Щоб полювання було вдалим, потрібно добре знати повадки і особливості, якими відрізняються різновиди диких качок.
Вигляд
Дикі качки тісно пов'язані з водою, про це говорять їхні повадки, спосіб життя і будова. Крила цього птаха підходять лише для невеликих перельотів, вони не широкі і досить короткі. Така форма крил оптимальна для пірнання, як і будова лап, передні три пальці яких з'єднуються плавальними перепонками.
Сімейство качиних не відрізняється особливо великими розмірами, середня вага дорослої особини від 500 до 2000 гр.
У більшості видів яскраво виражений статевий диморфізм в оперенні, який найбільш помітний в період створення пар - взимку і навесні. Після ліньки самці більш схожі на самок. У селезнів і холостих самок лінька проходить досить інтенсивно - птах навіть втрачає здатність літати на деякий час, втрачаючи одночасно махові і рульові пір'я. У самок з виводком лінька проходить набагато повільніше і не позбавляє їх можливості літати, а починається тільки після того, як оперуються каченята.
Харчування
Раціон цього птаха складається з водяних рослин, риби, комах, дрібних водних тварин - рачків і молюсків, яких він видобуває з води і з дна водойм. Що їдять качки дикі взимку і ранньої весни, коли стоїть лід і важко добути їжу з води? У цей час качки харчуються стеблями і насінням прибережних рослин. У теплу пору року в меню додаються плоди і ягоди зі зростаючих неподалік від водойм чагарників і дерев.
Качок можна назвати санітарами водойм. Завдяки тому, що птахи у великих кількостях поєднують личинок комарів, це суттєво знижує розмноження комах.
Розмноження
Дикі качки починають яйцекладку навесні, з квітня до травня. У день самка приносить по одному яйцю, після того, як набирається 8-12 яєць, самка сідає на гніздо і чекає, поки з'являться каченята. Насиджування триває в середньому 25-30 днів, вилуплюються каченята практично одночасно.
Переважно всі види диких качок гніздяться поодинці, влаштовуючи свої гнізда на землі. Лише мандаринки, крихали і гоголі гніздяться в дуплах дерев, пеганки мчать в норах, а огарі закопують яйця в землю. Північна качка звичайна гага в період гніздування мешкає в колоніях, які налічують до ста особин.
Практично всі види качок можуть підкидати яйця в чужі гнізда і, найчастіше, самки висиджують і свої, і чужі яйця. Про потомство дбають самки, і тільки у огарів і пеганки самці допомагають доглядати за пташенятами.
Місця проживання
Сімейство качиних вибирає для проживання місця поруч з водоймами. Ідеальними місцями є заболочені місцевості, протоки, затоки, озера і річки багаті прибережною рослинністю. Цей птах не селиться в тих місцях, де ніде сховатися. На швидких річках і водоймах з голими берегами цю птицю не зустріти.
Дикі качки швидко звикають до людей і охоче селяться біля міських водойм. Йдуть на контакт з людиною і із задоволенням приймають частування.
Перельоти
Качки - перелітні птахи, які мігрують слідом за кормом. З настанням холодів їжу добути стає все складніше і птиці, в пошуках їжі, знімаються з насидженого місця і починають міграцію, прямуючи на південь. Навесні зграї відправляються додому. Варто зауважити, що качки, що мешкають на екваторі і в південних широтах, теж мігрують, рятуючись від посухи і спеки.
Перельоти починаються після того, як молодняк став на крило, зміцнів і готовий до довгих польотів. У момент перельоту зграя рухається за ватажком, в чіткому порядку. Маршрути міграції проходять через місця, багаті їжею.
Об'єкт полювання
На території України та СНД зустрічаються різні види качок (близько сорока). Приблизно тридцять видів широко поширені, ці породи диких качок - об'єкт промислового і спортивного полювання.
Птиця сімейства качиних видобуток для мисливців не тільки через м'яса. Морська качка звичайна гага, наприклад, цінується за свій пух. Яйця пеганок і гоголів збирають у деяких регіонах, а яскраву мандаринку розводять у декоративних цілях.
Річкові види
Річковий різновид качок відрізняється високою посадкою у воді і піднесеним над водою хвостом. У пошуках їжі вони не пірнають, а лише занурюються у воду наполовину, залишаючи хвіст над поверхнею води. Злітають практично вертикально, без розбігу. У польоті різниця з пірками особливо помітна через довшу шию, хвіст і крила. Стрій у зграї тримають рідко.
Широконоська
Виділяється розширеним лопатоподібним дзьобом. Літає дещо незграбно і нешвидко, злегка схиляючи голову вниз. Селезні дуже красиві: на тлі білої грудки виділяються темно-зелена голова і шия, бока і черевець - руді. Блакитні спереду крила і яскраво-зелене «дзеркальце». Самки рижувато-коричневі. Лапи у птахів яскраво-помаранчеві. Вважаються найбільш безтурботними з річкових видів.
Кряква
Качка дика кряква знайома всім мисливцям, це найбільший річковий вигляд. Навесні у селезня смарагдово-зелена голова, білий нашийник, коричневі грудки і сіре тіло. Самець світліше самки. Ноги у крякви помаранчеві, дзьоб жовтий. У самців довша шия, голову вони тримають високо піднятою.
Чорна кряква
Ареал проживання - південь Далекого Сходу і Сибір. Розмірами не відрізняються від крякви звичайної. Особливість її в тому, що селезні не відрізняються від самок, оскільки не мають шлюбного забарвлення. Виділяються чорними дзьобами з жовтими плямами на вершині. У польоті добре видно білі плями на крилах.
Шилохвість
Досить велика качка, самці більше самок, з довгою шиєю і хвостом, схожим на шило, через що птах і отримав свою назву. Задня частина і голова бурого кольору. Інша частина шиї, зоб і низ тіла яскраво-білого кольору. Самка - сіренька.
Чирок-свистунок
Качка чирок - найменша серед річкових качок. У самця коричневато-червона голова з широкою смугою зеленого кольору від очей до потилиці. Самка сірого кольору. У сутінках самця можна відрізнити по білій смузі на плечі і білуватою ділянкою гузки між закінченням хвоста і черевцем.
Чирок-тріскунок
Цей вид живе в лісовій смузі. І у селезня, і у самки великі «дзеркальця» зеленого кольору, більш яскраво виражені у самців. Влітку самець відрізняється від самки сіро-блакитним верхом крил і плечима.
Мармуровий або вузьконий чирок
Ареал проживання - Середня Азія і узбережжя Каспійського моря. Середня вага 500 грн. Оперення сіро-коричневе, більш світле на черевці, однакове у самок і самців. Дзьоб сірий, ноги буро-коричневі. Самець відрізняється невеликим хохолком на потилиці і світлими плямами навколо очей. Часто сідають на гілки кущів і дерев, що ростуть біля води, на відміну від інших видів чирків.
Сіра качка
Птах більший за чирку, сірувате забарвлення. Самець відрізняється від самки сизуватими крилами і більш світлим оперенням. Шлюбний наряд у самця: рижувата головка, біла смужка від очей до потилиці. У самки досить довгий дзьоб з білою плямою збоку. У темряві селезня можна відрізнити від самки частим підняттям голови разом з виданим тріскучим звуком.
Свиязь
Птах середнього розміру, виділяється яскраво-білим черевом і коротким дзьобом. Голова у селезня рыжеватая, лоб желтовато-золотистый, каштаново-рыжая грудка. Самка люті дуже схожа на сіру качку, відрізняється від неї темно-бурими «дзеркальцями» на крилах.
Селезень видає різкі звуки, схожі на свист, а голос самки схожий на карканя.
Касатка
Ареал проживання - Далекий Схід, Східний Сибір і Камчатка. Середня вага - 800 грн. У касатки чорний дзьоб, сірі ноги з темними перепонками. Самка схожа на крякову качку, відрізняється кольором ніг і дзьоба. У самця навіть влітку зберігаються яскраві «дзеркальця» на крилах. Голос чимось нагадує посвист кроншнепа.
Крохалі
Качка крихаль відрізняється від інших видів вузьким дзьобом, що закінчується вигнутим до низу коготком. По краях дзьоба розташовані загострені рогові зубчики.
Великий крихаль
Цей вид живе в лісовій зоні. Вага сягає двох кілограмів. На голові подовжені пір'я, що утворюють у самки широкий подвійний хохолок. «Дзеркальця» білого кольору, дзьоб червоний, ноги - помаранчеві. Влітку самця можна відрізнити по білих пір'ях на крилах. Коли птаха, що летить, змахує крилами, вона видає звуки, схожі на свист.
Середній крихаль
Для проживання вибирає північні частини лісової зони. Важить близько кілограма. Дзьоб червоний, ноги червонувато-оранжевого кольору. На потилиці розвинений подвійний хохолок. Влітку самці відрізняються темною спинкою.
Лусковий крихаль
Рідкісний вид, що зустрічається лише на півдні Далекого Сходу. Зовні схожа на середнього крихала. Відрізняється меншими розмірами, сірим дзьобом і широким хохолком, більш розвиненим у самок. Влітку у самця на потилиці залишаються білі плями.
Ніркові
Підсімейство качок має категорію - ніркову качку. Свою назву вони отримали за спосіб добування їжі - за допомогою пірнання. Ця північна качка мешкає в Північній півкулі, найбільша популяція - в Північній Америці. Ніркові качки розділяються на кілька видів: мармурові чирки, нирки, чорнеті та рожевоголові качки. Всі види, крім чирків, мають барвисте, яскраве оперення і ефектно виглядають на тлі ландшафту.
Мармуровий чирок
Середня вага дорослої особини 600 грн. Самка і самець однаково пофарбовані. Оперення сірувато-буре зі світлими плямочками. Коли птах на воді, у нього піднесуть хвіст. Мармурові чірки пірнають досить глибоко, іноді сідають на дерева. Для життя вибирають водойми з тростиною і чагарниками по берегах. Ареал проживання - Росія, Індія, Азія, Іспанія.
Нірки
Ниркова качка середніх розмірів, володіє укороченою шиєю і великою головою. На воді сидить низько, годуються, в основному, пірнаючи. Качка нирок невеликого розміру, середня вага - 900 грн. Самка схожа на сіру качку, у самця яскрава голова і світла грудка. Самці крупніше самок і більш яскраво пофарбовані. Виділяється червоноглаза ниркова качка, червононосий і пампасний нирок.
Ареал проживання - помірний кліматичний пояс, переважно тайгу і лісостепу України.
Чорнеті
Чорнеті зовні нагадують нирків, це простежується в назві деяких видів. Коренасті птахи невеликого розміру з великою головою на короткій шиї. Дзьоб біля чорнеті сірий або чорний, ноги зі шкіряними перепонками, темно-сірі. У всіх підвидів є світла смуга на крилах. На сушу чернеті виходять рідко, більшу частину часу проводять на воді. При пірнанні можуть занурюватися наполовину або повністю.
В Україні зустрічається п'ять видів: чорніти морська, хохлата, червоноголовий, берів і білоглазий нирок. Прольотом в Україну буває американський нирок.
Ще види: довгоносий червоноголовий, мадагаскарський, австралійський нирок, мала морська, новозеландська і ошийникова чорніти.
Рожевоголова качка
Рожевоголова (червоноголова качка) неофіційно зарахована до вимерлого вигляду. Останню живу особину бачили більше сімдесяти років тому. Орнітологи безуспішно намагаються знайти цей вид. Деякі з них вважають, що цей птах мешкає в недоступних болотах на півночі М'янми.
Відео
Ще багато цікавої інформації про різновиди диких качок ви знайдете у відео-роликах нижче.
Дикі качки - найпоширеніші птахи на території України та СНД. Усі їхні види є водоплавними, тому мешкають на різних водоймах. Качки мають багато спільного, але у них є й суттєві відмінності один від одного.
Ці птиці є предметом полювання практично у всіх регіонах, а деякі вже давно одомашнені і застосовуються для отримання яєць, м'яса, пуху, для використання в якості підсадних.
Загальні риси і повадки диких качок
Всі породи диких качок живуть поблизу води, проводять у водоймі більшу частину часу, їдять в природі одну і ту ж їжу. Тому будова тіла, особливості поведінки у птахів схожі. Розмір крил допомагає їм здійснювати тривалі перельоти. Є перепінчасті лапки для зручного плавання, маневрування у воді, виринаючи на поверхню.
Самець і самка качок частіше виглядають по-різному: колір оперення розрізняється, особливо восени і навесні, в період, коли тварини розмножуються. Але при линьці птахи обох підлог схожі один на одного, адже пір'я випадають рясно, та й шлюбний період вже закінчено. Часом качки навіть не можуть літати через втрату махових, рульових пір'їв. Дещо повільніше ліняють самки, які виховують каченят.
Їжа диких качок
Спосіб життя качок передбачає постійний пошук їжі. У дикій природі качки звичайних річкових порід їдять переважно рослинну їжу. Якщо вдалося зловити живу качку для розведення, її меню можна збагачувати і тваринним кормом. Багато пірнів і річкових качок з задоволенням споживають хробаків, комах, планктон.
Часто качки харчуються травою, викопаними корінцями, водними рослинами. Зелень у раціоні важлива для організму птахів, вона запобігає розвитку хвороб ЖКТ. На дні водойми багато птахів легко знаходять молюсків, ракоподібних. Крихалів приваблює морська риба невеликого розміру. Багато качок втягують воду, проціжуючи і затримуючи корм.
Річкові види качок
Річковий різновид качок має загальну характерну особливість: птахи високо сидять на воді, піднімаючи хвостик. Вони трохи занурюються у воду в пошуках їжі, не пірнаючи глибоко. Зліт річкових качок вертикальний, без розбігу. Вони мають довшу шию, ніж ніркові, хвіст, крила також набагато більша.
Широконоська
Качка-широконоска має дуже широкий ареал поширення. Її легко відрізнити від сородичів по широкому дзьобу, що помітно з назви. Опис качки такий:
- довжина тулуба - 50 см;
- вага - близько 1 кг;
- фарбування дзьоба селезня - чорна, самки - бурая;
- місце проживання - степи, заливні луки, безлісні острівці.
Селезень даної породи дуже красивий. Голова темно-зелена, має перламутровий відлив, тіло біле, бока руді, спинка чорна. Самка пофарбована набагато простіше - вона сіро-коричнева. Водойма може повністю годувати широконосок: вони їдять рослинність, комах, що мешкають на поверхні води, на мілководді. Період розмноження припадає на квітень-червень, після самка займається висиджуванням яєць, а селезінь залишає її. Цей вид качок дуже обережний, полювання на них ускладнене.
Кряква
Серед крякв є кілька різновидів, описані навіть вже вимерлі птахи (наприклад, маріанська). Звичайна кряква найбільш любима мисливцями. Вона широко поширена в Сибіру, європейській частині України. Зимують крякви в різних місцях - від узбережжя Західної Європи до Балкан, дельти Нілу. Деякі качки ведуть осідлий спосіб життя, наприклад, у Підмосков'ї, Гренландії є свої власні популяції. Мисливський сезон починається в березні, до цього часу всі птахи вже повертаються на батьківщину. Другий сезон настає восени, коли птахи жирують на болотах.
У селезнів міцне тіло довжиною до 50 см. На шиї є біла окантовка у вигляді кільця. Шия, голова селезнів смарагдова, самки не наділені такою красивою вставкою. Уточки зазвичай набагато менші за розміром, бурі з строкатими вкрапленнями. Гніздяться качки з квітня, будуючи будиночки в камінці, там же висиджує каченят. Самці ж у цей час дуже безтурботні, можуть близько підпускати до себе мисливців. Молодняк росте швидко, і до жовтня-листопада також годиться в якості дичини.
Чорна кряква
Цей підтип крякв був нещодавно виділений вченими із загальної групи. Вони живуть від Далекого Сходу до Сибіру, теж є водоплавними, відносяться до річкових. За вагою, довжині нагадують звичайних крякв, але мають жовті плями внизу дзьоба. Селезні однакові з качками, різниці в оперенні немає. Під час польоту у птахів можна помітити білі плями на крилах.
Інші ознаки чорних крякв:
- довжина крил - 24-29 см;
- вага - 0,7-1,5 кг;
- самці крупніші за самок;
- спинка темно-бурая, має руді строкати, бока - світліше, низ - брудно-білий, груди - трохи темніші;
- голова - риже-бурая, від потилиці до дзьоба є світлі смужки.
Шилохвість
Качка-шилохвість також поширена в Європі, Україні, тільки полярна зона не може похвалитися її появою. Селезні - великі, у них щільна статура, розмір - до 60 см, вага - близько 1 кг. Уточки - менше, до 50 см завдовжки. Самиці - більш непримітні, світло-сірі, мають темні крапинки. У селезня голова кавова, шия біла, вгору до потилиці піднімається світла смужка. Тіло - сіре, хвіст - шилоподібний (він дав назву виду). У польоті шилохвість свистить, такий звук видають крила. Для гніздів'я птахи вибирають сухі відкриті місця.
Чирок-свистунок
У групі чирків ця уточка посідає найбільше місце за чисельністю. Назву чирок-свистунок отримав через особливі звуки, які він видає («чірк-чірк»). Розмір качки - невеликий (35 см максимум), крила - загострені, що дозволяють помити вертикально вгору. Свистунок - птах з короткою шиєю, з великою головою.
У період розмноження свистунок-самець дуже привабливий - має яскравий забарвлення, смарагдову смужку на голові. Після ліньки самці стають такі ж, як самки - сіро-коричневими, бляклими. При танцях у шлюбний період чірки часто і сильно свистять.
Чирок-тріскунок
Від попереднього побратима чирок-тріскунок відрізняється білою смугою на голові. Качка цього виду - дрібна, до 34-40 см, важить всього 300-500 г, розмах крил - до 69 см. Голова селезня - темно-бурая, низ тіла - шоколадний, має білі строкати. Верх - темно-оливковий з сірим відсвітом, хвіст - бурий. Самка - однотонна, темно-б
