Ангел в ісламі. Імена ангелів в ісламі

Ангел в ісламі. Імена ангелів в ісламі

У паралельному світі живуть ангели, божественні в безтелесній красі істоти. Вони сотканні з променів світла, несуть гармонію і почуття поклоніння Господу світів. Познайомимося зі сторінками мудрих книг, доторкнемося краєчком серця до священних одкровень Корану, де приховані таємничі знання з глибини тисячоліть. Нехай трохи відкриється завіса в історію, щоб погляд сучасників відкрився чарівний світ блискучих небесних створінь - ангелів.

Ангел в ісламі трактується як посланець. Віра в ангелів чітко позначена в Корані, вона стосується основних тверджень ісламу. Заперечення існування ангелів прямо говорить про несприйняття Бога, така людина стає безбожником.

Ангели в ісламі

Аллах стикав зі світла величних і мають неймовірну силу небесних істот - ангелів. Вони являють собою втілення абсолютного добра, на них покладена найважливіша місія, але найпершим їх призначенням є служіння повелителю, вознесіння йому почестей вдень і вночі. Ангели - вірні слуги Аллаха, його велике небесне воїнство, яке перемогло бунтівних віровідступників і джиннів. У Корані не один раз згадується про світлі істоти, але детальний опис зовнішності розмитий, більше говориться про діяння. Вони мають неймовірну силу, безстатеві, безгрішні, не потребують їжі, за спинами у них крила, що закривають собою весь небосвід. Вони неймовірно красиві: блискучим виглядом, благочестям і благородством.

Всі імена ангелів в ісламі не перерахувати, оскільки їх дуже багато, але розрізняють кілька найголовніших. Всі інші - хранителі, несуть відповідальність за душі. Чудові небесні істоти позбавлені навіть найменших спокус, хоча й можуть вибирати.

Ангел в ісламі може відразу бути скрізь, але простій людині неможливо його побачити. Тільки пророкам відкривається таке неймовірне явище, щоб донести людям волю Аллаха. Ангельські істоти називають словом "малаїка", хоча вони між собою не рівні за ієрархією. Вони виконують тільки своє коло зобов 'язань, у кожного певні здібності. За іменами згадують найбільш могутніх, які заслужили шану і величаву славу. Інші ж безіменні або визначають деякі сфери мусульманського життя.

Імена ангелів в ісламі (головні)

Як вже згадувалося вище, розрізняють величезну кількість ангельських істот. Всіх їх неможливо перерахувати. Але головні ангели в ісламі такі:

  • Джабраїл повинен служити сполучною ланкою між Аллахом і пророками.
  • Михайло стоїть на чолі небесного ангельського воїнства, під його управлінням знаходяться вітри і хмари.
  • Ісрафіл - подує у священний ріг, чим сповістить про початок кінця світу;
  • Малик - стоїть на сторожі входу в пекло.
  • Харут і Марут попереджають про чаклунство, пояснюють, що його не можна застосовувати. Немов покарання за спокушання забороненим плодом, за спокусою прийде розплата.
  • Мункар і Накир - приходять до покійних, щоб розпитати про діяння.
  • Азраїль - ангел смерті в ісламі, забирає людські душі.

Відмінність ангелів за рангами

Існують інші небесні творіння, але у них немає імен. До тих, хто отримав визнання, належать ангели-охоронці. Вони зобов 'язані перебувати поруч з кожним з людей, щоб оберігати у важкі години. Тільки якщо Аллах наказує людині випробовувати, ангели ненадовго її залишають. Деякі перебувають поруч починаючи з миті появи на світ. Вони називаються ангелами-писарями.

Їхнє місце розташування - праве і ліве плече людини, сидячи на яких, вони записують його дії і думки. Під час судного дня прийде час оголосити записане і виконати справедливий вирок. Існують ангели, які допомагають людині під час виголошення молитви, що захищають під час воєнних дій, які охороняють ненароджених дітей. Є ангели, які передають вітання від правовірних до пророка Мухаммада. Своя група ангелів відповідає за певну життєву ситуацію. Деякі ангели не стикаються з людською діяльністю. Одні з них знаходяться біля трону Аллаха, інші керують природними стихіями, треті водять по небу світила і зірки.

Всі ангельські сутності наділені крилами, але вони не нагадують крила птахів - адже створені відповідно могутності ангелів і того, чим вони безпосередньо займаються. Чим сильніший посланець, тим він займає більший простір. Вони не володіють власною волею, прагненнями, тілом, не схильні до спокус. Праведними залишатися для ангелів набагато простіше, ніж людям, які повинні постійно стримувати свої наміри.

Ангели в ісламі: опис

Виходячи з описів у Корані, ангели не нагадують обличчям Всевишнього:

  • Створені зі світла задовго до появи людства.
  • Є безтелесними створіннями, які не можуть споглядати людське око.
  • Не нагадують людину з крилами, їх сутність зовсім інша.
  • Ангели величезні, а кількість крил коливається від двох до кількох сотень. Пророк описує Джабраїла, який затулив собою небосвід, так: "" Його шістсот крил неймовірно великі, з них спадають шукаючі краплі, що нагадують корал і перли "". Усі ангели створені прекрасними в неземній красі.
  • У деяких випадках приймають людське обличчя. Ангел Джабраїл в ісламі був до пророка в образі Діхйа ібн Халіфа Аль-Кальбі або прийнявши образ бедуїна. Він представив у білосніжній ковдрі і сідав навпроти пророка, щоб розпитати про віру і знаки останньої години.
  • Хоча ангели приймають вигляд людини, вони непотрібні.
  • Ангелам приписую імена, але тільки кілька з них отримали підтвердження достовірними текстами.
  • Служать на небесах і на землі, все, що відбувається на землі, залежить від їхньої діяльності.
  • Дехто має здатність читати думки. Перш ніж людина зробить проступок, ангели-писці доповідають про його наміри Аллаху.
  • Долають неймовірні стани блискавично.
  • Слухаються волі Всевишнього, вони його покірні раби.
  • Постійно контактують з людьми. Вони супроводжують людину від народження до смерті, деякі приходять навіть у могилу.

Функції деяких ангелів

Розрізняють кілька видів ангельських істот, кожен з них виконує свою функцію. У постійному поклонінні Всевишньому знаходиться частина ангелів під назвою "Мукаррабун". Вони постійно вихваляють Аллаха, навіть якщо розгорнуться небеса, вони не перестануть схилятися перед величчю свого Господа.
Ангели, які отримали назву "Кірамен Катібін", регулярно ведуть записи земних діянь людей і пишуть в особисту книгу життя всі людські діяння. Ангели "Хафаза" стоять на сторожі захисту людей, якби їх не було, віруючі перебували б під впливом диявольських сил.


Ангели, очолювані Азраїлом, забирають душі покійних.

Ще є два ангели, які ставлять питання померлим про релігію, Бога і пророка. Це Мункар і Накир. Вони з 'являються перед мертвим прямо в могилі, щоб отримати відповіді. Перед невіруючими вони постають грізними чорними створіннями, наводячи жах громовим голосом і очима, що світяться. Перед правдивими віруючими приймають абсолютно протилежний вигляд, вони є у вигляді доброго учасливого друга, щоб поговорити з усім старанністю і доброзичливістю. У пеклі служать 19 ангелів, які отримали назву "Забані". У них величезний ріст, вони надзвичайно жорстокі до всіх грішників.

Всевишній обрав пророків не тільки серед людей, але й серед ангелів. Пророками серед них вважаються чотири головних ангела: архангели Джабраїл, Ісрафіл, Мікаїл та Ізраїл. Їм доручено виконувати не тільки пророчі місії, а й інші вказівки Аллаха:

  • Всевишній кожен з пророків отримав привілей переносити архангел Джабраїл. Він наближений до Аллаха, тому сповіщає пророків про заборони і вказівки. Він володіє благородними рисами: міццю, непомірною силою, вміє оживляти і приймати різні іпостасі. У всій могутності він з 'являвся перед пророком Мухаммадом два рази. Вперше він здався перед пророком у небесах: він мав шістсот крил, що простягаються від неба до землі. Вдруге виник у ніч вознесіння.
  • Ангел Мікаїл в ісламі впливає на все, що відбувається на землі. Йому допомагає багато невидимих прислужників. Він панує дощовими хмарами і вітрами, без його дозволу жодна дощинка або сніжинка не торкнеться поверхні землі.
  • Архангелу Ісрафілу доручено завжди бути поруч біля величезної труби, схожої на ріг. Його місією є за наказом Аллаха подути в "Суур", що ознаменує Кінець Світу. Від звуків труби все живе впаде в жахливий стан паніки, а після загине. Все прекрасне під небом зруйнується. Ісрафіл подує ще раз, щоб ожили всі, хто коли-небудь проживав на землі. І зберуться всі в очікуванні суду.
  • Ангел Азраїл в ісламі збирає людські душі після закінчення земного шляху.

Ангели на плечах

Кожен мусульманин наділений ангелами-охоронцями, які змінюються по два рази за добу. Один з них розташовується попереду людини, інший - трохи позаду. Парами вони змінюються вдень і вночі. Постійно присутні біля людини ангели-писарі - за дві зміни змінюються по двоє: один праворуч, інший же - ліворуч. Той, який розташований праворуч, запам "ятовує добрі вчинки, а той, що зліва, гріхи та погані дії. Праворуч займає вище становище, ніж той, що ліворуч. Ангели на плечах в ісламі грають велику роль, так як вони запам 'ятовують все, що людина вимовляє і робить, при цьому накопичуючи свідчення, які належить продемонструвати в Судний День. Це потрібно для винесення заслуженого вердикту для будь-якої людини, і не залежить від його мирського становища в суспільстві (двірник або міністр) або щодо переваги у вірі (мусульманин або християнин). У деяких випадках краще вчасно замовкнути, ніж сказати зопалу. Адже гнівні слова ляжуть важким тягарем на чашу гріхів, а не благих вчинків.

Якщо віруючий вчинив гріховний вчинок, ангел нічого не робить три години. Якщо людина пошкодувала про скоєне і розкаялася, попросила вибачення у Аллаха, то вчинок анулюється. І вже не буде оголошено в день воскресіння, тому не стане причиною страждань і мук.

У проміжку між ранковою і післяполуденною молитвою відбувається зміна ангельської варти. Групи ангелів змінюють один одного вночі і вдень, щоб поставитися вгору і нести відповідь перед Всевишнім, який кожен раз питає, в якому стані знаходиться їх підопічний.

Азраїл: зустріч з ангелом, що несе смерть

Азраїл - ангел смерті в ісламі. Він четвертий з найбільших пророків. Прилітає тоді, коли життя підійшло до завершення. Смерть прийде до кожного з тих, хто живе, але зрозуміти, що вона настала, людина зможе, побачивши перед собою величного Ізраїлю. У уявленні віруючих він страшний зловісний, володіє чотирма особами, тисячею крилами, а око і мов неймовірна кількість. Часто люди дивуються, як він встигає одночасно встигати в різних місцях. Ангел смерті в ісламі виконує наказ Аллаха, тому може все. В управлінні Ізраїлю знаходяться мільйони слуг. Цей ангел вважає вбивство виконанням своєї безпосередньої роботи і обов 'язків, які поклав на нього Аллах, тому все виконує педантично і ретельно. Поруч з ним перебувають ангели милості і покарання, які за душею грішника приходять в жахливому вигляді, а за душею праведника в прекрасному.

Підлеглі Ізраїлю

Підлеглими Ізраїлю є такі ангели:

  • Назіат - відносяться до ангелів-карателів, що приходять по душі невірних. Їхні обличчя надійно приховані чорною тканиною і від них несе смрадом падали. Вони грубо виривають душі з тіл, щоб відправити прямо в преисподнюю.
  • Нашитат - є до праведних мусульман. Вони наділені співчуттям, тому орудують гострими клинками, якими блискавично і безболісно поділяють душу і тілесну оболонку. Їх сяючі обличчя приховані тонким білим шовком, а пахощі, що виходять від них, можна порівняти із запахом райських кущів.
  • Сабіхат і сабікат допомагають іншим ангелам смерті виконувати обов "язки. За деякими даними, вони переривають життя безвольних тварин. Іноді вони можуть попередити праведника про наближення смерті і приготувати до швидкої смерті.
  • Через тлумачення Ісраїл, або Ісрафіл, теж ангел смерті. На вигляд це жахлива істота, близька до Аллаха. Ангел сповістить про кінець світу, подувши в трубу, глас якої рознесеться по Всесвіту.

Поняття "падлий ангел"

Немає такого поняття, як "падлий ангел", в ісламі. Вони всі по своєму єству створені безгрішними. Правда, деякі згадують імена Харута, Ібліса, Марута, ніби як вони ставляться до падлих. Хоча подібна думка не правильна. У підпорядкуванні Всевишнього абсолютно всі ангельські сутності бездоганні. Ібліс є джинном, тобто вогняною субличністю. Він у відповіді за видворення з раю Адама і Єви. Аллах послав на землю Марута і Харута, щоб випробувати людську віру. Вавилоняни тоді захоплювалися чаклунством, за допомогою якого вирішували всі справи. Ангели в обличчі звичайних людей намагалися пояснити людям згубність їхньої пристрасті, але нікому це не було цікаво. Марут і Харут не перетворилися на падлих ангелів, вони намагалися виконати найвище доручення.


Янголи-охоронці віруючих

Ангел-охоронець в ісламі допомагають людині в цьому і вічному світі. Він здатен показати віруючому уві сні його страхи, щоб вчасно застерегти, а також те, що вселяє любов, щоб збільшити подяку і зміцнити серце. Вони є покровителями і захисниками, підносять Аллаху молитви за людей і просять про прощення грішників. Ангели підтримують людей в моменти страху або скорботи, здатні нагадати про справи, підбадьорюють їх, коли нічого не хочеться робити. Якщо людині вдалося перебороти спокуси і труднощі, він привчив себе до благочестя і правдивості, всевишній шле до нього ангела з звісткою про пошану, яка його очікує на небі. Ангел розфарбовує його самотність, перетворюється на доброго співрозмовника у свідомості і товаришем на самоті. Коли віруючий стоїть на порозі смерті, підбадьорює і просить не страшитися перед невідомістю.

Ангельський світ гарний і чарівний. В ісламі він представлений особливо складним. Ангел в ісламі не належить до божеств, люди не підносять йому молитви і не поклоняються. Не існує добрих, злих чи падлих ангелів. Після закінчення життя людина ніколи не перетвориться на небесну істоту. Ангел-хранитель проводить крізь терни життєвого шляху свого підопічного, щоб незримо його оберігати. У важку годину прикриє від нещасть ніжним крилом, шелестом листя на вітерці нашепоче правильну відповідь, не дасть впасти на крутому повороті, проведе вперед, не просячи нічого взамін. Ангел в ісламі так виконує своє призначення.