Сизий голуб - найпоширеніша порода голубів. Міська форма цього птаха відома практично кожній людині. Неможливо уявити вулиці міст і селищ без польоту і воркування сизого голуба. Його можна зустріти на міських вулицях, у парках, скверах, площах, де обов'язково знайдеться бажаючий погодувати сизих голубів. Саме цього вони і чекають від людини, яка з розумінням і любов'ю ставиться до птаха.
Опис сизого голуба
Людина давно звикла до того, що поруч з її жилем обов'язково селиться сизий голуб, воркування якого на даху будинку асоціюється зі світом і спокоєм. Багато народів з давніх часів виявляли шану і повагу цьому птаху. У одних голуб був символом родючості, у інших - любові і дружби, у третіх - божественного натхнення.
Вид Сизий голуб відноситься до сімейству голубів і включає в себе дві основні форми, поширені практично по всіх континентах земної кулі.
Дикі сизі голуби, які живуть у природі, далеко від людини.
Дикі сизарі за своєю зовнішністю одноманітні і мають однаковий сізо-сірий окрас, що продиктоване умовами виживання і в цілях безпеки дозволяє злитися з усією зграєю.
Синантропні голуби, які проживають поруч з людьми.
У той же час, серед міських сизих голубів зустрічаються особи, які мають суттєві відмінності в фарбуванні оперення.
Вигляд
Серед інших видів голубів сизий вважається великим птахом, поступаючись за розмірами тільки вяхірю. Відрізняючись між собою за забарвленням, сизі голуби в іншому можуть бути однаково описані:
- довжина тіла сягає 30-35 см, розмах крил - від 50 до 60 см;
- маса може доходити до 380-400 г;
- забарвлення оперення - світло-сизий з металевим, зеленуватим або пурпуровим відливом на шиї;
- крила широкі і загострені до кінця, мають дві чітко виражені поперечні смуги темного кольору, а надхвостя - білого забарвлення;
- в області попереку знаходиться примітна світла пляма розміром близько 5 см, яка помітна при розкритих крилах птиці;
- ноги голуба можуть бути від рожевого до темно-коричневого кольору, іноді з невеликим оперенням;
- очі мають помаранчеву, жовту або червону райдужну оболонку;
- дзьоб чорний зі світлою восковицею біля його основи.
Міські сизі голуби більш різноманітні за кольором, ніж дикі. У даний час відповідно до колірної гами їх розрізняють 28 видів або морфів. Зустрічаються серед них сизі голуби з коричневими і білими пір'ями. Очевидно, це є результатом схрещення вуличних сизих голубів з одомашненими породистими голубами.
Зовні самця сизого голуба можна відрізнити від самки за більш насиченим забарвленням. Також сизий голуб дещо більший за голубку. Молоді птахи віком 6-7 місяців мають не таке яскраве оперення, як дорослі голуби.
Очі сизого голуба здатні відрізнити всі відтінки кольорів, які доступні людському оку, а також ультрафіолетовий діапазон. Голуб бачить «швидше» людини, так як його око здатне сприймати 75 кадрів в секунду, а людський тільки 24. Око сизого голуба не може бути засліпленим раптовим спалахом або сонцем завдяки сполучній тканині, що володіє властивістю своєчасно змінювати свою щільність.
Слух сизаря добре розвинений і здатний вловлювати звуки з низькими частотами, недоступні людському сприйняттю.
Зауваження! Якщо поспостерігати за міським сизим голубом якийсь час, то незабаром за поведінкою птаха можна навчитися судити про майбутні кліматичні зміни і наближення негоди.
Голос
Сизого голуба можна дізнатися по голосу - його воркування, яким він супроводжує своє активне життя, характерно для всього сімейства і розрізняється залежно від висловлюваного ним почуття:
- призовне воркування - найгучніше, що видається для привернення уваги самки нагадує виття "гуут... гууут ";
- запрошення до гнізда звучить так само, як призовне, але в момент підльоту самки доповнюється хрипом;
- голубина пісня на початку залицяння нагадує тихе курликаня, яке посилюється при збудженні самця і переходить у гучні звуки "гууурркруу... гуурркруу ";
- щоб повідомити про небезпеку, сизий голуб видає короткі і різкі звуки "грууу... грууу ";
- годування пташенят голубка супроводжує м'яким воркуванням, схожим на м'яукання;
- шипіння і поклацання видають пташенята голуба.
Насправді звуків, виданих сизими голубами, дуже багато. Голосова палітра змінюється залежно від періоду, стану і віку птиці. Розрізняти їх можуть тільки самі птахи і певною мірою люди, які вивчають голубів.
Рух
Дикий сизий голуб селиться в гірській місцевості, на скелях, у тріщинах або печерах. Він не звик сідати на дерево і не вміє цього робити. Міський сизий голуб навчився сідати на гілку дерева, а також на карниз або дах будинку.
Весь день голуб проводить у русі. У пошуках їжі він може здійснювати польоти на кілька кілометрів, відомий як відмінний льотчик. Дика особина може розвивати швидкість до 180 км/год. Одомашнені голуби набирають швидкість до 100 км/год. Злітає з землі сизий голуб дуже шумно, голосно плескаючи крилами. Сам політ у повітрі сильний і цілеспрямований.
Цікаві спостереження за рухом сизого голуба в повітрі:
- якщо потрібно загальмувати, то голуб розкриває хвіст «метеликом»;
- при загрозі нападу хижого птаха він складає крила і стрімко падає вниз;
- з'єднані зверху крила допомагають летіти по колу.
Своєрідний і крок птиці, коли вона пересувається по землі. Створюється враження, що сизий голуб киває головою при ходьбі. Спочатку вперед рухається голова, потім вона зупиняється і її наздоганяє тіло. У цей час відбувається фокусування зображення у сітківці нерухомого ока. Такий спосіб пересування допомагає голубові добре орієнтуватися в просторі.
Поширення птаха
Дикий сизий голуб живе на гірських і рівнинних територіях з рясною трав'янистою рослинністю і розташованими поблизу проточними водоймами. Він не селиться в лісових масивах, а надає перевагу відкритим ділянкам. Його ареал проживання проходив по Північній Африці, Південній і Центральній Європі, а також Азії. Нині популяції дикого сизого голуба сильно скоротилися і збереглися лише в деяких місцях, віддалених від людини.
Увага! Наукове дослідження геномної послідовності ДНК сизого голуба, проведене вченими Університету Юти в 2013 році, показало, що батьківщиною одомашненого сизого голуба є Близький Схід.
Синантропна, тобто супутня людині, сизий голуб поширений на всіх континентах, крім Антарктиди. Цих птахів можна зустріти в будь-якому куточку світу. Міський сизар селиться там, де є можливість безпечно гніздитися і прогодуватися в найважчі пори року. У холодні сезони дикий голуб спускається з гір в низини, а міський - ближче до людського житла і смітників.
Підвиди сизого голуба
Сизий голуб з роду голубів (Columba) сімейства голубиних (Columbidae) описаний багатьма дослідниками. У довіднику «Путівник по голубах миру» Девід Гіббс наводить класифікацію сизих голубів на 12 підвидів, які були описані в різний час вченими-орнітологами різних країн. Всі ці підвиди відрізняються інтенсивністю розмальовки, розмірами тіла і шириною смуги на попереку.
Вважається, що зараз у Східній Європі та Середній Азії (територія колишнього СРСР) проживають тільки 2 підвиди сизого голуба.
Columba livia - номінативний підвид, що населяє Східну і Центральну Європу, Північну Африку, Азію. Загальне забарвлення трохи темніше. В області попереку є біла пляма розміром 40-60 мм.
Columba livia neglecta - туркестанський сизий голуб, поширений в гірській місцевості Центральної Азії. Забарвлення оперення незначно світліше номінативного підвиду, на шиї більш яскравий металевий відлив. Пляма в області хрестця частіше буває сірою, рідше темною, а ще рідше - білим і невеликого розміру - 20-40 мм.
Зауважено, що синантропні сизі голуби, які проживають поруч з людиною в даний час, сильно відрізняються за фарбуванням від своїх сородичів, описаних орнітологами сотню років тому. Передбачається, що це є результатом схрещування з домашніми особинами.
Спосіб життя
Сизарі живуть зграями, в яких відсутня ієрархія, а поширене мирне сусідство. Вони не роблять сезонних міграцій, характерних для багатьох птахів, але можуть перелітати з місця на місце в пошуках корму. Дикі особини в холодний час спускаються з гір в долини, де простіше знайти їжу, а з настанням тепла повертаються додому. Міські голуби воліють перебувати на одному місці, періодично облітаючи територію площею в кілька кілометрів.
У дикій природі сизі голуби в'ють гнізда в розщілинах скель. Це робить їх важкодоступними для хижаків. Можуть також селитися в гирлі річок і на рівнинних місцях. Міські особини селяться поруч з людиною в місцях, що нагадують їм природні умови: на горищах будинків, у пустотах дахів, під балками мостів, на дзвіницях, водонапірних вежах.
Сизі голуби ведуть денний спосіб життя і активно рухаються в світлий час доби. Міські голуби здатні перелітати на відстань до 50 км від свого гнізда тільки в пошуках їжі. На такі польоти сизарі витрачають близько 3% своєї енергії. До настання сутінків вони обов'язково повертаються додому і всю ніч сплять, нахохлившись і сховавши дзьоб у пір'я. При цьому в обов'язки самця входить охорона гнізда, тоді як самка там спить.
Дикий голуб з побоюванням ставиться до людини і не дає їй можливості близько наблизитися, він відлітає завчасно. Міський пернатий звик до людини, чекає від неї годівницю, тому дозволяє підійти дуже близько і навіть їсть з його рук. Рідко можна побачити самотнього сизого голуба. Тримається сизий голуб завжди зграями.
Характерна для голубиної зграї особливість залучати своїх побратимів у місця, сприятливі для проживання. Роблять це вони під час гніздування і після нього. Вибравши зручне місце для будівництва гнізда, голуб зазиває туди не тільки голубку, але й інших голубів для поселення поруч і створення голубиній колонії, в якій він відчуває себе безпечніше.
Важливо! Місце для гнізда голуб вибирає таким чином, щоб бути подалі від ймовірних ворогів - собак, кішок, гризунів і хижих птахів.
Використовують вони також засилання розвідників у пошуках їжі. Коли таке місце знаходять, розвідники повертаються за іншими членами зграї. Якщо з'являється небезпека, то достатньо одному подати сигнал, як вся зграя моментально піднімається вгору.
Харчування
Сизі голуби є всеїдними птахами. Через невелику кількість розвинених смакових рецепторів у роті (їх всього 37, а у людини близько 10 000) вони несильно розбірливі у виборі продуктів харчування. Основний їх раціон становить рослинна їжа - насіння диких і культурних рослин, ягоди. Рідше голуби їдять дрібних комах, хробаків. Вид харчування залежить від місця проживання і того, що може запропонувати навколишнє середовище.
Синантропні особини пристосувалися поїдати харчові покидьки людини. Вони відвідують багатолюдні місця - міські площі, ринки, а також елеватори, смітники, де можуть без зусиль знайти собі їжу. Вага і будова тіла не дозволяють голубам схильовувати зерна з колосків, а тільки піднімати впали на землю. Таким чином, вони не завдають шкоди сільськогосподарським угіддям.
Зазначено, що птахи норовлять насамперед з'їсти великі шматки, оцінюючи їжу за розміром. Не соромляться вихоплювати шматок, розштовхуючи сородичів і налітаючи зверху. Під час годування вони пристойно поводяться тільки стосовно своєї пари. Харчуються сизі голуби в основному вранці і в денний час, з'їдаючи за один прийом від 17 до 40 г зерен. При можливості міський голуб набиває їжею свій шлунок до межі, а потім і зоб на запас, як це роблять хом'яки.
П'ють воду голуби не так, як більшість птахів. Сизарі занурюють клюв у воду і втягують її в себе, в той час, як інші птахи зачерпують дзьобом невелику кількість і запрокидають голову, щоб вода скотилася по горлу в шлунок.
Розмноження
Голуби належать до моногамних птахів і утворюють постійні пари на все життя. Перед тим як почати заманювати самку, самець знаходить і займає гніздове місце. Залежно від регіону та його кліматичних умов гніздування проходить у різний час. Воно може початися наприкінці лютого, а кладка яєць проходити протягом усього року. Але основний час для кладки яєць у голубів припадає на весну, літо і теплу частину осені.
Перед спарюванням проходить ритуал залицяння голуба за голубкою. Він усіма своїми рухами намагається привернути до себе її увагу: танцює, рухаючись поперемінно то в одну, то в іншу сторону, роздуває шию, розпускає крила, голосно воркує, робить хвіст віялом. Нерідко в цей період самець здійснює струмові польоти: голуб піднімається вгору, голосно плескаючи крилами, а потім планує, піднявши крила над спиною.
Якщо все це прийнято голубкою, то самець і самка проявляють увагу і ласку один до одного, чистять пір'я своєму обранцю, цілуються, що дозволяє їм синхронізувати свої статеві системи. А після спарювання самець робить ритуальний політ, голосно плескаючи крилами.
Гнізда виглядають безпідставними, недбало зробленими. Їх будують з невеликих гілок і сухої трави, які приносить голуб, а голубка має будматеріал на свій розсуд. Гніздування триває від 9 до 14 днів. Кладку з двох яєць самка здійснює з інтервалом у 2 дні. Висиджує яйця в основному голубка. Самець підміняє її з 10 ранку до 17 вечора в той час, коли їй потрібно підгодуватися і злітати на водопій.
Зауваження! Через 3 доби після кладки яєць у самки і самця відбувається втовщення зобу, в якому накопичується «пташине молоко» - перший корм для майбутніх пташенят.
Інкубаційний період закінчується через 17-19 днів. Проклевування шкаралупи триває від 18 до 24 годин. Пташенята сизого голуба з'являються один за одним з інтервалом о 48 годині. Вони сліпі і покриті рідкісним жовтуватим гарматом, місцями з абсолютно голою шкірою.
Перші 7-8 днів батьки годують пташенят пташиним молоком, яке виробляється в їх зобі. Це дуже поживний корм, за консистенцією нагадує сметану з жовтуватим відтінком і багату білком. Від такого харчування вже на другий день пташенята сизого голуба вдвічі додають у вазі. Годування молочком відбувається протягом 6-7 днів по 3-4 рази на добу. Потім батьки додають до молочка різні насіння. Починаючи з 10 дня від народження, пташенят годують сильно зволоженою зерновою сумішшю з невеликою кількістю зобного молочка.
Встають на крило пташенята вже через 33-35 днів після вилуплення. У цей час самка приступає до насиджування наступної партії яєць. Статева зрілість молодих голубів настає у віці 5-6 місяців. Середня тривалість життя дикого сизого голуба становить 3-5 років.
Взаємини з людиною
З давніх часів голуба шанували, як священного птаха. Згадку про нього знайдено в рукописах 5000-річної давності. У Біблії голуб присутній в історії про Ноя, коли він відправив птаха на пошук землі. У всіх релігіях голуб символізує мир.
Сизі голуби відомі як хороші листоноші. Багато століть люди користувалися їх допомогою, щоб доставляти важливі повідомлення. Допомагає голубам у цьому їхня здатність завжди знаходити дорогу додому, куди б їх не відвезли. Досі вчені не дали точної відповіді, як голуби це роблять. Одні вважають, що орієнтуються птахи в просторі по магнітних полях і сонячних променях. Інші стверджують, що сизі голуби користуються прокладеними людиною орієнтирами - наслідками своєї життєдіяльності.
Синантропні голуби звикли до людини і не бояться підходити близько, брати корм прямо з рук. Але насправді годувати голубів з рук не так вже й безпечно. Ці птахи можуть заразити людину десятком небезпечних для неї захворювань. Також пернаті є носіями близько 50 видів небезпечних паразитів. Ще однією проблемою, пов'язаною з міськими голубами, вважається те, що вони забруднюють своїм помітом пам'ятки архітектури та міські будівлі.
З давніх пір сизих голубів використовували, як сільськогосподарських тварин. Їх розводили для отримання м'яса, пуху, яєць, добрив. Ще століття тому голубине м «ясо вважалося ціннішим за м» ясо будь - якої іншої птиці.
Згідно зі статистикою, чисельність міських сізарів збільшується, а диких зменшується. Підходити до питання про спільне проживання людини і сизого голуба потрібно з розумінням. Пускати на самоплив це питання не слід. Допомога в годуванні вуличних сизих голубів і позбавленні від пташиних боліз
