Перші весняні птахи: опис

Перші весняні птахи: опис

Коли все навколо покривається снігом, а з рослин опадають останні листя, тваринам доводиться туго. Найкраще зі скрутним становищем справляються птахи - більшість з них просто відлітає туди, де тепло і багато їжі. У цій статті ми підготували для вас опис і фото весняних птахів. Давайте дізнаємося, хто з них першим прилітає після довгих місяців зими.

Перелітні птахи

З настанням холодів, коли доступ до корму і відкритої води обмежений, неймовірною перевагою є наявність крил. З їх допомогою птахи здатні долати тисячі кілометрів, перечікуючи зиму в більш комфортних умовах.


Сезонні міграції підходять не всім. Наприклад, горобці не здатні триматися в повітрі довше 15 хвилин і просто не виживуть у дальній дорозі. Крім них, у наших краях зимують ще приблизно 70-80 видів птахів: синиці, ворони, голуби, снігури, сови, сойки, тетерева, глухарі, куріпки, клести, свиристелі, рябчики, дятли.

Перелітні, або весняні, птахи гірше пристосовані до холодів і не можуть знайти їжу серед снігу та льоду. Зимувати вони відправляються в більш теплі регіони. Вони переміщуються в південні країни, на острови, або на береги океанів, які омиваються теплими течіями. Там вони не гніздяться, і щоб обзавестися потомством, по весні повертаються на рідні землі.

Весняні птахи летять зі швидкістю 30-80 км/год, долаючи величезні відстані. Періодично вони зупиняються, щоб накопичити сил. Навколоводні види можуть літати в будь-який час доби, зозулі ж - переміщуються тільки вночі. Вдень зазвичай літають ластівки і стрижі.

Весняні птахи: назви та основні факти

Механізм пернатих віками формувався. Сьогодні їхні міграції відбуваються за чітким графіком і тільки за конкретними маршрутами. Раніше всіх зазвичай відлітають комоядні, так як їх видобуток теж поспішає сховатися на зиму. В останню чергу будинок залишають водоплавні і хижі птахи.

Перші весняні птахи можуть з 'являтися вже наприкінці лютого або на початку березня. Але розклад перельотів у одного і того ж виду може бути різним, оскільки залежить від конкретного місця проживання. Пернаті на Крайній Півночі відбувають раніше, а прилітають пізніше, ніж ті, які живуть південніше.

Найбільш ранніми є граки і трясогузки. Вони з 'являються, коли лід на річках тільки почав тріскатися, і раніше всіх виводять потомство. До числа перших весняних птахів також належать скворці, жайворонки, гуси, зяблики, дрозди. Наприкінці травня зазвичай прилітають ластівки, а пізніше всього повертаються іволги. Докладний опис деяких весняних птахів з фото представлено нижче.


Трясогузки

Маленькі птахи трясогузки мешкають біля води. Вони володіють тонким загостреним дзьобом, довгими ногами і довгим прямо обрізаним хвостом. Їх назва дуже красномовна і виникла через звичку птахів трясти гузкою, тобто задньою частиною тіла.

Вони пофарбовані в чорно-білі або сіро-жовті кольори. У пошуках комах переміщаються по землі стрибками. Ці весняні птахи селяться прямо на землі або в дуплах дерев. Види, що мешкають в Африці, ведуть осідле життя, інші є перелітними. На початку осені вони збираються в невеликі зграйки і відправляються на південь, переміщаючись тільки вночі і рано вранці. Назад птахи повертаються з появою перших проталин.

Солов 'ї

Одним із співаючих весняних птахів є соловей. У нього сильний голос, а пісні дуже різноманітні і складаються з безлічі свистів, які чергуються з тріском і клацанням. Завдяки вмілим трьом образ птиці з античних часів асоціювався з поетичною і музичною майстерністю.

Відомо близько 13 видів солов 'їв з дуже різним забарвленням і місцями проживання. Звичайний, або східний, вид пофарбований в сіро-коричневі відтінки і дуже непримітний зовні. Він живе в східній Європі і Західному Сибіру, а зимує в Африці. Синій соловей пофарбований у синьо-чорний колір, мешкає в тайзі Східного Сибіру, на Далекому Сході, Сахаліні, Китаї та Японії, а зимує в Індокитаї та Індонезії.

Зяблики

Зяблики - маленькі весняні птахи, розміром з горобця. Їх самці володіють строкатим забарвленням з блакитною головою, помаранчевою шиєю і грудьми, чорно-білими крилами і хвостом. Для самок характерне буре забарвлення.

Зяблик мешкає в хвойних і листяних лісах, зустрічається в міських парках і садах. Влітку він мешкає переважно у Східній Європі та Західній Азії, тимчасово може відвідувати й іншу частину Європи. Зимовий ареал птаха дуже вузький. Він охоплює морське узбережжя Північної Африки (Єгипет і Лівію), а також північно-східну частину Аравійського півострова. Їх відліт починається з вересня, а назад птахи повертаються в перших числах квітня.

Журавлі

Журавлі - стрункі та витончені весняні птахи, що з 'являються в наших краях у березні-квітні. Вони широко поширені на планеті і відсутні тільки в Антарктиді і Південній Америці. Птахи живуть в основному біля слабо поточних річок, боліт і прісних озер, вибираючи для гніздів 'я порослі мхами і очеретами місця. Зимують вони часто поблизу солоних водойм.


Не всі журавлі перелітні. Мігрують лише ті птахи, які мешкають у північних і помірних регіонах. Так, красуні зі степів Євразії летять у Східну і Центральну Африку, північний журавель залишається в Євразії весь час, але переміщається в більш південні широти. Стерхи зі Східного Сибіру вирушають до Китаю на береги річки Янцзи.

Баклани

Баклани - відносно великі морські птахи, представлені величезною кількістю видів. Їхнє тіло сягає від 50 до 100 сантиметрів у довжину, а розмах крил може сягати 150 сантиметрів.

У наших краях живе близько семи видів бакланів. Вони селяться великими колоніями по берегах водойм, часто сусідаючи з іншими птахами, наприклад, чайками, олушами, крачками і навіть пінгвінами.

Деякі з них є ранніми перелітними птахами і на місці гніздів 'я можуть з' являтися вже наприкінці лютого. Малий баклан широко поширений на Балканах, в басейні Дунаю, Волги, на водоймах Близького Сходу та Середньої Азії. Зимує він недалеко, відлітаючи на узбережжя Середземного і Чорного морів, Адріатики і на береги північно-західної Африки. Великий баклан гніздиться в Північній Європі, на Фарерських і Британських островах, на північному сході Канади, на берегах Кольського півострова. Зимує птах у Криму, Вірменії, на Азорських островах, у Північній Африці, Палестині, Ірані та Афганістані.