Койот - луговий вовк в Америці

Койот - луговий вовк в Америці

Цю тварину називають по-різному: койот, луговий вовк, червоний собака, червоний вовк. Ацтеки дали йому ім "я" божественний собака ". Така велика кількість імен стосується хижака на території Америки. Койот не відрізняється великими розмірами, але в іншому це - справжній вовк.

Койот: портрет лугового вовка

 Койота відносять до сімейству псових. Він виглядає майже як звичайний вовк, але значно поступається йому за розмірами. Навіть найбільший "червоний собака" менше, ніж непоказний вовк:


  • довжина тіла тварини зазвичай не перевищує метра;
  • висота в холці - близько півметра;
  • вага коливається в межах від 7 до 21 кг.

Найбільший з червоних вовків важив 33 кг. А ось вовк цілком може важити 50-60 кг. Койоти, що мешкають у південній місцевості, відрізняються дрібнішими розмірами.

  У койота стоячі вуха і пухнастий хвіст. Густий і довгий хутро тварини має буре забарвлення. Можуть зустрічатися сірі і чорні вкраплення. В області черева хутро світліше. Кінчик хвоста рясно покривають темне волосся. У порівнянні з розмірами тіла ноги тварини можуть здатися невеликими. Морда койота і його лапи можуть мати червонуватий або коричневий відтінок. Пустельний койот світліший, ніж особини, які живуть у гірській місцевості. Забарвлення койота допомагає йому ховатися на тій місцевості, де він мешкає.

Загострена морда червоного вовка чимось нагадує за формою лисицею. На бігу койот тримає свій хвіст опущеним вниз під кутом приблизно 45 градусів, що відрізняє його від вовка.

Мешканці прерій

Койоти - мешканці американських рівнин. Вони зустрічаються практично по всій території США, в Канаді та Мексиці. Межі зони проживання лугового вовка обмежуються на півночі Аляської, а на півдні - Панамою. Рід, про який йдеться, включає в себе два десятки підвидів. Три з них мешкають у Центральній Америці. У Північній Америці койот займає приблизно таку ж нішу, як і шакали в Євразії.

 Луговий вовк дуже широко поширився Америкою за часів "золотої лихоманки". Койоти активно слідували за видобувачами золота, освоюючи нові території і не нехтуючи будь-якою здобиччю. Ці хижаки краще вовків пристосовані до існування поруч з людьми.

Червоний вовк вважає за краще жити на відкритих просторах: у пустелях і преріях. У лісах койота побачити можна дуже рідко. Останнім часом лугового вовка все частіше зустрічають на околицях великих міст. Там їх приваблюють звалища, де можна чимось поживитися.


Червоний вовк невибагливий у їжі. Це всеїдна тварина. Основний його раціон становлять:

  • бабаки;
  • суслики;
  • зайці;
  • кролики;
  • бродячі собаки.

Але голодний койот не порізає і дрібнішими тваринами, птахами або комахами. У раціон червоного вовка можуть входити миші, змії, ящірки. Влітку і восени койот із задоволенням їсть фрукти та овочі.

 Відомі випадки, коли койоти полювали на домашніх тварин. Відзначено факти нападу червоних вовків на людину.

Луговий мисливець

 Койот - відмінний мисливець. На полювання червоний вовк виходить поодинці або парами. Але якщо належить загнати велику здобич, хижаки часто збиваються в зграї. При цьому полювання йде в точності як у вовків - з розподілом ролей. Найактивніші койоти заганяють здобич і виводять її на зграю, яка вимотує нещасну жертву тривалим переслідуванням. Червоний вовк - дуже швидка і рухлива тварина. Він чудово стрибає. Довжина стрибка койоту цілком може досягати чотирьох метрів. Червоний вовк здатний досить швидко бігати, розвиваючи на коротких дистанціях швидкість до 60 км/год, а на довгих - до 40 км/год.

У полюванні койоту допомагають відмінне чуття і гострий зір. Койоти ведуть сутінковий спосіб життя, хоча цілком здатні полювати і в денний час.

Буває, що червоні вовки об 'єднуються для полювання з борсуками. Тут теж відбувається розподіл ролей. Борсук часто розриває нори, де живе видобуток. Койоту залишається лише наздогнати жертву і прикінчити її.

Дорослі особини зазвичай мають свої власні мисливські угіддя, центром яких стає лігво койоту. Межі своєї ділянки тварина мітить сечею. Дізнатися койота можна за характерним гучним виттям. Цим способом червоні вовки спілкуються між собою, підзивають самку, повідомляють, що знаходяться на чужій території, скликають сородичів для спільного полювання. Ночами американські рівнини постійно оголошують виття цих тварин - так вони відлякують чужинців. Вчені далеко просунулися в розшифровці звукових повідомлень койотів. У спілкуванні луговий вовк часто використовує не тільки виття, але також гавкіт, скулення і гарчання. Кожен звук відповідає певній емоції, він може виражати підкорення, покірність або гнів.


Є у койотів і вороги. Як правило, це пуми і вовки. Червоний вовк конфліктує з лисицями, оскільки ці два види конкурують за їжу. Людей луговий вовк практично не боїться, адже людина на койота не полює. З цієї причини, ймовірно, з 'явилися зафіксовані випадки, коли ці тварини нападали на велосипедистів і бігунів.

Життєвий уклад червоних вовків

Койоти, як правило, живуть парами, хоча можуть зустрічатися як одинаки, так і порівняно великі сімейні групи. У зграї цей звір збивається там, де койотів багато і є велика кількість їжі. Звичайний склад зграї - до шести особин обох полів. Двоє з них - батьківська пара, а решта - молодняк, який підростає. У полюванні призначення зграї - полювання на велику здобич, з якою койоту-одиначці не впоратися.

Сімейні пари у койотів відрізняються сталістю. Ці тварини можуть жити разом довгі роки, не виявляючи інтересу до інших партнерів.

Спарювання у койотів припадає на зимовий період - з січня по лютий. Самки червоного вовка відрізняються завидною плодовитістю: у виводці може бути до двох десятків цуценят. Однак у великих помітах майже завжди відзначається значний відсоток смертності: до року доживає не більше третини цуценят.

 Вагітність триває близько трьох місяців. Поява виводка на світ зазвичай відбувається в головному лігві сім 'ї. Але кожна сімейна пара має в запасі і кілька запасних притулків. Це можуть бути розщілини в скелях або нори. Звичайне лігво червоного вовка - нора. Їхні тварини, як правило, риють самі. Але цей хижак охоче селиться і в чужих оселях. Територія, яку вважає своєю і контролює доросла тварина, може мати діаметр до двох десятків кілометрів.


Завдання самця:

  • видобуток їжі;
  • охорона житла;
  • турбота про самку;
  • виховання потомства.

 Койот - уважний і дбайливий батько. Вихованням підростаючого покоління самець займається нарівні з самкою. Підростаючи, самці починають жити самостійно, а молоді самки нерідко залишаються з батьками. Койоти вважаються миролюбними і покладистими тваринами, вони ніколи не проявляють агресії по відношенню до членів свого сімейства.

 У природних умовах червоний вовк може прожити до десяти років і більше. У неволі койоти живуть ще довше. Відомий випадок, коли сімейна пара койотів жила в зоопарку 16 років.

Койот: міфи і легенди

    Койот здавна став персонажем міфів різних народів, що населяють Америку. Зазвичай цього звіра зображують проказником і шалуном. Він здатний на пакості - але не за шкідливістю характеру, а за своєю веселою подобою. Ось тільки нести відповідальність за свої пустощі койот не вміє.

  У міфології ряду північноамериканських племен червоний вовк уособлював божество, яке заступає воїнам, мисливцям і закоханим. Койота вважають великим чаклуном. Відомий міф, згідно з яким "божественна собака" створила людей з бруду, зробивши це абсолютно випадково, під час гри. У деяких індіанських племен койот вважався тотемною твариною, тому на нього не полювали.