Який бог у Єгипті був богом смерті

Який бог у Єгипті був богом смерті

У стародавньому Єгипті богом смерті вважалася Нефтида. Багато богів брали участь у ритуалі поховання тіла, супровід душі людини в підземне царство - Дуат і її подальшому перебуванні там. Богом царства померлих вважався Осіріс.

Богиня смерті

Богом смерті в стародавньому Єгипті була Нефтида. Вона уособлювала процес вмирання людини, супроводжувала його останні хвилини життя. Нефтиду завжди зображували поруч з Ісідою як помічницю і протилежність. Ім 'я її давньоєгипетською мовою звучить як Небетхет, що означає "пані обителі". Нефтида уособлювала неродючість, збитковість. Згідно зі збереженими текстами, Нефтида супроводжувала бога Ра вночі, тобто подорожувала з ним по загробному світу.

Боги, пов "язані з культом смерті

Функції одного бога часто переходили до іншого бога з появою останнього в культурі населення. Відомо, що в Мемфісі як цар підземного царства шанувався спочатку Анубіс. Але з приходом культу Осіріса частину своїх функцій Анубіс втратив. Через це не можна точно сказати, який бог у Стародавньому Єгипті був богом смерті. В один час і в різних містах, різні боги уособлювали одне і те ж.

У Мемфісі богом упокоєних душ шанувався Сокар, який служив стражем, що охороняв вхід у підземне царство. Представлявся у вигляді сокола. Тут же було місце шанування іншого єгипетського бога - Анубіса. Він вважався богом померлих, покровителем некрополей, який здійснював бальзамування, один із суддів царства мертвих. Що стосується іншої столиці Стародавнього Єгипту, то в Фівах шанувалася богиня Мертсегер, як покровителька некрополя, померлих людей і живих, які в силу своєї професії були змушені жити в "місті мертвих". Хентіментіу - бог померлих людей, що зображувався в облику чорного пса. Гентименту з давньоєгипетської мови перекладається як "Перший із Західних". Захід у Стародавньому Єгипті асоціювався із загробним світом. Місцем шанування Хентіментіу був Абідос. Пізніше ім "я цього бога стало одним з імен Осіріса. В Абідосі був ще один бог - Упуаут, який був пов 'язаний з вірою в загробне життя, належав до світла Осіріса. Осиріс - цар підземного світу, бог відродження і природи. Він один з небагатьох богів, які безпосередньо пов 'язані зі смертю. Більшість інших богів мали лише частину своїх обов "язків у загробному царстві. Наприклад, бог Той виконував роль судді і секретаря, записуючи слова людських душ і вирок Осіріса. Хоча Той шанувався і як бог мудрості, красномовства, науки. Бог Сепа був тісно пов "язаний з культом померлих, і його іноді з" єднували з образом Осіріса. Сепа представлявся в облику отруйної багатоніжки. Маат брала участь у суді над людською душею в загробному світі. Її перо клали на одну чашу терезів правосуддя, серце людини на іншу чашу. Якщо серце переважувало чашу, то душа вважалася грішною і Маат пожирала її.