між зовнішнім світом ворожнечі і ворожнечі і духовним світом єднання і любові і поєднує їх в одне царство Бога, як про це натхненно сказав Ісус Нафанаїлу: «Відтепер знищується межа між небом і землею, і сили неба будуть так само служити людині, як служать їй сили землі» (Ін. 1, 51).

Бука