Як заборонити доступ

Як заборонити доступ

На відміну від файлової системи FAT32, система NTFS пропонує більш просунуті рішення для розподілу прав доступу користувачів до тек і файлів операційної системи.

Інструкція

1. У файловій системі NTFS (New Technology File System - "файлова система нової технології") безпека ОС забезпечується на рівні файлів. Для цього в кожному фолдері будь-якого з розміщуються спеціальні списки контролю доступу (ACL - Access Control List). У них перелічено групи користувачів і окремі користувачі, яким доступ до цієї теки в цілому або до конкретних файлів у ній дозволено. Там же перераховані дії, дозволені цим групам або користувачам. Операційна система має режими детального та спрощеного керування списками ACL. Переключення між режимами здійснюється виставленням позначки "Використовувати простий спільний доступ до файлів" у налаштуваннях ОС.Чтоби заборонити доступ до файлів будь-якої теки вашого комп 'ютера, спочатку в головному меню (кнопка "Пуск"), в розділі "Параметри" виберіть "Панель керування". На панелі, що відкрилася, запустіть "Властивості теки", перейдіть на вкладку "Вигляд" і вимкніть (знявши галочку) параметр "Використовувати простий загальний доступ до файлів". Зафіксуйте зміну, натиснувши кнопку "OK".дисківкомп 'ютера


2. Тепер відкрийте провідник Windows подвійним клацанням на іконці "Мій комп 'ютер" або поєднанням клавіш CTRL + E і перейдіть до теки, доступ до якої необхідно закрити.

3. Клацніть правою клавішею миші та виберіть пункт "Спільний доступ та безпеку" у контекстному меню. Ця дія відкриє вікно властивостей теки на вкладці "Доступ". Якщо ви бажаєте заборонити доступ до мережі, поставте позначку "Скасувати спільний доступ до цієї теки".

4. На вкладці "Безпека" цього ж вікна властивостей теки перелічено користувачів і групи користувачів. Ви можете у деталях налаштувати права кожної групи або користувача - від повної заборони доступу до вмісту теки, до абсолютних та ексклюзивних прав на будь-які дії з файлами. Для цього виділіть у верхньому списку потрібного користувача (або групу), а в нижньому ставте позначки в колонках "Заборонити" або "Дозволити" навпроти відповідного виду дій. Після завершення редагування прав користувачів зафіксуйте зміни натисканням кнопки "OK".